20 / 04 / 2024

Türk firmaları Irak'ın yeniden inşasına talip!

Türk firmaları Irak'ın yeniden inşasına talip!

Türk firmaları,  Erbil'deki iş fuarına katıldı. DEAŞ'la yaşanan çatışmalar sonucunda Musul, Anbar ve Salahaddin vilayetlerinin yeniden imarı için Türk firmaları çalışmak istiyor.



Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Türk firmaları, Irak'ın yeniden imarında öncü rol oynamak istiyor. Türk firmaları Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentindeki iş fuarına katıldı. 

10 Haziran 2014 yılında Terör örgütü DEAŞ'ın Musul başta olmak üzere Irak topraklarının üçte birini ele geçirmesi üzerine yapılan kurtarma çalışmalarıyla kentlerde büyük yıkım yaşandı. 

Irak'ta DEAŞ'ın askeri varlığının büyük oranda bertaraf edildiği Musul başta olmak üzere, Salahaddin ve Anbar vilayetlerindeki altyapının inşasında Türk firmaları görev almak istiyor. Türk firmaları kaybettikleri iş hacmine yeniden ulaşmak için 2018 yılından umutlu.


- "Önceki yıllarda yaptığımız cirolara tekrar ulaşmak istiyoruz"

Irak'ta 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren Aksa Jeneratör Sanayi Şirketi Irak Satış Sorumlusu Kayhan Yolac,  yaptığı açıklamada, "Irak'ta terör olaylarının şiddetlenmediği önceki yıllarda yaptığımız cirolara tekrar ulaşmak istiyoruz. Bunun için çok detaylı çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı. 

Irak'ın Erbil, Süleymaniye ve Duhok kentlerinde uzun yıllardır faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Yolac, "Özellikle Musul'da uygun zemin ve bağlantıların oluşmasını bekliyoruz. Irak'ta tekrar eski ticari hacimleri yakalama konusunda ümitliyiz." dedi. 

Bursa'dan Irak'a 4 yıldır boya ihraç eden Siena Boya Fabrikası İhracat Sorumlusu Mustafa Demirel ise Musul başta olmak üzere büyük yıkımın meydana geldiği kentlerde aktif faaliyet göstermek için beklediklerini belirterek, Irak piyasasında kök salmak istediklerini ve ticari hacimlerini iki katına çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. 

Demirel, "Şirketimiz geçen yıl 2 milyon dolarlık bir ciro yaptı ancak 2018 için hedefimiz iki katı." dedi. 

Erbil'de dün başlayan iş fuarına Türkiye'den 87 şirket katılıyor. Fuar, 14 Mart'a kadar ziyaretçilerini bekliyor. 


Geri Dön