20 / 04 / 2024

Tüketici kredilerinin büyüme hızı yüzde 15'in altına indi!

Tüketici kredilerinin büyüme hızı yüzde 15'in altına indi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Şubat ayında alınan makroihtiyati tedbirlerin son derece etkili olduğunu ve tüketici kredilerinin büyüme hızının yüzde 15'in altına indiğini açıkladı.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Erdem Başçı, " Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir. Merkez Bankası vasi değildir, bir acentedir. Teknik bir kurumdur, siyasetin dışındadır ve şeffaftır" diye belirtti .


Şubat ayında alınan makroihtiyati tedbirlerin son derece etkili olduğunu ifade eden Başçı, "Tüketici kredilerinin büyüme hızı yüzde 15'in altına indi. Firma kredilerinin büyüme hızı ise yüzde 20'ler civarında. Bu seçici tedbir işe yaradı. Bunun meyvelerini alacak mıyız? Kesinlikle alacağız. Türkiye gelecek sene inanılması çok güç başarılı bir performans gösterebilir. Hem enflasyonu hem cari eksikliği düşüreceğiz, hem de büyüme iyi gelecek" diye açıkladı .


Başçı,'Para politikası tedbirleri kısa vadeli faizleri etkiler ve geçicidir fakat istikrarı sağlar. Biz, para politikasında istikrar için, istikrar yönünde, bütün bu tedbirlerden arta kalan ilave bir ayarlama gereksinimi varsa, hiç çekinmeden elimizdeki her türlü aracı, döviz silahımızı, faiz silahımızı, hangisini koşullar nasıl gerektiriyorsa istikrarı sağlayıcı istikametinde kullanacağız.' diye belirtti.


Başçı, "Enflasyon ölçülür. Hedef bellidir. Tutturdun mu tutturamadın mı? Beş senenin sonunda bakarsınız kaç sene tutturdunuz kaç sene tutturamadınız? Başkan başarılı mı başarısız mı? Belli olur. Neden beş sene ? Zira parasal aktarım mekanizması gecikmeli çalışır. Bugün aldığınız bir karar 1, beş - 2 - 3 sene akabinde etkisini gösterir. O yüzden sabır lazım gelir " diye açıkladı .


Başçı, "Biz de insanız, bu ülkenin bir vatandaşıyız ve faiz oranlarının yüksek olmasını istemeyiz. Ama bunu yapmak lazım geliyor . Bizim için bu bir politika aracıdır, alet edevat takımından birisidir . Bir alet eksik olsa lazım gelen işi yapamayabilirsiniz" diye belirtti.


Kredi Pazarı


Geri Dön