28 / 03 / 2024

Türk çelik sektörü hareketleniyor!

Türk çelik sektörü hareketleniyor!

Türk çelik sektörü temsilcileri sektöre ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çin’in çelik ürün ihracatında vergi yardımını bitirmesi, Türk çelik sektörünü nasıl etkileyecek?



Çin’in çelik ürün ihracatında vergi yardımını bitirmesi, Türk çelik sektörünün kısa, orta ve uzun vadede olumlu etkileneceği belirtiliyor. 

Dünya Gazetesi'nden Erkan Çakan'ın haberine göre; Türk çelik sektörü temsilcileri, iç piyasa dönen Çin’in bazı ihracat pazarlarından çekilmesi Türk çelik sektörünün Güney Doğu Asya, Uzak Doğu, Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika’da güçlenerek bu pazarlarda tekrar güçlenmesine imkan sunacağına dikkat çekiyor. Son zamanlarda yoğunlaşan taleple beraber çelik üreticileri yatırımlarına hız katarken var olan atıl kapasitenin hayata geçirilmesiyle üretimin daha da artması bekleniyor. Çin’in bu kararıyla beraber Türk çelik üreticileri iç piyasadaki talebi karşılamak amacıyla yoğun mesai harcıyor ve bu süreçte üretici daha fazla iç piyasaya yönelik çalışıyor.

Türk çelik sektörü hareketleniyor!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, “Son aldıkları karar piyasalardaki iyileşmeyi daha da pekiştirdi. Bu iyileşme geçen yıl mayıs-haziran aylarından sonra başlamıştı. O günden bu yana da piyasalar iyileşmeye devam ediyor” diye konuştu.

Asya pazarına tekrar yöneldik

Bu kararın alınmasıyla beraber Türk çelik sektörünün Güney Doğu Asya ve Uzak Doğu pazarlarını geri kazanma imkanı bulduğunu vurgulayan Aslan, “Çin’in ihracat yaptığı dönemde biz özellikle 1990’lardan 2000’lere kadar çok aktif olarak ihracat yaptığımız Uzak Doğu ve Güney Doğu Asya’dan çekilmiştik. Şimdi o ihracat pazarları yeniden kazanmaya başladık. İhracatımızın yüzde 10-15’ini tekrar bu bölgeye yönlendirdik” dedi. 

Aynı şekilde Güney Amerika ve Afrika pazarlarının da Çin’in ihracatta etkin rol oynadığı süreçte rekabette zorluk yaşanan kesimler olduğunu dile getiren Aslan, “Şimdi Çin’in ihracattan çekilmesi bizim tekrar Güney Amerika’da, Orta Doğu’da ve Afrika’da güç kazanmamız sonucunu doğurdu” ifadelerini kullandı. 

Türk çelik sektörü hareketleniyor!

Global çelik üretiminin geçen sene yüzde 1 daraldığına dikkat çeken Aslan, “Çin bu dönemde yüzde 6 büyüdü. Aynı şekilde Türk çelik sektörümüz de aynı oranda büyüdü ve oldukça olumlu bir döneme girdi. İlk çeyrekte miktar bazında yüzde 7,7 civarında bir artış sağladık. Nisan sonu itibariyle de bu artış yüzde 10’lara ulaştı. Değer bazında yüzde 35 oranında bir artışımız var ve yılın ikinci yarısında bu artışın daha da artarak devam edecek” açıklamasında bulundu.

Çin’in ihracattaki yüzde 13 vergi teşvikini ortadan kaldırmasının dünyada çelik fiyatlarının artmasına neden olduğunu ifade eden Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, “Bu Çin’deki iç talep artışını karşılamak için alınmış bir tedbir. AB’de de talebi karşılamak için, ihracat yerine birlik içine yönelmesi sonucunda, 2021 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’ye yönelik yassı ürün ihracatında yüzde 45 düşüş söz konusu oldu” açıklamasında bulundu. Veysel Yayan, konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Önümüzdeki dönemde kademeli bir şekilde yurt içi üretim kapasitesindeki artış, piyasaya beklentinin ötesinde üretim hacmi verecek. Atıl kapasitelerin devreye girmesi ve yeni yatırımlarla iç piyasa talebi daha hızlı karşılanacak.”

Türk şirketler Avrupa'da çelik fabrikası topluyor!


Geri Dön