25 / 04 / 2024

Trabzon Havalimanı'ndaki bakım ve onarım çalışmaları mecliste!

Trabzon Havalimanı'ndaki bakım ve onarım çalışmaları mecliste!

Trabzon Havalimanı'nda başlatılan bakım ve onarım çalışmaları meclis gündemine taşındı. CHP'li Kaya, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, koronavirüs salgını nedeniyle emlak vergisi ve  TOKİ  konutlarının ödemelerinin ertelenmesi talebine ilişkin soru önergesi hazırladı. Kaya, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Ail Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Kaya, ''1957 yılında hava meydanı olarak trafiğe açılan, 1995 yılında havalimanı statüsü kazanan Trabzon Havalimanı, bugün Karadeniz Bölgesi'nin iç ve dış hat uçuşlarında 24 saat hizmet veren en önemli havalimanıdır. Devlet Hava Meydanları İşletmesi bünyesinde faaliyet gösteren havalimanı, halen 1985 yılında hizmete giren 2.640 metre uzunluğundaki orta büyüklükteki uçakların iniş kalkışına imkan veren pisti kullanmaktadır. Trabzon Havalimanı'nda 2019 yılında; iç hatta gerçekleştirilen 25 bin 930 seferde 3 milyon 372 bin 231 yolcu taşınmıştır. Dış hat seferlerinde ise gerçekleştirilen 4 bin 405 seferde toplam 394 bin 917 yolcu taşınmış olup toplam yolcu sayısı 3 milyon 767 bin 148 olmuştur. Yıllık 3,5 milyon yolcu kapasitesine sahip olan Trabzon Havalimanı, son yıllarda kapasitesinin üzerinde yolcuya hizmet vermektedir. Bu nedenle mevcut pisti ve terminal binaları yetersiz kalan havalimanının pistinde bozulmalar meydana gelmesi nedeniyle bakım ve onarım ihtiyaçları artmıştır.  Koronavirüs salgını nedeniyle tarifeli uçuşların durdurulduğu Trabzon Havalimanı'nın uçuşlara kapatılarak, pistte oluşan eğimlerin giderilmesi için bakıma alındığı öğrenilmiştir. 
Trabzon Havalimanı'nda başlatılan bakım ve onarım işleri ile ilgili herhangi bir ihale ilanının yayınlanmadığı ve işin AKP hükümetine yakın olan bir firmaya ihalesiz verildiği iddia edilmektedir. Koronavirüs salgınının yaşandığı bir dönemde bölgenin en önemli havalimanında yapılacak bakım ve onarım işinin oldu bittiye getirilerek başlatılması kamuoyu vicdanında rahatsızlığa sebep olmuştur. Bu nedenle konu ile ilgili kamuoyunun aydınlatılması ihtiyacı doğmuştur'' diye konuştu. 

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya'nın soruları:
1- Trabzon Havalimanı'nda başlatılan bakım ve onarım işi için ihale yapılmış mıdır? Yapılmadıysa, işin verildiği firma neye ve hangi kriterlere göre belirlenmiştir? 

2- Trabzon Havalimanı'ndaki bakım ve onarım işi hangi firma tarafından 
yapılmaktadır? İşin keşif bedeli ne kadardır? Pistte hangi iş ve işlemler yapılacaktır? Firmanın havalimanı işleriyle ilgili deneyimi ve iş  tecrübesi var midir? Yapılan çalışmalar ne zaman tamamlanacaktır? 

3- İnsanlara 'evde kal' denilirken bir yandan da yandaşa ihalesiz iş verme fırsatçılığı mı yapılıyor? Koronalı günlerde, kimse sokağa çıkamadığı için fırsat bu fırsat denilerek pist yapım işi ihalesi yapılmadan yandaş bir firmaya mi verildi? 

4- Trabzon Havalimanı pistinde son 5 yılda kaç defa bakım ve onarım işi yapılmıştır? Bu çalışmalar hangi firmalara ne kadara yaptırılmıştır? Bu işler için toplamda ne kadar para harcanmıştır? 

5- Son yıllarda pistte sıkça yapılan bakım ve onarım işleri rutin çalışmalar mıdır? Yoksa pistte kalıcı olarak giderilemeyen bir sorun mu yaşanmakta mıdır? 

6- Yakın gelecekteki uçuş ve yolcu sayılarındaki olası artışlar da göz önünde bulundurularak, Trabzon Havalimanı'nın büyütülerek ikinci bir pist yapılması veya Trabzon'a yeni bir havalimanı yapılması düşünülmekte midir? 


Geri Dön