26 / 04 / 2024

Konut kredisi faizleri yüzde 1'in altına indi! Talep arttı!

Konut kredisi faizleri yüzde 1'in altına indi! Talep arttı!

Faizlerin yeniden kritik eşik olan yüzde 1'in altına inmesiyle son aylarda konut kredilerine talep arttı. Faizde kısa vadede radikal bir düşüş beklemeyen bankacılara göre, konut almak için uygun bir zaman...



Faizlerin yüzde  0.90'lara inmesi nedeniyle kredi talep edenlerin vade tercihleri de 80 aya kadar uzadı. Hatta bugün çok talep görmese de 12 ay vadeli konut kredisinde faiz oranları yüzde 0.7'lerin altına indi. 10 yıl vadelerde yüzde 0.90'lar, 240 ay vadelerde ise yüzde 1 faizler konuşulur hale geldi. Halen BDDK düzenlemeleri kapsamında konutun yüzde 75'ini kredilendirebilen bankalara gelen kredi talebinin ağırlıklı olarak 85 bin TL'ler civarında olduğu ifade ediliyor. 


ÖZEL MÜŞTERİYE 0.80 FAİZ

Kısacası son günlerde konut kredilerinde tabela faizleri yüzde 0.90 ile 1 arasında yoğunlaşıyor. Ancak özel müşteriler için uzun vadeli - 5 ile 10 yıl konut kredilerinde faiz oranları yüzde 0.80'lere kadar gerilemiş durumda. Tabii bu faizler, masraflar hariç krediler için geçerli. Masrafsız konut kredisi faiz oranları ise yüzde 1.30'ları geçmiş durumda civarında yoğunlaşıyor. Yeni düzenlemeler sonrasında konut kredisi kullananların ödediği toplam masraf tutarının bin - bin 500 TL arasına gerilediğini de hatırlatalım. 

Öte yandan bankacılara göre yakın vadede kredi faizlerinde önemli bir düşüş veya yükseliş beklenmiyor. Kısacası beklentilere göre, faizlerde bir süre daha bu seviyeler korunacak. Bu nedenle kesesine uygun cazip fiyatlı konut bulanların, "Faiz daha fazla düşer mi?" diye düşünmek yerine, bu faiz oranları ile kredi kullanması öneriliyor... 



"RADİKAL DEĞİŞİM OLMAZ" 

Konut satışı ve konut kredisi talebinde canlanma yaşandığını ifade eden TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, "BDDK verilerine bakıldığında eylül ayından başlayarak konut kredi TEB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi HIIHHI ."T Faiz düştü. 

talep arttı yanı sıra ülkedeki EYLÜL ayından bu yana konuta ve konut kredisine olan talebin yine artmaya başladığı gözleniyor. Piyasaları dikkatli takip edenler hatırlarlar, bu yılın ilk yarısında artarda yaşanan iki önemli seçim ve yıla damgasını vuran bölgemizdeki jeopolitik riskler, konut alım talebine ciddi sekte vurmuştu. Özellikle yılın ilk yarısı, proje üreticilerini ve konut kredisi vermek için hazırlık yapan bankaları hayal kırıklığına uğratmıştı. 'Umutlar seneye kaldı' denen günlerde faizlerin yeniden yüzde l'lerin altına inmesiyle konutta ve konut kredilerinde talep artışı başladı. Bankacılara göre son birkaç ayda artan konut talebinde yüzde 0.90'lara kadar gerileyen kredi faizlerinin politik riskin talebinde canlanma görülüyor. 

Şubelerimize yapılan konut kredisi başvurularındaki artış da bu gözlemimizi teyit ediyor" diyor. Mendi, talepte yaşanan artışın ana nedeni olarak ise faizlerin bulunduğu düşük seviyeler ile mevsimsel etkileri gösteriyor. Adet bazında yılın oldukça yüksek konut satışı yapılan aylarına girdiğimizi hatırlatan Mendi, faizler ve satışlarla ilgili beklentilerini şöyle özetliyor: "Konut kredilerinde faizlerimiz 0.850.90 bandında seyrediyor. Müşterilerimizin ödeme güçlerine göre kendilerine farklı vadelerde kişiye özel ödeme seçenekleri sunuyoruz. Faizlerde mikro ve makroekonomik veriler doğrultusunda hareketler olabilir, ancak ne aşağı ne de yukarı yönlü radikal değişiklikler beklememek gerekli. Faizlerde 2013 yılında gördüğümüz düşük seviyelere kısa vadede ulaşmanın zor olduğunu düşünüyorum." Kişilerin konut kredisi talebinde ise vadelerin sekiz yıl ve üzerinde yoğunlaştığını kaydeden Mendi, ortalama kredi tutarının ise 90 bin-100 bin TL bandında olduğunu belirtiyor. Mendi, "TEB olarak bu konuda en iddialı olduğumuz konulardan biri de işlem hızı. Konut kredilerinde işlem hızı banka seçiminde önemli kriterlerden biri olmalı. 



240 AYA YÜZDE 1 FAİZ

Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, son birkaç aydır faiz oranlarındaki aşağı yönlü trendin durmasıyla birlikte konuta olan talepte bir yavaşlama yaşandığına dikkat çekiyor. Buna rağmen konut kredilerinde bu yıl yüzde 10'lar civarında bir büyüme beklediklerini söyleyen Güven, sektöre ve Garanti Mortgage'a ilişkin şu bilgiyi veriyor: "Zaman zaman konuta olan talep azalsa da Türkiye'de bu alandaki büyüme sürecek. 17 Ekim tarihli BDDK verilerine göre, konut kredilerinin büyüklüğü 120.6 milyar TL'ye f* Garanti Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven HAFTALIK EKONOMİ DERGİSİ 2 - 8 KASIM 2014 PARA 63 Konut kredisi faizleri yüzde l'in altına indi Banka adı 5 yıl vade Aylık ödeme (TL) 10 yıl vade Aylık ödeme (TL) Akbank 1.03 ' 2.243 1.03 1.456 Garanti Bankası 0.90 2.164 0.94 1.393 İş Bankası 1.09 2.279 1.09 1.498 Yapı Kredi 0.91 2.170 0.91 1.373 Denizbank 1.09 2.279 1.09 1.498 TEB 1.29 2.404 1.29 Finansbank 1.14 2.310 1.14 HSBC Bank 1.25 2.379 1.25 Vakıfbank 0.94 2.188 0.96 Şekerbank 1.19 2.341 1.19 Ziraat Bankası 0.99 2.218 1.01 Not: Tablodaki veriler bankaların internet sitelerinden alınmıştır ulaştı. Faizlerdeki düşüş trendinin ise şu anda durduğu ve hatta tekrar yönünü yukarı çevirdiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde, faizlerin artma ihtimali, düşme ihtimalinden daha yüksek. Zaten biz müşterilerimize konut kredisi faizlerinde en düşük oranlan beklemek yerine istedikleri evi bulduklarında vakit kaybetmeden satın almalarını tavsiye ediyoruz." Garanti Mortgage şu anda 75 bin ile 150 bin TL arasındaki tutarlar için "yüzde 2 peşin faiz ödemeli' kredilerde 12 ay vadeye yüzde 0.67, 240 ay vadeye ise yüzde 1 faiz uyguluyor. Banka müşterilerine 25 farklı mortgage kredi ürünü sunuyor. 



"2015'TE 125 MİLYAR TL'YE ULAŞIR" 

Yılın ilk altı ayında konut kredilerinin 4.2 milyar TL büyüdüğünü hatırlatan Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, oysa yılın sadece üçüncü çeyrek (temmuz, ağustos, eylül aylarında) büyümesinin de aynı olduğuna (4.2 milyar TL) dikkat çekiyor. Üçüncü çeyrekte yani temmuz, ağustos, eylül aylarında yılın ilk yarısı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK.J Resmi Gazetede yayımlanan 'Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliği" ile bankaların alabileceği masraflar belirlendi. Bu yönetmeliğe göre, finansal tüketicilere kullandırılacak kredilerde tahsis ücreti dışında, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi her ne ad altında olursa olsun başka bir ücret alınamayacak. Kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredi anaparasının binde 5 ini geçemeyecek. Bir kişi 100 bin TL'lik konut kredisi aldığında bunun ancak binde 5'i yani 500 TL'si masraf olarak alınabilecek. Öte yandan bankalar konut kredisi kullanan müşterilerinden ekspertiz ücreti, taşınır, tanışmaz rehin tesis ücreti talep edebilecek. 



AKBANK Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge kadar büyüme gösteren konut kredilerinin mevsimsel faktörler ve yüzde l'in altına inen faizlerle harekete geçtiğini söyleyen Galip Tözgc, sektöre ilişkin beklentilerini şöyle özetliyor: "Ancak 2013 yılı dokuz aylık dönemde yüzde 23 artan pazarın bu yıl sadece yüzde 8.4 artış gösterdiğini görüyoruz. Yıl toplamında büyümenin, geçen seneki yüzde 27'lik büyümenin çok altında kalacağını, yaklaşık yüzde 12 civarında olacağını ve pazarın sene sonunda 113 milyar TL'ye ulaşacağını öngörüyoruz. 2015 yılında da bu seneye benzer bir büyüme ile pazar büyüklüğünün 125 milyar TL seviyelerine ulaşmasını bekliyoruz." Tözge'ye göre, halen yüzde 0.90'lar seviyesine inen konut kredisi faizleri önümüzdeki dönemde yurtdışı faiz seviyeleri ve yurtiçindeki enflasyon oranlarına bağlı olarak değişkenlik gösterecek. 



"KONUT FİYATLARI ARTACAK" 

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, konut kredisi hacminin eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 arttığına dikkat çekiyor. Talepteki artışta konut fiyatlarında artış beklentisinin de önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Uygun. 

"ING Bank olarak her yıl yaptırdığımız Konut Fiyatları ve Mortgage Kredileri Araştırmasının 2014 sonuçlarına göre, Türkiye'de tüketiciler 2015 yılında konut fiyatlarında artış bekliyor. Türk tüketicilerin önümüzdeki bir yıllık süre zarfında konut fiyatlarında artış olacağı yönünde 13 ülke arasında en iyimser profili çizdiği belirlendi" diyor. Uygun, yılsonuna kadar olan iki aylık süreçte konut kredisi faizlerinin bugünkü seviyelere yakın kalacağı görüşünde. Merkez Bankası verilerine göre mart ayı sonunda yüzde 13.5-14 aralığına ulaşan yıllık bileşik konut kredi faiz oranları, sonraki dönemde siyasi risk algısının azalması, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri gibi faktörlerin etkisiyle 17 Ekim'de 1 l'in altına ING Ö» BANK ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun Kaynak: TCMB 0.90 gerilediğini hatırlatan Uygun, "Yılsonuna kadar olan dönemde konut kredisi faizlerinin benzer seviyelerde olmasını bekliyoruz. ING Bank halen 120 aya varan vadelerde konut kredisi taleplerini karşılıyor. Bu kredilerde özellikle 60 aya kadar olan vadelerde çok rekabetçi teklifler sunabildiklerini kaydeden Uygun, konut almayı düşünenlere şu uyarılarda bulunuyor: "Oturum amaçlı gayrimenkul alımlarında, satın alınacak gayrimenkulün fiyatı belirlenirken konutun satış bedelinin kaç aylık brüt kirasıyla karşılandığı göz önünde bulundurulmalı. Yatırım amaçlı gayrimenkul alımlarında ise piyasa hareketleri, gayrimenkullerin genel fiyat seviyesi ve yönü ve şehrin prim yapacak bölgelerine dikkat edilmeli. Konut projelerinden ev alımı planlanıyorsa, geçmiş tecrübelere bakılarak iyi bir referansı olan inşaat firmaları seçilmeli. 

Kredi kullanımında ise sadece faiz oranlarına göre değerlendirme yapmaktan kaçınılmalı. Ayrıca kredi masraflarını dikkate alarak toplam maliyete de bakmalarını öneriyoruz. Konut kredisi, geri ödeme planları uzun vadeye yayılan bir kredi türü olduğu için kişilerin bütçelerine en uygun ödeme planlarını tercih etmeleri doğru olur."



BANKA SEÇİMİNE DİKKAT! 

Finansbank Bireysel Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, ağustos ayının son haftasından itibaren konut kredilerine olan talepte artış. Finansbank başladığını belirtiyor. Finansbank Genel Bunda sezonsal ' Müdür Yardımcısı etkinin yanı sıra kredi Erkın Aydın, faizlerinin de etkili olduğunu söyleyen Aydın, şu anda konut kredilerinde banka olarak faiz oranlarının piyasaya paralel olarak yüzde 1-1.05 arasında seyrettiğini ifade ediyor. Erkin, yakın vadede konut kredisi faizlerinde ciddi bir değişiklik ise öngörmüyor. Konut kredisi kullanacak olanların bu kararı verirken çok dikkatli olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Erkin, şu uyarılarda bulunuyor. "Konut kredileri uzun vadeli yatırımlar olduğu için müşterilerin krediyi kullandıktan sonraki 5-8 yıl arasında, her ay veya kendi belirlediği sıklıkta yapacağı taksit ödemelerinin hayat kalitesini etkilemeyecek oranda olması önemli. Bu nedenle gerektiğinde kısa süreli ek nakit ihtiyacını karşılayan, refinansman ve yeniden planlama seçeneklerinde yardımcı olabilecek bir banka ile çalışmaları daha iyi olur." 


Para 


Geri Dön