28 / 03 / 2024

Ankara Eymir'de yapılması planlanan otel projesi iptal edildi!

Ankara Eymir'de yapılması planlanan otel projesi iptal edildi!

Ankara’da Eymir Gölü yakınlarına yapılması planlanan ‘Diplomatik Otel’ projesi iptal edildi. Göl çevresi, 1. Derece Doğal Sit Alanı konumunda olduğundan bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı.



Ankara’da Eymir Gölü yakınlarına yapılması planlanan ‘Diplomatik Otel’ projesi iptal edildi. En önemli sit alanlarından biri olan Göl çevresi, hayvan ve bitki türleriyle 1. Derece Doğal Sit Alanı konumunda olduğundan bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, ÇED sürecinin sonlandırılmasına karar verdi. Bakanlık kararında, “Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğünün ilgi yazısı uyarınca ve adı geçen projenin Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde yer alması nedeniyle projeye ilişkin ÇED Raporu özel formatı bu aşamada oluşturulamamakta olup projeye ilişkin ÇED süreci sonlandırılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, Eymir Gölü hakkında verilen kararı ‘sevindirici’ bulduklarını belirtti. 1. Derece Doğal Sit alanı olan, yüzlerce kuş türünü, bitki ve hayvan türünün ekosistemini de barındıran Eymir Gölü, Mogan’la birlikte Ankara’nın önemli doğal gölü çeperine yapılması planlanan otel projesi hakkında çalışmalar başlatıldığını ilk kez, oda olarak kendilerinin duyurduğunu kaydeden Bozoğlu, ÇED sürecinin sonlandırılmasının kendileri açısından sevindirici olduğunu söyledi. Proje ile ilgili endişelerini sürekli dile getirdiklerini vurgulayan Bozoğlu, “Proje bölgesi ile ilgili birçok şaibe bulunduğunu bölgenin bir üst ölçekli planında ağaçlandırılacak alan olarak görüldüğünü söylemiştik.” dedi.

 

Toplumsal destek çok önemli!

 

“Toplumsal destek olduğu sürece çevre hakkı ve kent mücadelesi mutlaka kazanılır.” diyen Bozoğlu, ÇED sürecinin bitmesini ‘her şeyin bittiği’ anlamına gelmediği uyarısında da bulundu. Bozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her şey bitti diye düşünmemek gerekir. Eymir çeperi ağaçlandırılıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Eymir Ankaralılarındır, hiç kimsenin özel mülkiyeti olamaz. Bir kez daha, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı,  Ankara  Valiliği ve tüm belediyeleri Eymir ve Mogan Göllerini korumaya ve çeperlerini ağaçlandırmak için biran önce çalışma yapmaya davet ediyoruz.”


Sözcü


Geri Dön