29 / 03 / 2024

Tuncay Karaman: Belediyelere 5 milyar liralık kaynak ayırdık!

Tuncay Karaman: Belediyelere 5 milyar liralık kaynak ayırdık!

Tuncay Karaman, yerel yönetimlere seçim yılı olan 2014’te 5 milyar ayırdıklarını belirterek “Acil olan altyapı yatırımını, seçimin son günü de olsa yaparız. Herhangi bir parti ayrımı gözetmiyoruz” dedi.




İlbank Genel Müdürü Tuncay Karaman, yerel yönetimlere seçim yılı olan 2014’te 5 milyar ayırdıklarını belirterek “Acil olan altyapı yatırımını, seçimin son günü de olsa yaparız. Herhangi bir parti ayrımı gözetmiyoruz” dedi.

Yerel yönetimlerin altyapı başta olmak üzere çevre, hizmet binası ve kültür projelerine finansman desteği sağlayan İller Bankası (İlbank) 2014 yılı için de kesenin ağzını açtı. 2013 yılında 3.5 milyar liralık kredi tahsis ettiklerini ifade eden İlbank Genel Müdürü Tuncay Karaman, 2014 yılında 5 milyar liralık kaynağın yatırım ve finansman programında yer aldığını kaydetti. Karaman, projelerde seçici olduklarını vurguladı.


Müşterilerimiz siyasi


Büyük ölçekli projelerin seçim sonrası dönemi kapsayacağını aktaran Karaman “Ani yatırım gerektiren asbestli boru gibi altyapılar için gerekli olan yatırımlara tahsisi seçimin son günü olsa da yaparız” dedi. İller Bankası’nın kredilerinde tahsil edilebilirlilik oranının yüzde 98 olduğuna dikkat çeken Karaman, teminat sistemi ile birlikte geri dönüşlerde sorun yaşanmadığını vurguladı. İlbank’ın ticari, yatırım ve kalkınma bankalarından tahsilat oranının daha iyi bir durumda olduğunu ifade eden Karaman “8.3 milyar liralık ödenmiş sermaye ile tüm bankacılık sektöründe ilk sırada yer alıyoruz. Özel sektör zihniyetinde çalışıyoruz. Müşterilerimiz siyasi olmasına rağmen geri dönüşümüz oldukça yüksek. Projelerde seçici davranıyoruz. Sunulan projeler rantabl olmalı” dedi. İller Bankası’nın 80 yıldır faaliyet gösterdiğini hatırlatan Karaman, aktarılan kaynaklarda parti ayrımı gözetilmediğinin altını çizerek “Biz projenin esasına bakarız” dedi.


KENTSEL DÖNÜŞÜME İLBANK DAMGASI


6.5-7 milyon konutun elden geçirileceği kentsel dönüşüm süreci için İller Bankası da devreye girdi. İlbank’ın kâr amaçlı gayrimenkullerden elde edeceği gelirin yüzde 50’sinin kentsel dönüşümün finansmanında kullanılacağını bildiren İller Bankası Genel Müdürü Karaman, ilk adımın Esenler’den atılacağını aktardı. Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan’ın kentsel dönüşüm sürecini başlattığı Esenler’de İller Bankası, 72 dönümlük arazi  üzerine konut inşa edecek. Bunların yaklaşık bin 400 tanesi hak sahibi için, 600 tanesi de finansman konutu şeklinde planlanıyor. İhalenin bu yıl bitmeden yapılacağını belirten Karaman “İstanbul’da bazı belediyelerde kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Adana’da var. Kentsel dönüşümde kendi kendini finanse eden modeller kurmayı amaçlıyoruz” dedi. Esenler’deki projenin 1.5 yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor.


GALERİLER RİSKLİ DEĞİL


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), Zonguldak’ta uygulayacağı kentsel dönüşüm alanında bulunan, madencilikte ‘damar istikametinde sürülen nakliye ve havalandırma yolu’ olarak tanımlanan ‘galerilerin’ proje açısından risk taşımadığı belirlendi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) lojmanlarının da bulunduğu alanda yapılan İstanbul Üniversitesi onaylı rapora göre, ‘galeriler’ yerleşim açısından risk taşımıyor. İstanbul Üniversitesi onaylı raporlarda, proje alanında yer alan galerilerin yerleşim açısından herhangi bir risk taşımadığı saptandı.





Star


Geri Dön