29 / 03 / 2024

Eskişehir'de yapılması planlanan demiryolu projesi TBMM'de!

Eskişehir'de yapılması planlanan demiryolu projesi TBMM'de!

Eskişehir ile Gemlik Limanı arasında yapılması planlanan demiryolu projesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Süllü, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir ile Gemlik Limanı arasında yapılması planlanan demiryolu projesinin akıbetine ilişkin soru önergesi hazırladı. Süllü, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Süllü, ''Eskişehir'in yük taşımacılığı için, en etkin ve ucuz yöntem olan limanlara demiryolu bağlantısı büyük önem taşımaktadır. Şehrimize en yakın liman olan Bursa Gemlik limanına demiryolu hattının kurulması konusunda Alt Yapı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından projelerin hazırlanmış olduğu bilgisi, kamuoyu ile paylaşılmasına rağmen projenin ayrıntıları açıklanmamıştır. 

25 yıldır dile getirilmesine rağmen yapımına başlanmayan Gemlik Limanı demiryolu hattının yapılmasıyla Eskişehirli sanayici ihracatta lojistik masraflarından yılda 40 milyon Euro'luk tasarruf sağlayacaktır. Liman bağlantısının demiryolu ile sağlanması halinde Eskişehir Organize Sanayisi'ne yeni yatırımların önünü açacak ve istihdama katkı sağlayacaktır. Bakanlığınız tarafından yapılacak 25 adet lojistik merkezi kapsamında olduğu belirtilen Eskişehir - Gemlik Liman Demiryolu bağlantısı ile ilgili sürecin tüm yönleri ile açıklığa kavuşturulması için aşağıdaki sorularımın yazılı olarak cevaplanmasını talep ediyorum'' diye konuştu.

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu'nun soruları:
1- Eskişehir - Gemlik Liman Demiryolu Projesi demiryolu güzergahı planlanmış mıdır? 
2- Planlama yapıldı ise projesi ne zaman başlayacaktır? 
3- Eskişehir - Gemlik Liman Demiryolu Projesi için kullanılacak hattın Bursa Yüksek Hızlı Tren hattına dönüştürüldüğü bilgisi doğru mudur? 
4- Eskişehir sanayisinin liman bağlantısı için bakanlığınızın projeleri nelerdir? 


Geri Dön