29 / 03 / 2024

TT Arena, Galatasaray'ı elit kulüpler arasında taşıyacak!

TT Arena, Galatasaray'ı elit kulüpler arasında taşıyacak!

Avrupa'nın ve Dünya'nın en elit statlarını irdeledik, inceledik. Bu bağlamda biz simdi Galatasaray'ın Seyrantepe'deki Türk Telekom Arena Stadı'nı ve bu statın Galatasaray'a olası etkilerini tartışalım biraz...



Galatasaray'ın yeni stadı Türk Telekom Arena şüphesiz ki, su an itibariyle Türkiye'nin en cagdas ve Avrupa'nın en elit statlarından birisi olmaya aday. Stat Galatasaray'a parasal anlamda olduğu kadar sportif anlamda da çok önemli katkılar sağlayabilecek gibi görünüyor. Yapılan hesaplamalara göre Galatasaray yeni statından sadece bilet geliri olarak yıllık yaklaşık 65 milyon dolar gelir elde edebilecek. Yine futbol dışı aktiviteler, reklam, sponsorluk gelirleri dikkate alındığında statın parasal gelir yaratma gücü rakiplerine göre daha fazla olabilecek. Mevcut durum itibariyle bugün Fenerbahçe koltuk basına rakiplerine göre 2.5 kat daha fazla katma değer yaratırken, bu rasyo yeni stat ile Galatasaray'ın lehine dönmüş olacak.

Galatasaray'ın yeni stadı ve Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın karşılaştırdığımızda karsımıza aşağıdaki tablo çıkıyor. Aşağıdaki tabloya göre Türk Telekom Arena bittiğinde Galatasaray, basta Fenerbahçe ofmak üzere rakiplerine cok öneVnli mali farklar atabilecek konuma geliyor. Parasal performansın sportif performansa da yansıyacağını düşündüğümüzde, bu stat ile Galatasaray Avrupa'da elit kulüpler arasına girebilecek potansiyele ulaşmış olacak. Bu stat ile Galatasaray'ın stata gelen taraftar profilinde de, önemli sosyal değişimler yaşanacak olması, koltuk basına parasal geliri Ali Sami Yen ile kıyaslanmayacak ölçüde yukarılara çekecek. Her türlü aktivitenin ve konforun olacağı bu stat, parasal geliri daha yüksek olan taraftar müşteriye daha fazla para harcama olanağı verecek. Bu ise kulübün koltuk basına kazancını daha fazla artıracak.

Buradan gelen paralar, doğru kurumsal yönetim ilkeleri ışığında harcandığında ise kulübün sportif performansı, mali performansı daha da artırabilecek. Turkishtime'ın haberine göre Galatasaray'ın bu stadtan doğrudan ve dolaylı olarak sağlayacağı gelirleri toplamı 190 milyon dolar seviyesinde olacak. Başlangıçta statın toplam futbol içindeki bütçesinin %25 civarında olması bekleniyor. Yani bu rakam yaklaşık 50 milyon doları ifade ediyor.

Statların ekonomileri ciddi bir etki yaratıyor!

Son 2010 Dünya Kupası ve daha önceki yıllarda düzenlenen büyük futbol organizasyonlarına bakıldığında bu turnuvaların oynanacağı statların yapımı gerçekten etrafına cok önemli pozitif dıssallıklar yaratıyor. Yani bir yandan bu statların inşası cok önemli bir bütçe harcaması gerektirirken, diğer yandan basta İstihdam olmak üzere, kentleşme ve altyapı, ulaşım projeleri gibi cogu önemli konuda gelişimler ve yatırımlara neden oluyor. Sadece 2010 Dünya Kupası nedeniyle stat inşaatına harcanan para 3.5 milyar dolara ulaşıyor. Yine 2002 Kore ve Japonya'da düzenlenen Dünya Kupası için yapılan statlara harcanan para 5 milyar dolara yaklaşmıştı. Eğer 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası organizasyonunu Fransa yerine biz alabilseydik, yapacağımız ve renove edeceğimiz sekiz stata toplam 1 milyar euronun üzerinde bütçe ayıracaktık. Galatasaray'ın Seyrantepe'deki stadı etrafında yeni projelerin de oluşmasına neden olabilecek. Turkishtime Dergisi'ne göre, Galatasaray'ın Arena'sı Seyrantepe'de yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğü de harekete geçirecek. Kentin ve bölgenin sosyal hayatında yaratacağı canlılık da cabası. Bu kapsamda Avrupa ve dünyanın en elit statlarının maliyetlerine kısaca bir göz atmakta yarar var.
Dünya


Geri Dön