24 / 04 / 2024

Torunlar GYO 5 şantiye ve 4 AVM'de 10 bin kişiye istihdam sağlıyor!

Torunlar GYO 5 şantiye ve 4 AVM'de 10 bin kişiye istihdam sağlıyor!

Emlak Konut GYO'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olan Torunlar GYO, portföy değerini 3,8 milyar liraya yükseltirken 177 milyon lira kâr açıkladı



2011 yılı ekonomik değerlendirmesi için basın mensupları ile bir araya gelen Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun Türkiye ekonomisinin dinamik bir yapı sergilediğini dile getirdi. Hasta Avrupa ekonomisinin yıllık büyümesinin yüzde 1’lerde seyrettiğine dikkat çeken Torun, Türkiye’nin Çin’den sonra ekonomisi hızlı büyüyen ikinci ülke olduğunu ifade etti.

Bir yıl önce halka açılırken düzenli temettü dağıtacaklarının sözünü verdiklerini hatırlatan Torun, 2011 yılı için 22 milyon 400 bin lira kar dağıtılacağının haberini verdi. Düzenli AVM kira geliri sağlayan yapıları olduğu için temettü dağıtımına önem verdiklerini söyleyen Torun, 2014 yılı sonuna kadar 1 milyar 300 milyon TL yatırım yapmayı planladıklarını ifade etti.

Şu anda Mall Of İstanbul, Ali Sami Yen Projesi, Bursa Korupark Evleri, Torun Tower ve Samsun Bulvar AVM projelerinin devam ettiğini belirten Torun, 3 bin 150’si şantiyelerde, 6 bini AVM’lerde olmak üzere 10 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.

İnşaat Türkiye ekonomisi için önemli bir sektör olduğunu teyit eden Torun, şu anda 1.9 milyon kişinin bu sektörde bilfiil istihdam edildiğini ve GSMH’nin yazde 6’sının i inşaattan sağlandığını söyledi.

Türkiye ekonomisi için perakendenin de önemli bir sektör olduğunun altını çizen Torun, “Şu anda 90 marka ve 2500 mağaza ile Türk perakendecileri dünya markaları ile rekabet edebiliyor. Bundan 5 yıl önce böyle bir durumu söz konusu değildi. AVM’lerde dükkan kiralamak için pozitif ayrımcılık isterlerdi. Ama şu anda AVM’lerin gelişimi ile bu sektörde Türkiye’de çağ atladı. Türk tipi gelişmeye uygun bir sektör olan perakende, gençleri ve kadınları istihdam ediyor. Böylece ekonominin genişlemesine katkıda bulunuyor. Bizde AVM ve inşaat ile ülke ekonomisinde önemli yer tutan iki sektörde de faaliyet gösteriyoruz. Haziran 2012’de açacağımız Samsun Bulvar ile AVM sayımız 6’ye çıkacak” dedi.

Torun: “Paşabahçe Arazisi Projesi ile İstanbul’a lâyık bir eser oluşturmak istiyoruz”
Aziz Torun toplantıda ihalesi geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Paşabahçe arazisi ile ilgili de bilgi verdi. Torun, “Paşabahçe arazisi ihalesinde 355 milyon TL ile en yüksek teklif Torunlar GYO tarafından verildi. Öncelikle ihale sürecinin tamamlanması gerekiyor. Bu süreçlere paralel nasıl bir proje yapacağımız ortaya çıkacak. Alanında uzman ulusal ve uluslararası danışmanlarla ortaklaşa çalışacağız ve proje geliştirmedeki know-how’ımızı kullanacağız. Paşabahçe projesi Anadolu Yakası’nın çehresini değiştirecek bir proje olacak. İstanbul’a lâyık bir eser oluşturmak istiyoruz. Proje için her türlü özeni göstereceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Projeyi geliştirmek için acele etmeyeceklerini vurgulayan Torun, İstanbul’un marka değerine katkı sağlayacak bir proje gerçekleştirmek istediklerini belirtti. Torun “Paşabahçe arazisi projesi için tek bir kriterimiz var: o da İstanbul. İstanbul’un güzelliğine yakışacak bir proje geliştirmek üzere çalışacağız” dedi.

Torunlar GYO’nun 2011 yılı finansal rakamlarıyla ilgili bilgi veren Torunlar GYO CFO’su İsmail Kazanç, “Faaliyetlerimizin yüzde 64’ünü öz kaynaklarımız ile finanse ediyoruz. Bu açıdan Torunlar GYO güçlü bir finansal yapıya sahiptir” dedi. Kazanç, “Torunlar GYO’nun hisseleri 2012 yılı başından itibaren yüzde 37 oranında değer kazandı. Projelerimizin tamamlanmasına paralel hisse perfomansımızın daha da artacağına inanıyoruz” dedi. Şirketin 2012 projeksiyonu ile ilgili de bilgi veren İsmail Kazanç, “2012’de bir önceki yıla göre yüzde 71.8 artışla 278.9 milyon TL kesin satış geliri hedefliyoruz” dedi.
 
Rakamların ibresi nereyi gösteriyor
 SPK tarafından yayımlanan finansal raporlama standartlarına uygun olarak hazırlanan konsolide finansal tablolara göre Torunlar GYO, 2011 yılını 2 milyar 533 milyon TL net aktif değer ve 3 milyar 818 milyon TL portföy değeri ile kapattı. 2011 yılında 177. 3 milyon TL net kâr elde eden Torunlar GYO, vergi, amortisman ve faiz öncesi kârını da (VAFÖK/EBITDA) bir önceki yıla göre yüzde 48,5 arttırdı. 
2011 yılında Mall of İstanbul ile Bursa Korupark 3 Terrace Evleri’nin satışlarına başlayan Torunlar GYO, ön satış ve kesin satış olmak üzere toplam satış gelirlerini de bir önceki yıla göre yüzde 82 oranında artırdı. Torunlar GYO, 2011 yılında 262,3 milyon TL’si ön satış geliri olmak üzere 425,2 milyon TL’lik toplam satış gerçekleştirdi. Torunlar GYO 2011 yılında kira gelirlerini de yüzde 71 oranında artırarak 92 milyon TL’ye yükseltti.

Şirketin 2011 yılı değerlendirmesi ve gelecek döneme ilişkin hedeflerini açıklayan Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun; “2011 yılını yatırım yılı olarak açıklamıştık. Bu doğrultuda portföyümüzde yer alan Mall of İstanbul, Torun Tower, Bulvar Samsun AVM ve Ali Sami Yen arazisi projesi gibi önemli yatırımları arka arkaya başlattık. Bu projelerimiz için 223 milyon TL yatırım harcaması gerçekleştirdik. Hem devam eden hem de geliştirdiğimiz projelerimiz için 2014 yılı sonuna kadar 1 milyar 300 milyon TL yatırım harcaması daha yapmayı planlıyoruz” dedi.


Geri Dön