20 / 04 / 2024

Toplam AVM arzı 12,91 milyon metrekareye çıktı!

Toplam AVM arzı 12,91 milyon metrekareye çıktı!

Cushman & Wakefield 2019 1.Çeyrek Gayrimenkul Pazar Analizleri Raporu'na göre, birinci çeyrekte pazara 25 bin metrekare yeni arz giriş yaparak toplam AVM arzı 12,91 milyon metrekareye çıktı...



Cushman & Wakefield 2019 1.Çeyrek Gayrimenkul Pazar Analizleri Raporu yayımlandı. 

Türkiye Perakende Pazarına Genel Bakış
AYD/Akademetre alışveriş merkezi verilerine göre, 2019 Şubat ayında ciro endeksi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18,1 artmıştır ancak aynı dönemde kaydedilen yüzde 19,67 enflasyonun altında kalmıştır. En yüksek satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yiyecek-içecek ve giyim kategorilerinde sırasıyla yüzde 23,8 ve yüzde 23,4 artış olarak kaydedilmiştir. Bununla birlikte, 2019 Şubat ayında bir önceki aya göre, yaya trafiğinde yüzde 13,3 geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde yüzde 2,2 azalma kaydedilmiştir. 

Kullanıcı Odağı
Döviz kurunda devam eden dalgalanmalar ve yüksek enflasyon sebebiyle, ilk çeyrekte kullanıcı talebi genel olarak düşük seyretmiştir. Bunun yanı sıra; Praktiker, Collezione, Gloria Jeans ve Hacı Sayid konkordato talebinde bulunmuşlardır. 1. Çeyrek boyunca, Levi’s yeni konsept mağazasını Zorlu AVM’de, Little Caesars ise AVM pazarına girerek ilk mağazasını İskenderun’da Primemall AVM’de açmıştır, Marks & Spencer ve Eve markaları ise büyümelerini sürdürmüştür. Caffè Nero yeni mağazalar açarak pazar payını arttırırken, Koçtaş Fix büyüme odaklı yatırımlarına İstanbul dışındaki ilk mağazasını Ankara’da açarak devam etmiştir. Bununla beraber, Huawei yoğun ilgi gören ilk deneyim mağazasını,  İzmir  Mavibahçe AVM’de açmıştır. Miniso ise, önümüzdeki aylarda Türkiye genelinde yeni mağazalar açarak daha da büyümeyi planlamaktadır. Öte yandan, Forever New tümüyle pazardan çıkmış bulunmaktadır.

Birinci çeyrekte pazara 25.000 m2 yeni arz giriş yaparak toplam AVM arzı 12,91 milyon m2 ’ye çıkmıştır; Ankara’da Kartaltepe AVM (25.000 m2 ) ve Van’da Park AVM. Ankara’daki Ankapark’ta ise tema park bölümü açılmıştır.

Yatırım Odağı
İlk çeyrekte büyük çaplı bir yatırım gerçekleşmezken, perakende yatırım faaliyetlerinin artan satılık gayrimenkuller ile ivmelenmesi beklenmektedir. Genel Görünüm AVM ciro endeksi uzun bir aradan sonra, seçimlerin etkisiyle tüketici duraksamasından kaynaklı, enflasyonun az da olsa altında seyretmiştir, ancak önümüzdeki dönemlerde satış endekslerinin giderek artacağı tahmin edilmektedir. Kısa vadede kiralardaki düşüş devamlılığını korurken, mal sahiplerinin üzerinde devam eden baskı kira fiyatlarını indirmeye itecektir. Bununla birlikte, AVM’ler de ana eğilim, yenileme ve yeniden konumlandırma olacaktır. Yakın zamanda gerçekleşen seçimler sonrasında AVM yatırım pazarının, piyasayı yönlendirecek alıcılar ile hareketleneceği öngörülmektedir.

Toplam AVM arzı 12,91 milyon metrekareye çıktı!

Toplam AVM arzı 12,91 milyon metrekareye çıktı!


Geri Dön