25 / 04 / 2024

TOKİ'nin Seyrantepe ihalesi bugün

TOKİ'nin Seyrantepe ihalesi bugün

Vatan Gazetesi yazarlarından Aydın Ayaydın, bugünkü köşesinde "TOKİ'nin Seyrantepe ihalesi bugün" başlıklı yazı kaleme aldı



Eren Talu-Alke ortak girişim grubunun büyük hayallerle başladığı, ancak bedenine 10 numara büyük gelen Seyrantepe Galatasaray stadı inşaatının bugün  TOKİ  tarafından, bu kez taahhüt işi olarak yeniden ihalesi yapılacak.

Eren Talu'nun yarıda bırakıp çekilmesinden sonra GS stadı TOKİ tarafından iki kez ihaleye çıkarılmış, ancak gelen teklifleri beğenemeyen TOKİ her iki ihaleyi de iptal etmek zorunda kalmıştı. Devreye bu kez Başbakan Erdoğan girdi ve `GS stadını en geç 12 ayda bitirin' talimatını verdi.

TOKİ ihalelerde beklediği teklifi bulamayınca yöntem değiştirdi ve inşaat bedelini hak ediş yöntemi ile TOKİ olarak üstlenme kararı aldı. TOKİ bu kapsamda çoğunluğu TOKİ müteahhitlerinden olmak üzere dışardan da daha önce benzer büyüklükte inşaatlar yapmış olan Varyap, Emay, Aşçıoğlu, Afa Prefabrik, Tekfen, Baytur, Özkar, Sembol, Mesa, Makyol ve Kalyon firmalarına davetiye çıkarmıştı. İhale bugün Ankara'da TOKİ binasında gerçekleştirilecek.

TOKİ tarafından davet edilen bazı firmalar, `Biz teklif yerine teşekkür vereceğiz' diyor. Bu firmalardan bazıları ile görüştüm. İki gerekçeleri var. Birincisi; kısa sürede teklif verme hazırlığı yapmanın imkânsızlığı. İkinci gerekçeyi ise şöyle dile getiriyorlar: Kendi adımıza inşaat yapar, taahhüt işi yapmayız.

Açıkçası şu ki, bu firmalar `biz bu ihaleye girmeyi kabul edecek kadar küçük firma değiliz' mesajını vermek istiyorlar.

TOKİ, ihaleyi yapıp GS stadını 12 ayda yetiştirme konusunda kararlı. Son ulaştığım bilgilere göre; ihale bugün yapılsa da süreyi yetersiz bulan firmalara bir-iki gün içinde ikinci teklif verme şansı tanınması olasılığı bir hayli yüksek. Firmalar bugün vereceği teklifleri, bir-iki gün içinde revize etme şansına sahip olacaklar ki, böyle bir uygulama da hem TOKİ açısından, hem de ihaleye katılan firmalar açısından oldukça önemli.

Varyap, Sembol, Kalyon ve Emay İnşaat, dosya üzerinde ciddi hazırlıklar yapıyor ve sunacakları teklifle bu işi üstlenmeye hazırlanıyorlar. Bana kalırsa bugün veya en geç önümüzdeki haftanın başında Seyrantepe GS stadı yeni müteahhidine kavuşmuş olacak.
Vatan/Aydın Ayaydın


Geri Dön