28 / 03 / 2024

Türk çelik sektörü inşaat çeliği soruşturmasından aklanarak çıktı!

Türk çelik sektörü inşaat çeliği soruşturmasından aklanarak çıktı!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı tarafından ülkemiz ve Meksika menşeli nervürlü inşaat çeliği ithalatına karşı açılan anti-damping ve telafi edici vergi soruşturması Türk çelik sektörünün zaferi ile sonuçlandı.



ABD’nin inşaat çeliği ithalatına karşı başlattığı telafi edici vergi soruşturmasının ön kararı 19 Şubat 2014 tarihinde açıklanmış ve örneklemeye konu olan firmalar için sübvansiyon oranları yüzde 0 bulunmuştu. Anti-damping soruşturması için ise ön karar 18 Nisan 2014 tarihinde imzalanmış ve Türk şirketlerinden birisi için yüzde 0 damping marjı bulunurken diğeri için ise yüzde 2,64 oranında düşük bir marj tespit edilmişti.

 

9 Eylül 2014 tarihinde bahsi geçen soruşturmalara yönelik nihai karar açıklandı. Buna göre anti-damping oranları  soruşturmaya konu Türk firmaları için ve dolayısıyla da tüm Türk firmaları için yüzde 0 olarak belirlendi. Telafi edici vergi soruşturmasında ise oran soruşturmaya konu iki Türk firmasından biri için yüzde 1,25, diğer için ise yüzde 0 olarak belirlendi.  Bu doğrultuda diğer Türk firmaları için de telafi edici vergi oranı yine yüzde 1,25 olarak açıklandı.

 

Anti-damping soruşturmasının diğer davalısı olan Meksika şirketleri için ise yüzde 20,58 ile yüzde 66,70 oranları arasında değişen vergiler konulmasına karar verildi.

 

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Türk inşaat çelik üreticilerimizin damping yapmadıklarını her fırsatta ve her türlü platformda dile getirdik. ABD’nin inşaat çeliği soruşturması için açıkladığı sonuçlar da bu tezimizi kanıtlamaktadır. Soruşturma süresince tek ve en büyük temennimiz ABD karar vericilerinin adil bir yargılama yapmasıydı. Çünkü biz adil bir yargılama yapıldığı takdirde zaten herhangi bir vergiye tabi olmayacağımızı ve haklılığımızı kanıtlayacağımızı biliyorduk. Firmalarımızın damping yapmadıklarının göstergesi olan bu karar, aynı ürünlerde soruşturma açmak arzusunda olan  diğer ülke sanayicilerine de çok güzel bir örnek olacaktır ve olmalıdır da” dedi.

 

Öte yandan inşaat çeliği ithalatına karşı açılan telafi edici vergi soruşturmasından çıkan yüzde 1,25 verginin nedenini; ABD karar mercilerine 150  kongre üyesinin yaptığı yoğun baskının yarattığı etkinin izleri olarak değerlendiren Namık Ekinci; “Soruşturma sonucunda çıkan yüzde 1,25’lik sübvansiyon oranı her ne kadar düşük olsa da bizi üzdü. Çünkü bu kadar dahi bir sübvansiyon almadığımızı biliyoruz.  Teknik ekibimiz açıklanan sübvansiyon oranı ile ilgili incelemesini yapıyor. İncelemeler tamamlandığında ilgili mercilere itirazımızı yapacağız. Zira bu karar artık zarar incelemesi yapan Uluslararası Ticaret Komisyonu’na (ITC) gitmiştir. 15 Eylül 2014’te ITC’de yapılacak olan kamu dinleme toplantısında konuya ilişkin itirazlar ITC’ye sunulacaktır” diyerek sözlerine devam etti.

 

ABD Ticaret Bakanlığı’nın ciddi baskılar karşısında büyük direnç gösterdiğini de vurgulayan Namık Ekinci “Baskılara boyun eğmeyen ilgili Bakanlığın yetkililerini candan kutluyorum. Ayrıca adil bir yargılama yapıp bizi hayal kırıklığına uğratmadıkları için de kendilerine teşekkür ediyorum” diye belirtti.  

 

Namık Ekinci, söz konusu soruşturma süresince T.C. Ekonomi Bakanlığı ile işbirliği içinde dirsek temasında hareket ettiklerinin altını çizerek; “Soruşturma süresince bizlerden desteklerini hiç esirgemeyen T.C. Ekonomi Bakanlığımızın değerli yetkililerine, sektör temsilcilerimize ve Çelik İhracatçıları Birliği ekibine de çok teşekkür ediyorum. Bu başarı ortak bir çalışmanın ürünüdür. Aynı başarıyı diğer soruşturmalarımızda da göstereceğimize ve haklılığımızı kanıtlayacağımıza canı gönülden inanıyorum” dedi.



Geri Dön