28 / 03 / 2024

Torba Yasa'dan imar borsası çıktı!

Torba Yasa'dan imar borsası çıktı!

Torba yasa'taslağı ile kentsel dönüşüm alanlarında imar hakları menkul değere dönüştürülerek 'imar borsası'nda şirketlerce alınıp satılabilecek, imarlar Odası Başkanı Muhcu "Tapu yurttaş n güvence olmaktan çıktı" diyor



Torba yasa'taslağı ile kentsel dönüşüm alanlarında imar hakları menkul değere dönüştürülerek 'imar borsası'nda şirketlerce alınıp satılabilecek, imarlar Odası Başkanı Muhcu "Tapu yurttaş n güvence olmaktan çıktı" diyor 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 67 maddelik 'torba yasa' taslağı imar haklan ve kentsel dönüşüm alanlarında önemli değişiklikler getiriyor. Yeni düzenlemeye göre 6306 sayılı yasa kapsamında afet riski altındaki alanlar, kentsel dönüşüm alanları, jeolojik açıdan sakıncalı bölgelerdeki gayrimenkuller sertifıkalandırılaıak menkul değere dönüştürülecek ve bu sertifikalar oluşturulacak 'imar borsasında' alınıp satılabilecek. Yine imar planı kararlarıyla yurttaşların gayrimenkul hisselerindeki değer artışı menkule dönüştürülerek transfer edilebilecek. Torba yasa taslağuıdaki düzenlemeleri konuştuğumuz Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, düzenlemenin yurttaşların mağduriyetine yol açacağını söylüyor. Muhcu, "Tekelleşmiş gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve inşaat şirketleri lehine zorla el koyma süreçleri kolaylaşırken, vatandaşların tapu ile güvence altında olan barınma hakları ortadan kaldırılıyor" dedi. 


Sertifika verilecek Düzenlemenin bir imar borsası oluşturulması ve bu borsanın piyasa kurallarına göre işletilmesi esasına dayandığını belirten Muhcu, "Kentsel dönüşüm uygulamalarında yapılan kamulaştırmalarda kamu idareleri vatandaşlara tapu niteliğinde olmayan sertifikalar vererek gayrimenkul haklarını menkule dönüştürecek. Yasa taslağında belirtilmemiş olsa da gayrimenkul hakları yerine verilen bu sertifikaların uluslararası piyasaya sürülmesi dahi söz konusu olabilecek. Vatandaşların haklarının riske atılması, dava açma ve haklarını takip etme olanaklarının zayıflatılması söz konusu" dedi. 


Tapu güvencesi kalktı Yasa taslağına göre kamu idareleri bir alan için imar planı veya plan tadilatı yaptığında oluşan değer artışının yüzde 40'ının kamuya aktarılması öngörülüyor. 

Bu payın ödenmesi için yurttaşların tapusu ipotek altına alınacak. Muhcu, "Vatandaşın mali durumunun bu payı karşılamaya uygun olmaması halinde, vatandaşın mülkiyet haklarını yine bir sertifika haline getirip imar borsasına aktarabilecek. 


Kamu idaresi imar planı yaptığında, bir alanı kamulaştırdığında, bir binayı riskli yapı ilan edip yıktığında vatandaşların hakkını menkule dönüştürebilecek. Dolayısıyla tapu güvence olmaktan tamamıyla çıkıyor. Vatandaşın hakları imar borsasında risk altına giriyor" dedi. 


Birgün


Geri Dön