29 / 03 / 2024

Tunca Köprüsü'nün aydınlatması tamamlandı!

Tunca Köprüsü'nün aydınlatması tamamlandı!

Edirne'deki tarihi Tunca Köprüsü törenle aydınlatıldı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, köprünün aydınlatmasının ilk kez 1910 yılında yapıldığını, daha sonra ise geceleri karanlıkta kaldığını söyledi.



Tunca Nehri üzerinde Mimar Mehmet Ağa tarafından 1608-1613 yıllarında inşaa edilen Tunca Köprüsü (Ekmekçizade Ahmetpaşa Köprüsü), Londra'da London Eye, New York'ta Empire State Building, Paris'te Notre Dame, İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, Kuleli Askeri Lisesi ve Ankara'da Kocatepe Camisi'ni de ışıklandıran firma tarafından aydınlatıldı.


Firma tarafından yaklaşık bir ay süren çalışmanın tamamlanması dolayısıyla köprüde tören düzenlendi. 


Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, burada yaptığı konuşmada, köprünün aydınlatmasının ilk kez 1910 yılında yapıldığını, daha sonra ise geceleri karanlıkta kaldığını söyledi.


İnsanların geçişine 500 yıl hizmet eden köprünün aydınlatılması konusunda geç kalındığını dile getiren Şahin, şunları kaydetti:


"4 vali arkadaşımız buranın aydınlatılması için uğraşmış, ancak uygun bir proje Anıtlar Yüksek Kurulu'na benimsetilememiş. Biz bu uğraşı sarf ettik ve hedefe ulaştık. 2 ay sonrada Meriç Köprüsü'nün de aydınlatmasını sağlayacağız. Hoş durum arz etmeyen suların temizlenmesinin ardından güzel bir duruma gelecek. Sadece bu değil, 2006 yılında burası restoreden geçti, bugünkü fiyatlarla 4-5 milyonluk masraf yapıldı. Cumhuriyet Bayramı'nda Karaağaç Köprüsü tamamlandığında buralar araçların değil, sadece insanların köprüsü olacak."


Şahin, Selimiye Camisi'nin de bir ay içerisinde aydınlatma çalışmalarına başlanacağını kaydetti.


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da milletvekilliği döneminde birçok kez soru önergesiyle köprülerin neden aydınlatılmadığını sorduğunu ve bu konuda çaba harcadığını ifade etti.


Edirne Valisi Şahin'in büyük uğraşlarıyla köprünün aydınlatıldığını vurgulayan Gürkan, "Gerçekten Edirne'yi seven, Edirne tarihini seven, en az Edirneliler kadar Edirne'ye aşık hizmet etmek isteyen birisi Sayın Valimiz Dursun Ali Şahin. Bir atasözümüz var, 'Yiğidi öldür, hakkını yeme.' Valimiz gerçekten köprülerin aydınlatılması için canla başla mücadele etti. Ödeneğini çıkardı, ihalesini, anlaşmalarını yaptı. Valime canı yürekten teşekkür ediyorum, köprülerimizi karanlıktan aydınlığa çıkardığı için" diye konuştu. 


Törende Roman mehter takımı, halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından hava fişek gösterisi eşliğinde köprünün ışıkları açıldı.


Köprü, 21.00-01.00 saatleri arasında aydınlatılacak.



AA


Geri Dön