19 / 04 / 2024

Topkapı Sarayı’nda restorasyon rezaleti!

Topkapı Sarayı’nda restorasyon rezaleti!

Topkapı Sarayı’ndaki Valide Sultan Dairesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarında dikkatsiz ve özensiz çalışmanın ardından tarihi yapının duvarlarında delikler oluştu. Restorasyonu yürüten firma hakkında soruşturma başlatıldı.



İstanbul'daki Tarihi Yarımada'da yer alan Topkapı Sarayı bir restorasyon skandalı yaşadı. Sabah Gazetesi'nden Dilek Yaman'ın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı geçen yıllarda, Topkapı Sarayı'nın harem bölümünde bulunan yapılarından biri olan Valide Sultan Dairesi'nde restorasyon yaptıracağını açıklamıştı. Restorasyon kapsamında Topkapı Sarayı, harem, hünkâr salonu, müzik odası restorasyonu gibi bölümlerin düzenlenmesi istendi.

RESTORASYON ZARAR VERDİ

Bu iş yüklenici olarak Er-bu İnşaat ve Kolektif simli bir firmaya verildi. Yapılan anlaşmalar sonucunda restorasyon işinin denetimi için bir kontrol teşkilatı oluşturuldu. Firma çalışanlarının bu birimin bilgisi ve talimatı ile eş güdümlü hareket edeceği ifade edildi. Tarihi yapının belirlenen bölümlerinde tavan duvar yapılarının sağlamlaştırılması, duvar resimlerinin bağlantılı olduğu taşıcıyıcının etrafında bulunan çinilerin tadilatına başlandı. İddiaya göre, restorasyon sırasında duvardan koparılan parçalar muhafaza altına alınırken, duvarlarda yapılan dikkatsiz ve özensiz çalışmalar nedeniyle incelmeler ve çeşitli delikler oluştu.

SAVCILIĞA İHBAR EDİLDİ

Restorasyondaki hatanın, denetiminde bulunan kontrol biriminin bilgisi dışında yapıldığı iddia edildi. Yapılan büyük hata nedeniyle tarihi duvarlarda ve eserlerde kalıcı hasar oluşmasına yol açtığı kaydedildi. Bunun üzerine Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı telafisi mümkün olmayan hasara yol açan firmanın cezalandırılması talep etti. Savcılık olayla hakkında 'Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma kanuna muhalefetten' soruşturma başlattı. Tarihi yapıda meydana gelen hasarın nasıl telafi edileceği hakkında çalışmalarda bulunurken konu hakkında soruşturma devam ediyor.


Geri Dön