25 / 04 / 2024

Trafik cezaları hakkında Anayasa Mahkemesi'nden flaş karar!

Trafik cezaları hakkında Anayasa Mahkemesi'nden flaş karar!

Anayasa Mahkemesi emsal niteliğinde bir karar daha imza attı. Anayasa Mahkemesinin kararına göre, Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülerin trafik cezalarının, araç sahibinden tahsilini öngören kanun hükmünü Anayasaya aykırı bularak iptal etti.



Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, Tokat 1. Sulh Ceza Mahkemesi, baktığı bir davada Karayolları Trafik Kanunu'nun 115. maddesinde yer alan "Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülerin trafik cezaları, cezanın yazıldığı araç sahibinden tahsil edilir" hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek Yüksek Mahkemeye başvurdu. Yapılan başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, Anayasaya aykırı olduğu sonucuna vardığı kuralı iptal etti.

Yüksek Mahkemenin gerekçesinde, Anayasanın 38. maddesinin yedinci fıkrasında ceza sorumluluğunun şahsi olduğunun belirtildiği vurgulandı.


9085 VERGİ KODU


9085 vergi kodu bir vergi türüdür. 9085 vergi kodu olarak bilinen trafik cezası vergisi, düzenli olarak yatırılması gereken bir vergi türü olmamakla birlikte bir trafik suçunun cezalandırılması için talep edilen ücret olarak bilinir.
Yani 9085 vergi kodu trafik cezasına çarptırılan vatandaşların yapmış oldukları ödemelerdir. Yılın belirli bir zamanında yatırılması beklenmeyen bir vergidir. Sonuç olarak trafik suçu ne zaman işlendiyse, o aralıklarda ödenmesi gerekiyor.


Trafik Cezası Vergisi 
Araba kullanan her araç sahibinin, ödemesi gereken 9085 vergi kodlu trafik cezası vergisini ödemenin birkaç yolu bulunuyor. 


Buna göre cezayı ödeyecekler, ptt şube, vergi dairesi ve banka şubeleri, bankaların online şubeleri aracılığıyla ödeme yapabilirler.
 


Geri Dön