26 / 04 / 2024

Tunca Nehri projesi Edirne’ye hayat verecek!

Tunca Nehri projesi Edirne’ye hayat verecek!

Edirne, Türkiye’nin içinden nehir geçen ender şehirlerinden. Arda, Meriç ve Tunca nehirleri il merkezi sınırlarında birleşerek Ege Denizi’ne doğru yoluna devam ediyor. Nehirlerin geçtiği bölge ise kentin en önemli doğal ortamını oluşturuyor...



Edirne, Türkiye’nin içinden nehir geçen ender şehirlerinden. Arda, Meriç ve Tunca nehirleri il merkezi sınırlarında birleşerek Ege Denizi’ne doğru yoluna devam ediyor. Nehirlerin geçtiği bölge ise kentin en önemli doğal ortamını oluşturuyor....


Edirne, Türkiye’nin içinden nehir geçen ender şehirlerinden. Arda, Meriç ve Tunca nehirleri il merkezi sınırlarında birleşerek Ege Denizi’ne doğru yoluna devam ediyor. Nehirlerin geçtiği bölge ise kentin en önemli doğal ortamını oluşturuyor. Edirne’nin birbirinden özel tarihi mekanlarını gezen yerli ve yabancı turistler, soluğu Meriç ve Tunca nehirlerinin kıyısında alıyor. Şehrin en özel doğal bölgesinden insanlar yeteri kadar faydalanamıyor. Bunun en önemli nedeni ise nehirlerin arası ve etrafının taşkın sahası olması. Bazı yıllarda yaşayan nehir taşkınları sebebiyle bölgede herhangi bir çalışma yapılamıyor. 


Tunca Nehri’nin bölge insanına kazandırılması için Edirne Belediyesi, Edirne İl Özel İdaresi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası önemli bir adım attı.

Trakya Kalkınma Ajansı’nın da desteği ile kentin en önemli 4 kurumu hazırladığı 'Sular Üstünde Yükselen Şehir, Tunca Nehri Projesi' bölgeye hayat verecek. Yılbaşından itibaren uygulamaya geçilecek projenin yaklaşık 1,5 yılda tamamlanması bekleniyor.

Bu kapsamda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan başkanlığında bir heyet Ankara’ya giderek projeyi Sağlık Bakanı ve Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’yla paylaştı.


Ankara dönüşünde basın toplantısı düzenleyen Gürkan, Bakan'la çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Görüşme sırasında ele aldıkları konulardan bir tanesinin Tunca Nehri projesi olduğunu belirten Gürkan, Sayın Bakan'ın projeye sahip çıkmasının kendilerine mutlu ettiğini ifade etti. Mayıs ayından bu yana proje üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Gürkan, "Ümitliyiz bu projeden, çok beklentimiz var. Edirne’nin bir anlamda makus talihinizi değiştirecek diğer taraftan ‘Su akar; Türk bakar’ sözünü artık tarihe gömecek bir proje olduğunu düşünüyorum." dedi.

Projenin bazı parametlerinde değişikliklerin olabileceğini vurgulayan Gürkan, "Bu proje zaman zaman tıkanma noktasına geldi, umutlarımızın kırıldığı anlar oldu. Dün bunu Sayın Bakan'a arz ettik. Sayın Bakan da bu projeye sahip çıktı." diye belirtti.


Projenin detayıyla ilgili bilgi aktaran Başkan Gürkan, şunları söyledi: "Tunca Nehri üzerinden bir megawatlık bir enerji santrali kurup onun akabinde de bir rekreasyon alanı planlıyorduk. Bu alanda Osmanlı dönemindeki başkentlik günlerimize öykünerek hazırlanmış olan saltanat kayıklarının gezeceği, Balkan Kano Kürek Yarışları'nın yapılacağı, yürüyüş koşu ve bisiklet parkurlarının olacağı, restoran, kafeterya, dinlenti yerlerinin, kır düğünü, konser alanının olacağı çok amaçlı, çok fonksiyonlu rekreasyon proje olacak."


Hürses 


Geri Dön