20 / 04 / 2024

Türk çeliği için Uzakdoğu fırsatı!

Türk çeliği için Uzakdoğu fırsatı!

Hükümetlerin ekonomileri canlandırmak için uyguladıkları trilyonlarca dolarlık teşvik küresel çelik sektörünü desteklerken, yerel piyasaya odaklanmasıyla Türkiye’nin Uzakdoğu satış fırsatlarından faydalanmaya devam edeceği ifade ediliyor. 



Dünyanın dört bir yanında hükümetler, ekonomilerin COVID-19 salgını şokundan kurtulmasına yardımcı olmak için teşvik önelmeler alıyor ve bu da tüm emtia ürünlerine olduğunu gibi çelik talebini de yükseltiyor. Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre; talep artışına eşlik eden fiyatlardaki artışın bir süre daha devam edeceği öngörülürken, ABD ve AB pazarındaki kısıtlayıcı önlemlerden rahatsız olan Türk çelik üreticileri için Uzakdoğu pazarı önemli fırsatlar sağlıyor. Bu coğrafyada en önemli pazarlar olarak ise Hong Kong ve Singapur öne çıkıyor.

SteelOrbis 2021 Bahar Konferansı & 84. IREPAS Toplantısı, İÇDAŞ'ın Platin sponsorluğunda gerçekleştirildi. IREPAS hammadde tedarikçileri komitesi başkanı Jens Björkman, "Normale dönen bir dünyadayız ve herkes bundan bir parça istiyor" diyerek, bunun hammadde fiyatlarında neden olduğu yukarı yönlü baskının bir süre daha süreceğini belirtti. 

IREPAS ve Çelik Üreticileri Komitesi Başkanı Murat Cebecioğlu da toplantılarda yaptığı konuşmada, küresel çelik üretiminde artışın süreceğini ve piyasa beklentilerinin olumlu seyrettiğini dile getirdi. Dünyanın birçok yerinde inşaat sezonunun başlamak üzere olduğuna vurgu yapan Cebecioğlu, aşılama ve güçlü yatırımların yardımıyla talebin güçlü kalmasını beklediklerini belirtti. 

Türk çeliği için Uzakdoğu fırsatı!

Türk inşaat demiri için Asya önemli bir rota

Türk çelik piyasasına ilişkin açıklamalar yapan IREPAS Başkanı, Türk inşaat demiri ihracatçılarının ticaret önlemleri sebebiyle AB ve ABD pazarlarını kaybetmelerine rağmen, yaklaşık aynı tonajda satış yapmaya devam ettiklerine vurgu yaptı. Cebecioğlu, Çin kaynaklı rekabet zayıf olduğu sürece Türkiye’nin Uzakdoğu’ya satış yapmaya devam edeceğini, Hong Kong ve Singapur’un Türkiye çıkışlı inşaat demiri için başlıca ihracat rotaları olduğunu dile getirdi. Türkiye çıkışlı inşaat demirinin diğer önemli iki pazarı İsrail ve Yemen olurken, Orta ve Güney Amerika da düzenli pazarlar haline geliyor. Cebecioğlu Çin’in yerel piyasaya odaklanmasıyla Türkiye’nin Uzakdoğu satış fırsatlarından faydalanmayı sürdüreceğini aktardı. 

Asya piyasalarındaki kapasite artışlarını değerlendiren Cebecioğlu, Malezya ve Endonezya çıkışlı ürünlerin de Afrika'ya satıldığını, fakat bu ülkelerin çoğunlukla kendi bölgelerinde satış yaptıklarını, bu sebeple şimdiye kadar Türkiye'nin ihracatını etkilemediklerini dile getirdi. 

Asya’nın kapasitesine önemli yatırımlar yapılıyor

Son aylarda Asya’da kapasite artışına yönelik önemli yatırımlar dikkat çekiyor. Özellikle ASEAN bölgesinde dikkat çeken bazı projeler şu şekilde:

- Endonezyalı PT Krakatau Steel ve Güney Koreli POSCO arasındaki ortak girişimin ikinci etabı, 3 milyon ton kapasite ile 2025'te başlayacak.

- PT Gunung Raja Paksi Steel, Endonezya'nın Batı Java bölgesinde yılın ikinci çeyreğinde 1.5 milyon ton kapasiteli yeni bir yüksek fırını hayata geçiriyor.

- Çin, Hebei Bishi Group, 2020/21 yılında Endonezya'nın Orta Java bölgesindeki Kendal'da 3.0 milyon ton kapasiteli entegre bir çelik fabrikası yapamyı hedefliyor. 

- Malezya'nın Sarawak Eyaleti’nde Samalaju'daki WenAn Iron and Steel projesinin 10 milyon ton uzun ve yassı ürün entegre çelik üretim kapasitesine sahip olması öngörülüyor.

- Uzun ürün çelik üreticisi ve yassı ürünlerde işini genişleten Malezya Oriental Shield, Megasteel'in varlıklarını devraldı ve Megasteel'in durdurulan faaliyetlerini yeniden başlatmayı hedefliyor. Entegre tesisin, yılda 3,0 milyon ton yassı ürün üretim kapasitesi bulunuyor.

- Çin'den Panhua Group, Filipinler'in Misamis Oriental bölgesinde entegre bir tesis kurmayı planlıyor. Üç fazda toplam 10 milyon ton kapasiteli çelik slab, galvanizli rulo ve renkli kaplamalı rulo üretecek. Baowu'nun bu yatırımda Panhua Grubu'na katılmayı araştırdığına ilişkin raporlar bulunuyor. 

- Formosa Ha Tinh, Vietnam'ın Ha Tinh eyaletindeki en büyük yabancı yatırımlardan biri. Yaklaşık 6 milyon ton yassı ve yaklaşık 1.5 milyon ton uzun mamul üretmek için yıllık 7.5 milyon ton kapasiteli 2 yüksek fırın işletiyorlar. Her aşaması kapasiteyi 7.5 milyon ton artıracak 2 genişletme projesi hedefleniyor.

Amerikan çeliği, Çin çeliğine fark atıyor

ABD’de Ortabatı’da üretimi yoğunlaşan sıcak haddelenmiş rulo (HRC) ile Çin yerel sıcak rulo arasındaki fiyat farkı, S&P Global Platts'ın 2008'de bu fiyatları değerlendirmeye başlamasından bu yana en yüksek seviyesini gördü. ABD'deki mevcut spot tedirak sıkıntısı sıcak rulo fiyatlarının geçen Ağustos'tan bu yana neredeyse yüzde 200 yükselişle geçtiğimiz hafta 1.299 dolar/ton seviyesine çıkmasına sebep oldu. Şangay'da, 5.5 mm sıcak rulo fiyatı 4.950 Yuan /ton (761 dolar/ton) civarında. ABD'de fiyat artışlarının sürmesi öngörülürken, bu durum yabancı çelik üreticileri için Amerikan pazarının cazibesini yükseltiyor. ABD pazarı özellikle Japonya ve Güney Kore'li ihracatçı için cazip hale geliyor.

ABD çelik ithalat lisansı verileri, Şubat ayında Güney Kore'nin Ocak ayına göre yüzde 64 artışla ABD'ye 196.000 ton çelik ihraç etmesinin öngörüldüğünü ortaya çıkarıyor. Japonya'nın ihracatı aylık yüzde 85 artışla 82.793 ton olarak gerçekleşti. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD'ye yapılan toplam sıcak rulo ithalatı Şubatta aylık bazda yüzde 15 artışla 138.460 ton olarak kaydedildi. 

Türk çeliği için Uzakdoğu fırsatı!

Uzun mamulde Asya, ithal çelikte ABD pazarı önemli

İspanya merkezli CELSA Group'un Uluslararası Satış Müdürü Alexander Gordienko, Çin sayesinde 2020’de çelik piyasasında bir çöküş yaşanmadığına vurgu yaptı. CELSA'ya göre dünyadaki çelik talebi 2020 yılında kaydedilen 1.65 milyon tondan 1.72 milyon tona çıkacak. Ancak bu seviye hala 2019'da kaydedilen seviyenin yüzde 3 altında kalıyor. Küresel piyasadaki çelik talebine ilişkin Gordienko, "Uzun ürün tüketiminin büyük bir kısmı şu anda Asya'da ve bu durum devam edecek. İthal çelikte büyüme görülen pazar olarak, ABD'ye bakmamız gerektiğini düşünüyorum. ABD'de büyük inşaat harcamalarından bahsediyoruz. Bu harcamaların bir kısmının yapılması halinde bile, altyapıda kullanılan çelik ürünlerine çok büyük talep yaşanır” diye konuştu.

Türk çeliğine set çeken AB’de fiyatlar artıyor!


Geri Dön