20 / 04 / 2024

Torunlar Başkent Doğalgaz Dağıtımı borsaya açacak!

Torunlar Başkent Doğalgaz Dağıtımı borsaya açacak!

Torunlar Grubu CFO'su İsmail Kazanç, Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın 2015'in ikinci yarısından itibaren halka açılmasını planladıklarını açıkladı..



Torunlar Grubu CFO'su İsmail Kazanç, Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın 2015'in ikinci yarısından itibaren halka açılmasını planladıklarını açıkladı. Torunlar Grubu'nun CFO'su İsmail Kazanç, grup bünyesindeki Başkent Doğalgaz Dağıtım'm 2015'in ikinci yarısından itibaren halka açılmasının gündemlerinde olduğunu; ayrıca enerji piyasasında büyüme istekleri doğrultusunda elektrik üretim ve dağıtımı ile gaz dağıtımı alanında yeni yatırımlar yapabileceklerini söyledi. Kazanç, Torunlar GYO ile faaliyet gösterdikleri gayrimenkul tarafında ise, proje geliştirmenin yanı sıra, önümüzdeki dönemde mevcut varlıklara da yatırım yapabileceklerini belirtti.


Reuters ile yaptığı söyleşide Kazanç, grup bünyesindeki halka açık şirket sayısını artırmak istediklerini belirterek, "Halka arza eıı hazır şirketimiz Başkent Doğalgaz Dağıtım. Piyasa koşulları da uygun olursa, 2015'in ikinci yarısından itibaren halka açılma gündemimizde" dedi. 


Kazanç, ne kadarlık bir halka arz olabileceğine ilişkin soru üzerine ise, "Halka arzların yabancı yatırımcılara cazip gelmesi için en az yüzde 25 hisse söz konusu olmalı. Ya da en az 300 milyon dolarlık bir halka arz olmalı ki, yabancı yatırımcı ilgi göstersin" diye konuştu. 


Kazanç'ın verdiği bilgiye göre, Torunlar'm 31 Mayıs 2013'te ÖİB'den devraldığı Başkent Doğalgaz'm kuruluş sermayesi 700 milyon lira seviyesinde bulunuyor. Devir sonrası 100,000 yeni abone edinen şirketin mevcut abone sayısı ise 1.5 milyon seviyesinde bulunuyor. Enerji alanında başka yatırımların da gündeme gelebileceğini söyleyen Kazanç, "Enerji piyasasında büyüme iştahımız var. Gaz dağıtımında varız. Elektrik üretimi ile elektıik-gaz dağıtımda yatırımlara devam edebileceğimizi düşünüyoruz" dedi. 


TORUNLAR GYO, POTANSİYEL VARLIKLARA MÜŞTERİ OLABİLİR

Kazanç, portföy büyüklüğü bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) konumundaki Torunlar GYO'da ise önümüzde dönemde yeni iş modellerinin hayata geçirilebileceğinin sinyalini verdi. 

Kazanç, "Ticari gayrimenkulde hala potansiyel var, bu alana yatırım yapmaya devam edeceğiz. Proje geliştirme misyonumuz devam edecek. Ancak proje geliştirmenin yanı sıra, doğru fiyatları bulursak önümüzdeki dönemde potansiyel varlıklara müşteri de olabiliriz" diye konuştu. 

Kazanç, Torunlar GYO'nun üçüncü çeyrek sonu itibariyle 5.94 milyar lira olan portföy büyüklüğünün, yılsonunda 6.5-7 milyar liraya yükseleceğini söyledi. 

Kazanç, söz konusu artışın yükselen kira gelirleri ile bazı projelerdeki değerleme yöntemi değişikliğinden kaynaklanacağını söyledi. 

Torunlar GYÖ'nun 2014'ü yaklaşık 755 milyon TL ciro, 420 milyon lira FAVÖK ile tamamlayacağını belirten Kazanç, 2015 için beklentilerinin ise 1.3 milyar lira ciro olduğunu söyledi. 

Kazanç, "Söz konusu artışta Mail of İstanbul ve Torun Tovver'ın tam yıl konsolide edilecek olması etkili. 

Ayrıca Torun Center'da ofis teslimatlarından da 2015'te gelir kaydı olur" diye konuştu. 

Torunlar GYO bünyesindeki Mail of İstanbul 23 Mayıs'ta açılmış, Torun Tower ise 1 Kasım itibarıyla kiraya verilmişti. 


Torun Center projesinin ise, iş kazası nedeniyle 2 ay durduğunu hatırlatan Kazanç, "Bu duruş projenin tamamlanmasında 3-4 ay gecikme yaratabilir. İlk teslimlerin 2015 Ağustos'ta olması, teslimatların kademeli olarak 2016 Mart'a kadar da tamamlanması planlanıyordu. Gecikmenin ardından projeksiyonumuz teslimatların 2015 Aralık'ta başlayıp, Haziran 2016'ya kadar tamamlanması" dedi. 

Kiptaş arazisi projesinde, önümüzdeki aylarda ruhsat almayı beklediklerini söyleyen Kazanç, "Kiptaş arazisinde ilk çeyrekte satışa çıkmayı planlıyoruz. Bu projeden 1.7-1.8 milyar lira ciro beklentimiz var. Ancak bu tutar ruhsat sonrası kesinleşecek" diye konuştu. 


Ticaret Gazetesi


Geri Dön