26 / 04 / 2024

Toplu yapı vaziyet planı nedir?

Toplu yapı vaziyet planı nedir?

Toplu yapılarda; yapıların konumları, ortak nitelikteki yerler ve tesisler, bunların kullanılış amaç ve şekilleri vaziyet planı kapsamında belirtiliyor. Peki, toplu yapı vaziyet planı nedir?



Toplu yapı vaziyet planı nedir?

Toplu yapılarda; yapıların konumları, ortak nitelikteki yerler ve tesisler, bunların kullanılış amaç ve şekilleri vaziyet planı kapsamında belirtiliyor.


Toplu yapı vaziyet planı, toplu yapı kapsamındaki parsel veya parsellerin tamamını kapsayacak şekilde, bir bütün olarak ilgili makamlarca onaylanmış imar plânı hükümlerine uygun olarak hazırlanıyor.

 

Kanun gereğince kamuya ayrılan yerlerin düzenlenmesi, işletilmesi ve bakımı, bu konuda yetkili kamu kurumu ile mutabakat sağlanması hâlinde, kamunun kullanımını kısıtlamamak şartıyla toplu yapı yönetimince üstlenilebiliyor.

 

Toplu yapı uygulamasında, kat mülkiyetinin ve kat irtifakının tesisine, aranacak belgelere, tapuda yapılacak işlemlere ilişkin hususlar, Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenleniyor.


Yönetim planı:

Yönetim plânı, toplu yapı kapsamındaki bütün kat maliklerini bağlıyor. Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının beşte dördünün oyu şart oluyor.

 

Geçici yönetimle ilgili yönetim plânı hükümleri, toplu yapı alanındaki bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oylarıyla değiştirilebiliyor. 



Toplu yapılarda yönetim planı değişikliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön