26 / 04 / 2024

Türk Akımı koordinatları belirlendi!

Türk Akımı koordinatları belirlendi!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türk Akımı için gerekli coğrafi koordinatların geçtiğimiz hafta Gazprom tarafından Türkiye'ye verildiğini söyledi.



Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği heyetini kabulünde soruları yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız Bakü temasları hakkında bilgi verdi. Bakü seyahatinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’le yapılan müzakereler le ilgili de konuşan Bakan Yıldız, “Rusya görüşmesinde nükleer santrallar ve Türk Akımı ile alakalı gelişmeler değerlendirildi. Bu konuda koordinat beklediğimizi söylemiştik. Geçtiğimiz hafta o koordinatlar Gazprom'dan geldi. Bundan sonra ön izinlerin alınması gerekiyor. Bu hafta gelişmeler olabilir" diye konuştu.



İZİNLER TEK HATLA İLGİLİ OLACAK

Yıldız ayrıca “Vereceğimiz izinler ya da tüm müzakere başlıkları tek boru hattıyla alakalı olacaktır. O gün orada Sayın Putin ile Sayın Cumhurbaşkanımızın konuştuğu başlık bu noktadadır" dedi. Yıldız, ay başında Karadeniz altından geçerek Trakya'ya gidecek olan Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde Gazprom'dan  hattın koordinat bilgilerinin gelmesinin beklendiğini söylemişti.



GAZPROM BAŞKANI İLER ERDOĞAN'I KONUŞTU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmede gündeme gelen enerji konulu maddeleri ve doğalgazda uluslararası işbirliğini konuşmak için Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Miller ile bir araya geldi.



KÜRT PETROLÜ-TEL ABYAD İDDİALARI

Yıldız, Tel Abyad’da PYD'nin asıl amacının Türkmen ve Arapları bölgeden çıkararak Kürt petrolüne alternatif bir güzergah oluşturmak yönündeki iddiaları da değerlendirdi. Gelişmelerin ‘kaygı verici’ olduğunu söyleyen Yıldız, “Saddam Hüseyin zamanında dahi beş ayrı projeyle gerek Akdeniz'e gerekse Irak'ın ihracatı ile alakalı proje dizaynları yapılmıştır. Ama Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı henüz dolmadan, böyle bir proje ihtiyacının olacağını düşünmüyorum. Gerçekleşebileceğini düşünmüyorum" dedi. 



GERÇEKLEŞME İHTİMALİ ZAYIF

Boru hatlarının güzergahlarının istikrarın en fazla olduğu bölgelerden geçtiğini hatırlatan Yıldız, "O yüzden DAEŞ'in, istikrarsızlığın en önemli noktalarından biri olan Suriye'de böyle bir projenin gerçekleşebileceğini düşünmüyorum. Ama bu düşüncenin olduğunu, çok öncelerden biliyoruz" diye konuştu.



Habertürk


Geri Dön