19 / 04 / 2024

Anayasa Mahkemesi'nden emsal kentsel dönüşüm kararı!

Anayasa Mahkemesi'nden emsal kentsel dönüşüm kararı!

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasası kapsamında, 3'te 2 çoğunlukla verilen yenileme ve yıkım kararı, Anayasa Mahkemesi'nden geçemedi. Yüksek Mahkeme tarafından Bağdat Caddesi'ndeki projede azınlık olan iki hissedarın, hak ettiklerinin verilmediği iddiasıyla bulunduğu bireysel başvuruda haklı gördü.



Devlet, kentsel dönüşüm kapsamına dahil edilmeyen bina olmayacak amacında çalışmalarını sürdürürken, Anayasa Mahkemı getirebilecek emsal bir karara imza attı. 

Megakent İstanbul'daki değeri en yüksek noktalarından biri olan Bağdat Caddesi üzerindeki binanın, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “riskli yapı” şeklinde tespit edildiği belirlendi. “Kentsel Dönüşüm” çerçevesinde de yenilenmesi öngörüldü. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; binada bulunan hak sahibi hissedarlar kendi aralarında bir toplantı gerçekleştirdi. Üçte iki çoğunlukla apartmanıda yenileme yapılması amacıyla bir müteahhitle kat karşılığı inşaat sözleşmesine imza atılmasına ve projenin kabul edilmesine karar verildi. 

Anayasa Mahkemesi nden emsal kentsel dönüşüm kararı!

BODRUM KATTA DAİRE 

Anlaşma kapsamında çoğunluk yönünde katılım sağlamayan hak sahipleri Hanife Yıldız Torum ve Nimet Filiz Seven'e zemin seviyesinden daha düşük iki konut verilmesine karar verildi, ancak hak sahipleri bu duruma karşı çıktı.

Torum ve Seven buna onay vermeyince yasadaki ilgili madde tarafından sağlanan fırsatla, sahibi oldukları hisselerib açık artırmayla satışı yapıldı ve belirlenen miktarın ödemesi kendilerine yapıldı. 

Yıkımı gerçekleştirilen binada dört iş yeri ve bir konut olacak şekilde beş bağımsız bölümü bulunan iki hissedar durumu yargıya götürdü ve derece mahkemeleri tarafından herhangi bir sonuca ulaşamadı. Son olarak konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptılar.


Geri Dön