27 / 04 / 2024

Topkapı Sarayı'nda restorasyon hızla sürüyor!

Topkapı Sarayı'nda restorasyon hızla sürüyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan Kurtulmuş, Topkapı Sarayı'nda yapılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının detaylarını anlattı..



Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan Kurtulmuş, Topkapı Sarayı'nda gerçekleşen restorasyon çalışmalarını anlattı. Sabah Gazetesi'nden Pınar Yıldız Yüksel, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Topkapı Sarayı’nda buluştu ve kültür sanatın muhteşem projelerini görüştü. Pınar Yıldız Yüksel Bakan Kurtulmuş ile gerçekleştirdiği röportaj şöyle;

 

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan Kurtulmuş ile Topkapı Sarayı'nın içindeki Mecidiye Köşkü'nde bir araya geldik. Hem tarihimizin hem de kültürümüzün iç içe yaşadığı bu mekanda biz de günümüzde kültür ve sanat alanında yapılan 'Muhteşem projeleri' konuştuk.

 


İçlerinde öyle projeler var ki, sayın bakanımızın ağzından dinlerken heyecanlanmaya başladık bile. Bunlardan biri Rami Kışlası Projesi. 

 

Bu proje ile tarihi kışla, içinde yedi milyon kitabın olduğu muhteşem bir kitap vadisine dönüştürülecek. Toplam 220 bin metrekare alana yayılan bu vadi, Türkiye'nin en büyük kütüphanelerinden biri olacak. Ancak bir kütüphaneden de fazlasıyla karşılaşacağız, içinde bir mücellithanesi bile olacak. Ziyaretçiler kağıt ve mürekkep yapımı da dahil herşeyi görerek öğrenebilecek. Bunun yanın da geniş avlu ve iç mekanlarında müzeler, sergi salonları ve gezi mekanları bulunacak. Misafirler, kitapçı ve hediyelik eşya dükkanlarını gezip, kafeteryalarda soluk alıp geleneksel el sanatlarının yapımına tanıklık edebilecekler. Modern teknolojiyle yapılmış bir şehir müzesi haline gelecek. Rami Kışla Projesi'nin yanı sıra AKM, Kuleli Askeri Lisesi, Topkapı Sarayı'nın genişletilmesi gibi daha pek çok proje var. Gelin Türkiye'nin turizm, kültür, sanat geleceğini Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş'un ağzından dinleyelim...

 

Topkapı Sarayı nda restorasyon hızla sürüyor!

 


- Sayın Cumhurbaşkanımız 3. Turizm Şûrası'nda "İstanbul gibi mücevher değerinde bu şehrin potansiyelini tam olarak kullanmış değiliz. İnşallah turizm politikamızı bu yönde geliştireceğiz" dedi. Bu çerçevede geleceğe dair nasıl bir politika geliştireceksiniz?

 

- Dünya tek bir devlet olsaydı başkenti İstanbul olurdu, bundan hiç şüphem yok. Her ilçesinde, her sokağında her gün yeni bir yüzüyle karşı karşıya kalıyoruz. İstanbul İstanbullular için bile her gün yeni bir şey söylüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği son derece doğru. Büyük bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Çok büyük bir kültür mirasına sahibiz. Önümüzdeki günlerde İstanbul'un bu kültürel dokusunu gelecek nesillere nasıl aktarabileceğimizi masaya yatıracağımız önemli bir çalıştay yapacağız. İstanbul'a dair fikri ve çalışması olan herkesi bu çalıştayda bir araya getirerek neler yapabileceğimizi gözden geçireceğiz.

 

- İstanbul'daki Rami Kışlası'nın kitap vadisi olmasına yönelik bir proje var. Bu proje tamamlandığında halkımız ne ile karşılaşacak?

 

- Rami Kışlası, çocukluğumuzda şehrin dışında kalırdı ama şimdi şehrin tam merkezinde. Orayı yaşayan, mükemmel bir kitap vadisi haline getireceğiz. Proje bittiğinde 7 milyon kitaba ev sahipliği yapabilecek bir mekân olacak. Bir diğer proje ise AKM. Bir an önce sonuç alacak şekilde harekete geçtik ve çok güzel bir lansmanla, kimsenin tereddüt etmeyeceği bir şekilde kamuoyuyla paylaştık. 2019'da da bu muhteşem eseri Türkiye'ye kazandırmış olacağız. Taksim'in, İstanbul'un kimliğine uyumlu, gelecek nesillere kalacak bir övünç projesi olacak.

 

- Topkapı Sarayı içinde süregelen çalışmalar var. Bittiğinde bizi neler bekliyor olacak?

 

- Topkapı Sarayı'nda şu an da devam eden çok büyük bir restorasyon çalışması var. Kazılar sırasında Fatih Sultan Mehmet'in hamamı ortaya çıktı. Bunu koruyacağız. Üzerini camlarla kaplayarak ziyaretçilere açacağız. Ayrıca hazine dairesi ve Seferli Köşk'ü dediğimiz köşk ciddi bir tahribata uğramıştı. Bunları onaracağız. Topkapı Sarayı başlı başına muazzam bir hazinedir. AK Parti iktidarları sırasında Topkapı Sarayı 20-25 bin metrekarelik bir alandan 340 bin metrekarelik bir alana doğru genişlemiştir. Önümüzdeki süreçte de bütün bu Tarihi Yarımada'da gördüğümüz Sur-u Sultaniye'yi de Topkapı Sarayı'nın içine katarak bu alanı genişletmek, Ahırkapı'dan Mecidiye Köşkü'ne kadar olan tüm alanı Topkapı Sarayı'nın genişleme alanı olarak ziyarete açmak gibi bir amacımız var. Tabii bu uzun zaman alacak. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk müzesi olan, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin restorasyonu da devam ediyor.

 

- Tarihi yarımadada, 8 bin yıllık bir kentin üzerinde, Fatih'te oturuyorsunuz. Bu şehir, yaşantınıza nasıl ilham veriyor? Bir Kültür ve Turizm Bakanı olarak şimdi buralarda dolaşmak size neler hissettiriyor?

 

- Çok büyük sorumluluk hissediyorum. Hayatı İstanbul'da geçmiş biri olarak, her sokağında rastladığım bir sarnıç, bir çeşme, bir eser bana yeni bir şey söylüyor. Fatih ve Tarihi Yarımada belki özel bir gayretle korunması, ihtimamla saklanıp geliştirilmesi gereken bir yer. Bu ihtişamın karşısında insanın ezilmemesi mümkün değil. Muazzam eserler, her birinde ayrı bir incelik var. Suyu kaynağından çıktığı şekliyle zarif bir şekilde mahalleye kadar getirilip sonra mahalleden sanki bir ipek bezin üzerine işlenmiş gibi taşın üstüne işlenmiş şekilde insanlara dağıtan bir medeniyet. Camiler, mahalle mescitleri, sahabe kabirleri... Ayrıca çok sayıda şehidin yattığı bir yarımada... Her sokakta ya bir Allah dostu ya bir cihan padişahının ayak izlerini sürdüğünüz bir ilçe. Fatih'te yaşamak, tarihin içinde olmak bir sorumluluk...

 


Geri Dön