26 / 04 / 2024

Topkapı Sarayı'na istinat duvarlı önlem!

Topkapı Sarayı'na istinat duvarlı önlem!

Topkapı Sarayı Müzesi'nin Sarayburnu yönüne bakan ve denize doğru kaydığı tespit edilen yamacına, 4.5 metre yüksekliğinde 39 metre uzunluğa sahip istinat duvarı yapıldı.



Topkapı Sarayı Müzesi'nin duvarlarında ve kubbelerinde büyük yarıklar olduğu geçtiğimiz senelerde sık sık gündeme gelmişti. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, içerisinde Topkapı Hançeri, Kaşıkçı Elması, Nadir Şah Tahtı, Zümrüt Sorguç, Zümrütlü Maşrapa, Altın Miğfer, Hz. Osman'ın Kılıcı, Abanoz Taht gibi paha biçilmez eserlerin yer aldığı Fatih Köşkü çökme tehlikesi yaşadığı için ziyarete kapatılmış ve restorasyona alınmıştı. 

Bilim insanlarının uzunca bir süre devam eden çalışmaları sonucunda Topkapı Sarayı Müzesi'nin Sarayburnu tarafına bakan yamacında denize doğru kayma tespit edildi ve müzenin Sarayburnu tarafındaki yamacına fore kazıklar ve istinat duvarları yapılmasına karar verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ihalesi sonucunda inşaatına başlanan proje KDV hariç toplam 32 milyon 400 bin TL'ye mal oldu. Sarayın farklı 26 noktasına sondaj açıldı. 235 sandık karot numuneleri alındı de açılan sondaj kuyuları tekrar enjeksiyonlanarak dolduruldu. 

Fore kazık planlanan yol aksında 4.5 metre yüksekliğinde 39 metre uzunluğunda istinat duvarıyla tüm kazıkları birleştiren toprağa gömülü başlık kirişleri de uygulandı.


Geri Dön