28 / 03 / 2024

Turizm gelirleri 32 milyar doları aştı!

Turizm gelirleri 32 milyar doları aştı!

Marmaris'te Akbank tarafından düzenlenen "Gelecek Turizmde" toplantısında konuşan TÜROFED Başkanı Ayık: "Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te ilk 10'a girme hazırlıklarını ilk tamamlayan sektör turizm oldu. Artık hedefimiz, ilk beşe girmek" dedi.



Akbank tarafından düzenlenen "Gelecek Turizmde" toplantısı Marmaris'te yapıldı.Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) işbirliği ve Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) desteğiyle, ilçe merkezindeki Grand Azur Otel'de gerçekleştirilen toplantıda 2014 sezonunun değerlendirmesi yapıldı. 

2015 sezonuna ilişkin beklenti, hedef ve öngörüler konuşuldu.Toplantıda konuşan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, 2013 yılında turist sayısının 40 milyona yaklaştığını, turizm gelirlerinin de 32 milyar doları aştığım hatırlattı. Bu yılın ilk sekiz aylık döneminde turist sayısının 25 milyonu geçtiğine işaret eden Ayık, yılın ilk yarısındaki turizm gelirinin ise 13,8 milyar doları bulduğunu kaydetti.

 

Dünyada turist sayısının yükselen tempoda arttığını ve artık bir milyar sınırının üzerine çıktığını ifade eden Ayık, "Küresel düzeyde turist sayısı 2012 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 4,1 artışla 1 milyar 35 milyona çıkarken, bu artış 2013 yılında yüzde 5'i buldu. Turist sayısı 1 milyar 87 milyon düzeyine kadar çıktı" dedi.Türkiye'nin turizm gelirlerinde dünyada 10. sırada bulunduğunu vurgulayan Ayık, "Buradan da anlaşılacağı gibi, Türkiye ekonomisinin Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te ilk 10'a girme hazırlıklarını ilk tamamlayan sektör turizm oldu. Artık hedefimiz, ilk beşe girmek" diye konuştu. 

Uluslararası turist sıralamasında Türkiye'nin 6. sırada yer aldığı bilgisini veren Ayık, bir üst sırada yer alan İtalya'yı gelecek sezon geçmek istediklerini dile getirdi. Akbank KOBİ Bankacılığından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz ise piyasanın içindeki oyunculardan biri olarak, turizm sektörünü yakından takip ettiklerini söyledi. Türkiye'nin çevresindeki bütün konjonktürel olumsuzluklara rağmen 2014 yılının genel anlamda iyi geçtiğini gözlemlediklerini anlatan Oğuz, sektörün önemli bir paydaşı olarak bundan mutluluk duyduklarını ifade etti. 


Akbank'ın turizm sektöründeki varlığını kuvvetli şekilde sürdüreceğine işaret eden Oğuz, "Bugün sahip olduğumuz sermaye yapısı, yurt dışından borçlanma imkanımızla turizmdeki makul yatırımlara sonuna kadar destek vereceğiz. Yatırımcıların rasyonel projelerine açığız" ifadesini kullandı. 


Toplantıya Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ve GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu, Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkan Yardımcısı İbrahim Birkan'ın yanı sıra çok sayıda turizmci katıldı. 

Hürses


Geri Dön