24 / 04 / 2024

Torunlar GYO'dan 2020'de 1.1 milyar TL satış geliri!

Torunlar GYO'dan 2020'de 1.1 milyar TL satış geliri!

Torunlar GYO, SPK standartlarına uygun olarak hazırlanan mali tablolara göre 2020'yi 8.8 milyar TL net aktif değer ve 14.3 milyar TL portföy büyüklüğü ile tamamladı. Şirketin, faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK/EBITDA) ise 636 milyon TL oldu.



Türkiye Gayrimenkul Sektörü’nün en önemli temsilcilerinden Torunlar GYO, 2020 yılına ilişkin finansal sonuçlarını ve gelecek dönem beklentilerini açıkladı. SPK standartlarına uygun olarak hazırlanan finansal tablolara göre; Torunlar GYO 2020'yi 8.770 milyon TL net aktif değer ve 14.316 milyon TL portföy büyüklüğü ile tamamladı. Torunlar GYO'nun, faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK /EBITDA) 636 milyon TL oldu.

Kovid-19 salgınının etkisi ile şirketin düzenli gelir kaynağı olan AVM ve ofis kira gelirleri, bir önceki yıla oranla 2020'de yüzde 23 oranında gerileyerek, 477 milyon TL olarak kaydedildi. 5. Levent ve Torun Center projelerinden kaynaklanan 516 milyon TL’lik satışlarının gelire yansımasıyla Torunlar GYO 2020'de, 1.106 milyon TL satış geliri elde etti. 

Yatırım amaçlı gayrimenkul portföyündeki varlıkların 694 milyon TL’lik değer artışı katkısına rağmen 493 milyon TL kur farkı gideri ve 495 milyon TL faiz giderinin etkisi ile Torunlar GYO'nun, yılsonu net kârını 293 milyon TL olarak açıklandı.

Torunlar GYO dan 2020 de 1.1 milyar TL satış geliri!

Şirketin 2020 yılı değerlendirmesini yapan ve projelerine ilişkin bilgi paylaşan Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, şunları kaydetti:

“2020 yılında bugüne kadar yaşadığımız kriz dönemlerinden farklı olarak hem “sağlık” hem de “ekonomik” riskleri bir arada yönetmek zorunda kaldık. Bugüne kadar yalnızca bayramlarda yarım gün kapanan alışveriş merkezlerimizin faaliyetlerine aylarca ara verdik. İş ortaklarımız olarak gördüğümüz kiracılarımıza elimizden gelen tüm destekleri vererek yüklerini hafifletmeye çalıştık. “Önce insan” diyerek AVM’lerimizde aldığımız ekstra tedbirler ile ticari faaliyetlerimizde değer yaratmayı sürdürdük. Perakende sektörünün projelerimize olan güveninin bir yansıması olarak bu dönemde birçok yeni marka kiralaması yapabilmiş olmak bizlere büyük bir moral verdi.” 

Konut satışlarında Torunlar GYO’nun 2020'de başarılı bir grafik yakaladığına dikkat çeken Aziz Torun, “Haziran ayında kontrollü sosyal hayat sürecine geçiş ve faiz oranlarının düşüşüyle birlikte konut satışlarında ciddi bir hareketlilik yaşanmaya başlandı. Özellikle 5.Levent projemiz lansman döneminden sonraki en iyi performansını sergiledi ve yeni etabı için heyecanımızı daha da arttırdı” diye konuştu.

Kovid-19 salgını sürecine rağmen Hilton Mall of İstanbul projesinin tamamlandığını ve hizmet sunmaya başladığını dile getiren Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Torunlar GYO’nun ilk otel yatırımı Hilton Mall of İstanbul, Ekim ayından beri konuklarını ağırlıyor. Mall of İstanbul’un uluslararası cazibesi ve Hilton’un yüksek hizmet standartlarını bir arada sunan otelimiz pandemi sürecine rağmen oldukça başarılı bir performans sergiliyor” açıklamasında bulundu. 

Aziz Torun, “Geçtiğimiz yıl ertelemek zorunda kaldığımız projelerimizi 2021 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Bugün itibariyle 50 adet stoğu kalan 5. Levent projemizin 2. etabının inşaatını da yılın ikinci yarısında başlatmayı planlıyoruz. 100 bin metrekareyi aşan satılabilir alanı bulunan 5. Levent 2. etabında yaklaşık 700 daire olmasını ön görüyoruz” dedi. Torun, “Ruhsatı alınan 5. Levent 2. etap, Paşabahçe otel ve residence ile Kemankeş otel projelerinin yanı sıra Mall of Antalya otel projelerimizi 2023 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Tüm bu projelerimiz için Torunlar GYO olarak 3 yıl içinde 1.7 milyar TL yatırım harcaması yapacağız. Bu yatırımlarımızın finansmanını da mevcut stoklarımızı satarak gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Torun, şunları söyledi:

“Satışa sunmaya hazırlandığımız 5. Levent yeni etabının da katkısı ile 2021 yılında 1.132 milyon TL ön satış ve kesin satış hedefimiz var. 623 milyon TL de kira gelirleri hedefliyoruz.” 

Torunlar GYO dan 2020 de 1.1 milyar TL satış geliri!

Torunlar GYO’nun 2020 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren ve gelecek projeksiyonu ile ilgili konuşan Torunlar GYO CFO’su İsmail Kazanç ise, “Yabancı para cinsinden borçlarımız 2020 yılında toplam borcun % 34’ü seviyesine geriledi. 2021 yılında toplam hasılat hedefimizi 1.440 milyon TL, EBİTTA hedefimizi ise 943 milyon TL olarak belirledik. Buna paralel 2021 yılı sonunda net borcumuzu 3.6 milyar TL’nin altına indirmeyi planlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Aziz Torun: Bünyemizdeki AVM’lerde yeme-içme şirketlerinden kira almıyoruz!


Geri Dön