19 / 04 / 2024

Türk Akımı görüşmeleri yeniden başladı!

Türk Akımı görüşmeleri yeniden başladı!

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi kapsamında Türkiye ile görüşmelerin yeniden başladığını belirtti.



Rus haber kanalı Rossiya 24’e değerlendirmelerde bulunan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türkiye’nin doğrudan bir hat ile Rusya’dan 15,7 milyar metreküp doğalgaz ithal etmek istediğini kaydetti.


Novak, "Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde iki hattın inşa edilmesi için Türkiye ile görüşmeler yeniden başladı. İkinci hatla Avrupa’nın güneydoğu bölgesine doğalgaz taşıması planlanıyor." ifadelerini kullandı.


Gazprom'un, Türkiye’ye sattığı doğalgazda daha önce anlaşmaya varılan yüzde 10,25’lik indirimi sözleşmeye yansıtmaması nedeniyle Türk Akımı Projesi'nde ilerleme kaydedilememiş, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından da iki ülke yetkilileri projedeki görüşmelerin durdurulduğuna dair açıklamalarda bulunmuştu.


AA




Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye ile Rusya, yatırımların cazibesini artırmak için ortak fon kuruyor. Fon, Rus ve Türk şirketlerinin üçüncü ülkelerde birlikte yapacakları işler için de kullanılabilecek.


Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme görüşmeleriyle birlikte ortak fon kurulması da yeniden gündeme geldi. Geçen yıl Ruslar tarafından dile getirilen ortak fonla, yatırımların cezbediciliğinin artması hedefleniyor. Fon üçüncü ülkelerde yapılacak ortak işlerde de kullanılabilecek.


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin son Rusya ziyaretinin gündem maddeleri arasında iki ülkede yatırım projelerinin finanse edilmesi için Rus-Türk ortak fonu kurulması konusu da yer alıyordu. Toplantıda, Rusya ve Türkiye’deki yatırım projelerinin finanse edilmesi için ortak fon kurulmasına ilişkin görüşme sürecinin yenilenmesine karar verildi.


Yüzde 100 anlaşılır


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya ziyaretine ilişkin yaptığı değerlendirmede konuya değinerek, ortak Türk Rus fonu kurulmasının gündemde olduğunu belirtti. Zeybekci, “Bu hızlı bir şekilde çalışmaya başladı” dedi.  İlişkilerin düzelmesi kapsamında, her iki ülkenin birbirine getirdiği kısıtlamaların tamamından vazgeçmek üzere ittifak halinde olduğunu kaydeden Zeybekci, şu açıklamada bulundu: “Liderler Zirvesi’nde bence 9 Ağustos’ta hemen hemen her şey yüzde 99, yüzde 100 bitmiş olur, ondan sonrası için çok daha ümitliyim, 24 Kasım’dan çok daha ileride bir noktada olacağız. Çünkü iki ülke arasındaki  ticarette hedef 100 milyar dolar.”


63 milyar metreküp gaz kapasiteli Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi için denizaltına 900 kilometre boru döşenecek. Türkiye gazın 14 milyar metreküpünü alacak, kalanı Avrupa’ya ihraç edilecek.


İndirime takılan Türk Akımı askıdan indi


Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi kapsamında Türkiye ile görüşmelerin yeniden başladığını açıkladı. Rus haber kanalı Rossiya 24’e değerlendirmelerde bulunan Novak, Türkiye’nin doğrudan bir hat ile Rusya’dan 15.7 milyar metreküp doğalgaz ithal etmek istediğini kaydetti. Novak, “Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde iki hattın inşa edilmesi için Türkiye ile görüşmeler yeniden başladı. İkinci hatla Avrupa’nın güneydoğu bölgesine doğalgaz taşıması planlanıyor” ifadesini kullandı. Gazprom’un, Türkiye’ye sattığı doğalgazda daha önce anlaşmaya varılan yüzde 10.25’lik indirimi sözleşmeye yansıtmaması nedeniyle Türk Akımı Projesi’nde ilerleme kaydedilememiş, Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından da iki ülke yetkilileri projedeki görüşmelerin durdurulduğun açıklamışlardı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son Rusya ziyaretinde projenin devamına yönelik karar alındığını bildirmişti.


Vatan



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı  projesi kapsamında Türkiye ile görüşmelerin yeniden başladığını açıkladı. Rus haber kanalı Rossiya 24’e değerlendirmelerde bulunan Novak, Türkiye’nin doğrudan bir hat ile Rusya’dan 15.7 milyar metreküp doğalgaz ithal etmek istediğini kaydetti. Novak, “Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde iki hattın inşa edilmesi için Türkiye ile görüşmeler yeniden başladı. İkinci hatla Avrupa’nın güneydoğu bölgesine doğalgaz taşıması planlanıyor” ifadelerini kullandı. Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türk Akımı askıya alınmıştı.


Star


Geri Dön