26 / 04 / 2024

Topkapı Sarayı'nın çatısındaki kurşun levhalar yenileniyor!

Topkapı Sarayı'nın çatısındaki kurşun levhalar yenileniyor!

Milli Saraylar'a bağlı Kurşun Atölyesi'nde üretilen kurşun levhaların yerleştirilmesine Topkapı Sarayı'nın çatısından başlandı



Milli Saraylar'a bağlı Kurşun Atölyesi'nde dökümleri tamamlanan kurşun levhalar, Topkapı Sarayı'nın çatısında onarımı gerçekleştirilecek bölgelere yerleştirilmeye başlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Milli Saraylar'a ait Maslak Kasırları bölgesinde bulunan Kurşun Atölyesi'nde Osmanlı'ya ait olan tarihi yapıların çatı kaplamalarında kullanılan kurşun levhalar üretiliyor.

Tarihi binaların çatılarından sökülen levhalar, atölye içindeki fırında 580 derece sıcaklıkta eritilerek kalıplara alınıyor. Kalıptan çıkarıldıktan sonra henüz sıcakken haddehaneye getirilen kalıplar, burada 1 metre eninde, 2 metre uzunluğunda ve yaklaşık olarak 2 milimetre kalınlığında 45 kilogramlık levhalar haline getiriliyor.

Üretim çalışmaları tamamlanan kurşun levhalar, bakım ve onarımı yapılan çatılara kaplanıyor.

- Milli Saraylar'ın 35 bin metrekare kurşun kaplanan alanı var

Milli Saraylar'a bağlı atölyede 1987 yılından bu yana çalışan Atölye Sorumlusu Hayri Dönmez, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı zamanında inşaatı süren yapının hemen yanına kurşun atölyesinin de kurulduğunu ve inşaat tamamlanana kadar burada levha üretildiğini söyledi.

Klasik usul kurşun levha üretiminin uzun yıllar devam ettiğini, 2000'den itibaren modern tekniklerle üretime başladıklarını ifade eden Dönmez, şunları söyledi:

"Atölyede 8 kişiyle çalışıyoruz. Kasım-nisan döneminde levha üretimi, mayıs-kasım arasında da onarım, bakım ve yenileme yapıyoruz. Milli Saraylar'ın yaklaşık 35 bin metrekare kurşun kaplanan alanı var. Bunların onarım, bakım, yenileme gibi bütün işlemlerini biz yapıyoruz. Hem üretiyoruz hem de monte ediyoruz. Türkiye'de bununla ilgili bir okul yok. Ahilik sistemiyle yetişiyoruz. Mesleğimizi Osmanlı'dan gelen şekliyle devam ettiriyoruz."

Dönmez, atölye içinde tüm iş güvenliği kurallarına uyulduğunu, sık sık yapılan sağlık kontrollerinde vücudundaki kurşun oranı yüksek çıkan çalışanların dinlendirildiğini belirtti.

- Sarayın çatısına yerleştirilmeye başlandı

Atölyede yapım çalışmaları tamamlanan levhalar daha sonra Topkapı Sarayı'ndaki yapıların çatısına yerleştiriliyor.

İlk önce Topkapı Sarayı 4. avludaki Sofa Köşkü'nün ahşap çatısı üzerine izolasyon malzemesi serildi. Daha sonra keçe konulup, son olarak kurşun kaplama işlemleri yapıldı.

Ayrıca eski bir gelenek gereği kurşun dökme işlemini yapan ustalar, levha plaka üzerine isim ve tarih atarak çatının altına bıraktı.

 

Topkapı Sarayı'na istinat duvarlı önlem!


Geri Dön