28 / 03 / 2024

Trabzon Ayasofya Cami restore edilecek!

Trabzon Ayasofya Cami restore edilecek!

Ayasofya Cami etrafında incelemelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, rekreasyon çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini ifade ederken, tarihi Ayasofya Cami’in de restore edileceğini kaydetti.



Trabzon Valisi Öz ile birlikte rekreasyon çalışmalarının devam ettiği Ayasofya Cami etrafında incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, rekreasyon çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini ifade ederken, tarihi Ayasofya Cami’in de restore edileceğini kaydetti.


Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, rekreasyon çalışmaları tamamlanma noktasına gelen Ayasofya’da incelemelerde bulundular. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ’nin ortaklaşa yürüttükleri çalışmaları inceleyen Vali Öz ve Başkan Gümrükçüoğlu’na temasları sırasında Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız ile diğer görevliler eşlik etti.


44 BİNA KAMULAŞTIRILDI, 40 MİLYON ÖDEME YAPILDI

Ayasofya’nın etrafının temizlenmesi için 44 binanın kamulaştırıldığını hatırlatan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bu kapsamda hak sahiplerine 40 milyon TL ödeme yapıldığını ifade ederken, “Büyükşehir Belediyesi olarak  TOKİ  ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz çalışmaları tamamlama aşamasındayız. Rekreasyon yapım çalışmaları bitirilme aşamasına geldi. Ayasofya'nın tarihi kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm projesi çevre düzenlemesi yapım çalışmaları bitirilmesi ile bu tarihi mekân Türk ve dünya turizminin hizmetine sunulacak” dedi.


TARİHİ AYASOFYA CAMİİ RESTORE EDİLECEK

Kentin balkonu diye tabir edilen Ayasofya’da, Trabzon'un yöresel el sanatları ürünlerinin satışı ve tanıtımının yapılacağı alanlar oluşturulacağını ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, tarihi Ayasofya Cami’inin de restore edileceğini ifade ederken, “Tarihin, kültürün ve sanatın kenti olan Trabzon'un, Ayasofya bölgesindeki bu güzel birlikteliğin, şehrimizi ileriye taşıyacak, dünya kenti yapacak adımların en önemlilerinden biri olduğunu ve bunun gerçekleşmesi ile de mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.


ORTAYA ÇOK GÜZEL BİR GÖRÜNÜM ÇIKACAK

Ayasofya Cami’nin çevre düzenlemesiyle birlikte çok güzel bir görünüme kavuştuğunu ifade eden Vali Öz, “Belediyemiz, etrafından kalan boş alanların hem altyapısını hem de yeşil alan oluşturulması konusunda çalışmalarını tamamladığı zaman ortaya bir bütünlük içersinde güzel bir görünüm çıkacak” dedi. Ayasofya’nın girişinde TOKİ tarafından yapılan iş yerleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Vali, “Bu işyerleri yöresel ürünlerin üretildiği ve satıldığı mekanlar olarak değerlendirilecek. Bunun yanında Ayasofya’nın restorasyonuyla ilgili proje Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından değerlendiriliyor. Kurulda görüşülerek gerekli düzenlemeler yapılıp en kısa zamanda son şekli verilerek restorasyon ihalesine çıkılacak. Ayasofya; çevre düzenlemesiyle, restorasyonuyla, etrafındaki hediyelik eşya dükkanlarıyla şehrin kültür hayatına ve bölge turizmine hareket kazandıracaktır” ifadelerini kullandı.


MEZAR TAŞLARINA YENİ TEŞHİR ALANI

Ayasofya’nın bahçesinde bulunan ve geçmişi çok eskilere dayanan tarihi taş eserlerle ilgili de gerekli çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Vali Öz, “Eski dönemden kalan taş eserler ve mezar taşları ile ilgili de Kültür Bakanlığımız ile görüşüp uygun bir teşhir alanı oluşturmaya çalışacağız” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön