25 / 04 / 2024

Turizmde İzmir Antalya'nın çok gerisinde kaldı

Turizmde İzmir Antalya'nın çok gerisinde kaldı

Türkiye'nin en büyük üçüncü büyük kenti İzmir, turizmde geri kaldı



Türkiye'ye turizmi öğreten şehir olarak bilinen şehir şimdilerde en az turist çeken illerin arasında. Teşvik kanunlarıyla bir anda 825 bin yatak kapasitesine ulaşan Antalya, yılda yaklaşık 9 milyon turist ağırlıyor.  
  
25 bin yatak kapasiteli  İzmir  ise yıllık 1 milyon turisti zor çekebiliyor. Bunların da büyük çoğunluğu günübirlik geliyor. Turizmde istenen hamlenin bir türlü yapılamaması ve İzmir'in marka şehir olamamasını eleştiren turizmciler, tanıtımda da geri kalınmasından yakınıyor.

Şehrin turizmde ilerleyememesini, turistlerin ihtiyaçlarını iyi algılayamamasına bağlayan İzmir Turist Rehberleri Odası Eğitim Denetim Müdürü İlker Tek şunları kaydetti: "Konaklama ve tanıtımla ilgili ciddi bir sıkıntımız var. İzmir'e gereken önem maalesef verilmiyor. Seyahat acenteleri artık burayı tercih etmiyor." Türkiye'de turizm hamlesini İzmir ve Kuşadası'nın başlattığını hatırlatan Tek, "Maalesef onun rahatlığından kaynaklanan bir hazıra alışmışlık ve tembellik var. Yeni yatırımlar yapılmadığı gibi turistlerin ihtiyaçlarına yönelik bir çalışma da olmadığından yerimizde sayıyoruz. Antalya, sonradan turizme açılmasına rağmen ihtiyaçları görerek yatırım planlamasını yaptı ve alıp başını yürüdü." diye konuştu. Yatak sayısının az olmasından dolayı turistlerin başka illere kaydığına dikkat çeken Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel ise "Antalya başlı başına bir cumhuriyet oldu. Antalya'da 800 bin, Çeşme'de 6 bin, diğer yerlerde 20 bin yatak olduğunu düşünürsek alabileceğimiz turist sayısı bellidir." dedi. İzmir'in geri kalmasında en büyük etkenin teşvik kanunları olduğunu savunan Öncel, "Teşvik sistemi zamanında Antalya'ya çalıştığı için buralar gelişemedi. Şu anda parası olan bile Antalya'da yatırım yapamıyor, çünkü yer yok. Yeni cazibe merkezleri oluşturulacaksa, Ege Bölgesi'ne öncelik verilmeli." şeklinde konuştu. 
Ömer Oruç/Zaman


Geri Dön