27 / 04 / 2024

Türk akımı boru hattı projesi için havadan inceleme yapıldı!

Türk akımı boru hattı projesi için havadan inceleme yapıldı!

Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını karşılamaya yönelik Türk Akımı boru hattı ilk etapta, Türkiye'nin tüketimine sunulacak 16 milyar metreküplük gazı taşıyacak..



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaretinde gündeme gelen Türk Akımı ile ilgili çalışmalar hızlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rus Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller, Türk Akımı boru hattı projesinin muhtemel rotası üzerinde 4 saatlik helikopter turu yaptı. Yıldız ve Miller, İstanbul'dan kalkan helikopterle, Karadeniz sahil şeridinden İpsala Sınır Kapısı'na kadar olan güzergah boyunca hattın muhtemel giriş noktalarını değerlendirdi. Helikopter turunun ardından incelemeleri değerlendiren Bakan Yıldız, Botaş ve Gazprom ekiplerinin cumartesi ve pazar günü Türk akımı ile ilgili iki toplantı yaptıklarını, toplantı yaptıklarını salı günü bir rapor alacaklarını ifade etti. Yıldız, “Trakya'da böyle bir proje nasıl başlatılabilir, nereden geçer, çevre hassasiyetlerimiz, orman ve tarım arazileriyle, sulak arazilerle birlikte nasıl gerçekleşebilir, görme fırsatı bulduk. Bunların siyasi, teknik, hukuki, ekonomik yönleri var. Hepsini olgunlaştıracağız” dedi.

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller de Türk Akımı kapsamındaki 16 milyar metreküplük ilk boru hattının Türkiye'nin tüketeceği doğalgazı taşıyacağını söyledi. Hattın Türkiye'ye Lüleburgaz'dan girip İspala sınırında sonlanmasının planlandığını belirten Miller, devamında inşa edilecek üç hattın ise 47 milyar metreküplük doğalgazı Türkiye-Yunanistan sınırına taşımasının planlandığını, Türkiye'ye hattan ilk doğalgaz sevkiyatının aralık 2015'da başlayabileceğini söyledi.


DEV PROJELERİ GÖRÜP, FOTOĞRAFLADI

Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Gazprom Başkanı Miller, 4 saatlik helikopter turuyla Türk Akımı'nın muhtemel rotası hakkında inceleme yaptı. Bakan Yıldız, Gazprom Başkanına, 3. havalimanı ve 3. Boğaz Köprüsü inşaatları ile Silivri'deki doğalgaz depolama tesislerini de gösterdi. Miller, sık sık cep telefonuyla fotoğraf çekti.


Türkiye


Geri Dön