19 / 04 / 2024

TOKİ'nin toplu konutları depremzedenin yüzünü güldürüyor!

TOKİ'nin toplu konutları depremzedenin yüzünü güldürüyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ), Van'da meydana gelen depremlerin ardından afetzedeler için yaptığı kalıcı konutların inşaatı hızla devam ediyor



Evleri ağır hasar gören vatandaşlar, kendileri için planlanan 15 bin 323 konutun bitirilmesini büyük bir heyecanla bekliyor.


Van'da meydana gelen depremlerden hemen sonra kentin dört bir tarafında depremzedeler için başlanan  TOKİ  evleri gün geçtikçe daha da yükseliyor. Yaklaşık sekiz aydır çadır, konteyner gibi geçici barınma evlerinde kalan depremzedeler, yükselen TOKİ evlerini gördükçe, "Yaklaşık bir yıldır, barınmayla ilgili çekmediğimiz sıkıntı kalmadı. Kentin dört bir yanında yükselen TOKİ'leri gördükçe hem geleceğe dair ümitlerimiz artıyor hem de yüzümüz gülüyor." dedi.


Geçtiğimiz yıl ekim ve kasım aylarında yaşadığı iki büyük depremden sonra uzun bir süre çadırda kalan depremzedeler, bugünlerde konteyner kentlerde yaşamaya devam ediyor. Son elli yılın en soğuk kışını geçici barınma evlerinde geçiren Vanlı depremzedelerden 135 bini ise şu an halen konteynerlerde yaşıyor. Depremden çok kısa bir süre sonra depremzedeler için hem Van merkezde hem Erciş'te TOKİ tarafından kalıcı konut inşaatlarına başlandı. Evleri ağır hasar gören vatandaşlar için planlanan 15 bin 323 kalıcı konuttan birçok bloku tamamlanıp hazır hale getirilirken, hak sahiplerinin başvurusu için belirlenen süre 28 Haziran'da sona erdi. Bu süre zarfı içerisinde yaklaşık 12 bin kişi hak sahipliği için başvuruda bulundu. Birçok depremzedenin başvuru yapamadığı gerekçesiyle süre 19 Temmuz 2012'ye kadar uzatıldı. Van'ın çeşitli bölgelerine yaptırılan konutlara başvuruların 19 Temmuz'da son bulmasının ardından noter huzurunda çekilecek kuralarla depremzedeler kalıcı konutlarını belirleyecek.


Kentin dört tarafından yükselen TOKİ'ler, kentin birçok noktasından görünüyor. Depremde evine ağır hasar verildiği için şu an Kayaçelebi konteyner kentinde 3 çocuğuyla yaşayan Abdulhadi Halak, evlerine yerleşeceği günü dört gözle beklediğini ifade ediyor.


Erek konteyner kentinde kalan Abdullah Demirel, kalıcı konutlar için hak sahipliği başvurularını yaptıklarını ifade ederek, "Evimiz ağır hasarlı olduğu için evin önünde kurduğumuz çadırda uzun bir süre kaldık. 3 aydır da konteynerde yaşıyoruz. TOKİ'ler teslim edilince başımızı sokacağımız bir evimiz olacak." ifadelerini kullandı.


Ahmet Görçüm / ZAMAN


Geri Dön