19 / 04 / 2024

Topçu kışlası neden yıkıldı?

Topçu kışlası neden yıkıldı?

Bugün Gezi Parkı'nın bulunduğu alanda, 1940 yılına kadar Topçu kışlası bulunuyordu. Peki Topçu kışlası neden yıkıldı, diyorsanız yanıtı haberimizde...



Topçu kışlası neden yıkıldı?

Halil Paşa Topçu Kışlası olarak da anılan Taksim Topçu Kışlası, İstanbul Taksim Meydanı ile Elmadağ semtleri arasında bugün Gezi Parkı'nın bulunduğu alanda yer alıyordu.


1806 yıllarında Topçu Kışlası olarak yapılandırılan kışla, içindeki alan düzenlerek zaman içerisinde spora hizmet veren bir alan olarak yapılandırıldı. Resmi maçların da oynandığı saha olan kışlada Türkiye Milli Futbol Takımı ilk resmi futbol maçını Romanya ile 26 Ekim 1923 tarihinde oynadı. Bu tarihten tam 16 sene sonra 1936 yılında, Atatürk'ün Henri Prost’u İstanbul’un Nazım Planı’nı oluşturması için çağırması ile kışlanın yıkılması konusu gündeme geldi.


Prost'un 1951 yılına kadar sürdürdüğü çalışmalar sonucunda İstanbul için iki büyük park önerisinde bulundu. Bunların arasında Topçu Kışlasının yıkılması ve yerine aksim-Maçka semtleri arasında yeşil alan olmasını öngören bir park yapılması da yer alıyordu. Prost'un bu planlaması aynı zamanda "Topçu kışlası neden yıkıldı?" sorumuzun yanıtı oluyor.


Gerçekleşmesi için karar alınan park projesi dahilinde Taksim'den Nişantaşı'na uzanan ve Dolmabahçe Vadisi'ni de içine alarak denize kadar devam eden yaklaşık 30 hektarlık kesintisiz bir yeşil alan yaratmayı hedeflen bir park tasarlandı.


1940 yılında ise İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tarafından Topçu Kışlası'nın yıkımı gerçekleşti.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön