24 / 04 / 2024

Trabzon Türkiye'nin en çok dönüşüm yapılan ili!

Trabzon Türkiye'nin en çok dönüşüm yapılan ili!

Son yıllarda hızlı bir değişim ve gelişim sürecine giren Trabzon'u, AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu anlattı. Gümrükçüoğlu hedefinin kenti dünyaya tanıtmak olduğunu belirtti.



61 projeyle yola çıkan Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 'Trabzon Türkiye'nin en yaşanılabilir kenti' diyor. Hedefi ise kenti dünyaya tanıtmak.



Sizce neden iki dönem üst üste tercih edildiniz?


Bizden önceki yönetim büyük hizmetler yapamadı. 2009’da aday olduğumuzda 61 proje vaat ettik. İlimizin plakasının 61 olması nedeniyle akılda kalıcı olmasını istedik. 2009-2014 döneminde 61 projenin 55’ini ya bitirdik, ya yarıladık, ya başladık. Bunların çoğu mega projeydi. Belediye başkanının mesai kavramı olmamalı. Gece gündüz çalışıyorum. Bence bunlar da tercih nedeni.


‘SEYYAR SORUNU ARTIK KALMADI'


Göreve gelir gelmez neler yaptınız, sizinle neler değişti? 


30 yıllık seyyar problemi vardı. Halkın desteğini alarak, kimseyi mağdur etmeden 3 ayda çözdük.Hatta seyyarlık yapan vatandaşlarımıza dernek kurduk. Onlara uygun yerler verdik. Göreve geldiğimizde toplu taşıma araçları 73 model, halkın deyimiyle ‘tabut’ gibiydi. Tümünü yeniledik. Bugün 120 otobüslük koca filoyu halkımızın hizmetine sunduk. Altyapıya büyük önem verdik. 1 yılda 307 bin ton asfalt döktük. Yanı sıra yollarda 20 milyonluk betonlama yaptık. Kentte elden geçirilmemiş yol bırakmayacağız. Trabzon’a bir Trabzon daha katacak Kanuni Bulvarı’nın da çalışmaları devam ediyor.


Nasıl bir belediye devralmıştınız?


75 trilyon borçla il belediyesini devraldım. Bir belediyenin borcu olabilir. Ama karşılığında ortaya hizmet konmalı. Öyle olmamış, 5 yıl boş geçmiş. Mesela yürüyüş yolu tasarlanmış ama beton halde bırakılmış. Şehrin tüm yollarını, bulvarlarını tekrar düzenledik.


Kentsel dönüşümde son durum nedir?


Türkiye’nin metrekare başına en çok kentsel dönüşüm yapılan ili Trabzon. Zağnos Vadisi’nin ikinci etabındaki dönüşümle kente modern yaşam alanı kazandırdık. Ardından üçüncü etabı bitirdik ve tam bir cazibe merkezi haline geldi. Bahçeci ve Ayasofya’nın tamamının kentsel dönüşümünü gerçekleştirdik. Pelitli kentsel dönüşümü bitirilme aşamasına geldi. Çömlekçi’de birinci etabın kamulaştırılması tamamlandı, ikinci etaba geçiliyor. Tabakhane’de 629 bin bina kamulaştırıldı, 433 bina yıkıldı.


‘TRABZONSPOR STADINA KAVUŞUYOR’   


Trabzonspor’u destekliyor musunuz?


Tabi ki. Ben ve ailem sıkı bir Trabzonspor taraftarıyız. Trabzonspor’a ve amatör klüplere elimizden gelen desteği sunuyoruz. TOKİ, GSGM ve Karayolları'yla ortaklaşa yaptığımız Akyazı Spor Kompleksi’nin çalışmaları sürüyor. En büyük desteği Başbakanlık döneminden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız’dan gördük.


Trabzonspor son zamanlarda sık sık olaylarla gündeme geliyor. Bu sizi nasıl etkiliyor?

 

Trabzonspor hiçbir zaman holiganlıklara ve şiddete teslim olmayacak. Kendini bilmez birkaç kişi her yerde olabilir. Birkaç kendini bilmezin yaptığı taşkınlık tüm Trabzon’a mal edilemez. Trabzon halkı, insan sevgisinin ve uygarlığın halkıdır.


Artan terör olayları tüm ülkede turizmi etkiledi. Sizde durum ne?


Trabzon tabiatın ve denizin buluştuğu harikulade bir yer. Şehrin her yerinde insanların güler yüzü ve misafirperverliğiyle karşılaşırsınız. Hatta yabancı turistlerin bu büyük ilgiden sıkıldığı bile oluyor. 5 bin yıllık tarihi özelliği olan Sümela Manastırı’yla, Atatürk Köşkü’yle, İskender Paşa Camisi’yle, Uzun Gölü ve yaylalarıyla tabiat harikası olan bu şehirde turizmin gelişmemesi için hiçbir neden yok. Son yıllarda 5 yıldızlı konaklama tesislerimizde artış var. Geçen yıl Trabzon’a gelen turist sayısı 3 milyonu aştı. Özellikle Körfez ülkelerinden Trabzon’a büyük ilgi var.


Eğitimde diğer illere göre nasılsınız?     


Karadeniz Teknik Üniversitesi’yle 58 bine ulaşan öğrenci kapasitemiz var. Onun yanına Avrasya Üniversitesi adında vakıf üniversitesi kuruldu. Şu an master, doktora ve normal öğrencileriyle 5 bin öğrenciye ulaştı. Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz üniversiteye hazırlık kursları veriyoruz. Orta dereceli okullarda TEOG, LGS’de her yıl artan başarı grafiğimiz var. Yani eğitimde çok iyi durumdayız.


Sağlıkta durum nedir?


İç Hastalıkları Uzmanı olan tıp doktoruyum. Sağlık Bakanlığı’nda müsteşarlık da yaptım. Sağlık uzmanlık alanımız. Çok sayıda hastanemiz var. Trabzon’da 10 bin kişiye düşen yatak sayısı 42. Bu, Türkiye rakamlarının en üst düzeyi. 2015 seçimlerinde vaat ettiğimiz Şehir Hastanesi projemiz tamamlandı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sağlık Bakanımız da destek veriyor.


‘SOSYAL YARDIMLAŞMAYI BİZ BAŞLATTIK'


Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz? 


Düğünde, ölümde, doğumda halkımızlayız. Yetkili kurumlarla görüşerek ihtiyaç sahiplerini tespit ettik. ‘Kart61’ çıkarttık. Bununla ihtiyaç sahipleri istedikleri marketlerden alışverişini yapıyor. Durumu olmayan herkese ücretsiz içme suyu sağlıyoruz. Sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı bu şehirde ilk biz başlattık. Bu AK Parti belediyeciliği anlayışıdır. İstanbul’daki İSMEK gibi bizim de TRAMEK’imiz var.  


Kentteki işsizlik oranları nedir?  

  

Türkiye’deki işsizlik oranları 9.06 iken bizde 6.07’ydi. Yani üç puan Türkiye genelinin altında. Bugün de bu oranları koruyoruz. Bu benim değil, TÜİK’in rakamları.


Türkiye’nin en büyük hayvan barınağını yapıyorsunuz. Ne aşamada?


Türkiye’nin en büyük Sokak Hayvanları Bakım Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı’nın inşaatı hızla sürüyor. Merkezin tamamlanmasıyla Trabzon doğadaki tüm canlıların tedavi edileceği önemli bir alana kavuşacak.

 

‘TRABZON BOTANİK ŞEHRİN KİMLİĞİNİ DEĞİŞTİRECEK’      


Şehrin çehresini değiştirecek projeleriniz var mı?

 

8 milyonluk yatırımla, 103 bin metrekarelik bir alanda Trabzon Botanik’i inşa ediyoruz. Çamoba’da kurulan Trabzon Botanik’le şehir yeni bir kimlik kazanacak. Proje, 2017’de tamamlanacak.


‘GÜLCEMAL’LE TRABZON’UN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK’   


Trabzon’un en büyük sorunu nedir?


Önceliğimiz, doğalgazı tüm şehre ulaştırmak. Şehrin engebeli yapısına rağmen hafif raylı sistemi getirmek istiyoruz. Kentin daha yaşanabilir hale gelmesi için büyük bir sahil dolgu projemiz var. Bu sahil projesinin adına ‘Gülcemal’ dedik. Projeyle Beşirli Sahili’nde dolgu yapacağız. Bu sayede Trabzon’a dev bir sosyal yaşam alanı kazandıracağız.

 

Çözmeniz gereken en öncelikli konular neler? 


3 yılda şehir merkezinin içme suyu şebekesinin yenilenmesi, yağmur suyu ve atık su projelerini tamamladık. Bu üç projenin ihalesini yaptık. Bir önemli husus da havalimanımızın yenilenmesi ve yüzyıllık hayal olan demiryolu ile Trabzon’un buluşturulması. Trabzon’un bir önemli işi de güney çevre yolu. Kanuni Bulvarı’nı 2018’de tamamlayarak, Trabzon’a en büyük soluğu aldıracağız.



Posta


Geri Dön