29 / 03 / 2024

Trabzon'da kentsel dönüşüm projeleri hayata geçiriliyor

Trabzon'da kentsel dönüşüm projeleri hayata geçiriliyor

Dört bin yıllık geçmişi olan Trabzon'da, Trabzon Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğiyle, kentsel dönüşüm projeleri hayata geçiriliyor



Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayal olarak nitelendirilen bazı projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Gümrükçüoğlu, Trabzon Belediyesi ile  TOKİ  tarafından ortaklaşa yürütülmekte olan Ayasofya Müzesi'nin etrafındaki kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirildiğini belirterek, "Zağnos Vadisi ikinci etap dönüşüm projesinin yapımına başlandı. Tabakhane Vadisi'nde ise kamulaştırma işlemlerinde ödemeler hayata geçiriliyor. Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'nde de avam proje çalışmaları devam ediyor" dedi.

Başkan Gümrükçüoğlu, Tabakhane Dönüşüm Projesi kapsamında hak sahiplerine ödemelerin devam ettiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Proje kapsamında 64 hak sahibine 2 milyon 745 bin liralık ödeme yapıldı. Yapılan görüşmeler neticesinde şu ana da 187 hak sahibi ile anlaşmaya varıldı. Hak sahiplerinden 38'i Bahçecik'te yapılacak olan konutlardan alma yolunu tercih ederken 149 hak sahibi ise kamulaştırma ücreti almayı tercih etti. Anlaşma sağlanan 85 kişiye de önümüzdeki günlerde 2 milyon 873 bin liralık ödeme yapılacak."

Gümrükçüoğlu, Tabakhane Vadisi'nin düzenlenmesiyle birlikte Trabzon'un yeni bir yaşam alanına kavuşacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Tabakhane Vadisi'nde bulunan 683 binanın yıkımı için çalışmalar hızla devam ediyor. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması amacıyla özel bir şirket tarafından yapılan değerlendirmede ortaya çıkan rakamları yüzde 20 arttırmak için mücadele ettik ve bunda başarılı olduk. Yasal olarak TOKİ, bu özel şirket tarafından yapılan değerlendirmelerdeki fiyatı en fazla bu kadar çıkartabiliyor.

Bu konuda TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, bizim talebimizi kırmadı ve bunu kabul etti. Vatandaşlarıma, fedakarlık yaparak anlaşma yoluna gittikleri için teşekkür ediyorum. Tabakhane Vadisi'nde bulunan ve anlaşma sağlanan binaların yıkımına, yılın ikinci yarısından itibaren başlamayı hedefliyoruz."

Zağnos Vadisi 2. etap kamulaştırma ve yıkım çalışmalarının tamamlandığınıda belirten Gümrükçüoğlu, "İkinci etap rekreasyon düzenlemeleri için açılan ihale sonuçlandı. Yapımcı firma çalışmalara başladı. Proje kapsamında ayrıca Bahçecik'e çıkan yol ve 354 konut yapımı inşaat çalışmalarına da başlandı. Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi geneline şimdiye kadar 95 milyon lira para ödendi" diye konuştu.

-AYASOFYA MÜZESİ ÇEVRESİ-
Gümrükçüoğlu, tarihi Ayasofya Müzesi'nin etrafını kötü görünümden kurtarmak ve burada yıllarca mağdur olmuş mülk sahiplerinin sorunlarını çözmek için TOKİ ile Trabzon Belediyesi'nin ortaklaşa olarak proje yürüttüğüne dikkati çekerek, "Proje ile birlikte Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi için şimdiye kadara hak sahiplerine 13 milyon lira ödendi. 44 binanın yıkılacağı proje kapsamında şimdiye kadar 25 binanın yıkımı gerçekleştirildi" dedi.

Trabzon Belediyesi'nin en önemli projelerinin başında gelen Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi için avam proje çalışmalarına başlandığını anımsatan Gümrükçüoğlu, "TOKİ Başkanı Bayraktar ile protokol imzalandı. Çalışmalara hız verildi. Bu yılın sonuna kadar bu çalışmaların tamamlanacak. Nisan ayında bu proje ile ilgili finans ve teknik araştırmalarda bulunmak için Japonya'ya gideceğim" diye konuştu.
AA


Geri Dön