26 / 04 / 2024

Türk gayrimenkul sektörü uluslararası yatırımcılar buluştu!

Türk gayrimenkul sektörü uluslararası yatırımcılar buluştu!

Dünyanın en büyük gayrimenkul organizasyonlarından biri olan MIPIM'de Türk gayrimenkul sektörü yine boy gösterdi. Yabancı yatırımcılar Türkiye'deki projelere yoğun ilgi gösterdi.



Dünyanın en büyük gayrimenkul organizasyonlarından biri olan, Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen gayrimenkul fuarı MIPIM, 12-15 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre; bu yıl 30'uncusu düzenlenen fuara, Türkiye'den de yoğun katılım oldu. 

200 BİN UCUZ KONUT MÜJDESİ

Fuarın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal konut alanında atılacak adımları anlattı. 5 yılda 250 bin sosyal konut inşa edileceğini söyleyen Bakan Kurum, 50 bin konutun ilk adım olduğunu kaydetti. MIPIM'e 100'ün üzerinde ülke, yaklaşık 4 bin yatırımcı ve 500'ün üzerinde de yerel yönetimin katıldığını belirten Kurum, "3 günlük fuar ziyaretleri çerçevesinde 1 milyon kartvizit el değiştiriyor. Bu birliktelik hem sektörümüz hem de sektörümüzün geleceği adına çok önemli" diye konuştu.

YATIRIMLAR ARTIYOR

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, bürokraside koordinasyon tarafını hallederek yatırım ortamının tanıtılması ile Türkiye'ye gelen yatırımcıların önünü açmak için çalışıldığını söyledi. Son 16 yıldaki 209 milyar doların, yaklaşık 55 milyar dolarının gayrimenkul ve bununla ilgili sektörlerden geldiğini dile getiren Ermut, "Son 3 senedir dünyada yatırımlar azalırken, gayrimenkulden çekilen yatırımlar artıyor" açıklamasında bulundu. 

ORTA YERI İSTANBUL

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "MIPIM'den 'İstanbul' geçti. İstanbul Çadırı MIPIM'de bu yıl da Londra ve Paris çadırlarının arasında. Londra ve Paris'in orta yeri İstanbul'dur. MIPIM 2019'un teması da gösteriyor ki, dijital çağda gayrimenkul endüstrisinin gelir akışı da çok hızlı şekilde dönüşüyor. Şirketler gayrimenkule bir yatırım değeri olarak yaklaşıyor" diye konuştu. İstanbul Çadırı'nı beşinci kez kurduklarını kaydeden Avdagiç, "2019'da yabancıya konut satışı sektörü hareketlenecek. Biz de Türk gayrimenkul sektörünün uluslararası yatırımcılarla, etkin bir network kurmalarını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

EN BÜYÜK 100 YATIRIMCI

MIPIM'de 5 bin 400'den fazla yatırımcı yer aldı. Fuarda, dünyanın en büyük 100 gayrimenkul yatırımcısının 40'ı, en büyük 100 fon yöneticisinin de 80'i temsil edildi. Giriş bileti ücretinin bu yıl 2 bin 50 euro olduğu MIPIM 2019'a 26 binden fazla ziyaretçi katılım gösterdi.

RAPOR SUNULDU: GYODER, Colliers işbirliği ile yabancı yatırımcılarla ilgili raporunu ilk kez MIPIM'de açıkladı. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, "İlk kez dünya gayrimenkul datalarının karşılaştırıldığı veriler ışığında, yabancıların Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapması için doğru bir zaman olduğu ortaya konuldu" şeklinde konuştu.

4 BİN GÖRÜŞME: Türk şirketleri için iş görüşmelerinin yoğunlaştığı coğrafyalar yine Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Uzakdoğu ülkeleri ile Rusya oldu. Birebir görüşme sayısı tüm Türk firmaları için 4 bine ulaştı. Görüşmelerin bu yıl da işbirlikleri ile zemin oluşturması planlanıyor. 

TÜRKİYE'YE GELIYOR: Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, MIPIM'in uluslararası yatırımcıları, şehir plancılarını, uluslararası yatırımları Türkiye'ye yönlendirmek için bir araya gelindiğini kaydetti. Alkaş, 2020'de MIPIM Türkiye'yi gerçekleştirmek için çalışacaklarını söyledi.

ALTI MILYONLUK ISTIHDAM

Son olarak Türkiye'de inşaat sektörünün 6 milyon kişiye istihdam sağladığını söyleyen Kurum, iki ay önce Antalya'da gerçekleştirilen toplantıda şehirlerin geleceğiyle ilgili birçok karar açıkladıklarını dile getirdi. Kurum, eylem planlarını hazırladıklarını ve ilk 100 günlük eylem planı kapsamında çok önemsedikleri mekansal strateji planını üniversiteyle yürüttüklerini söyledi. Söz konusu planın içinde turizm, tarih, kültür, sanayi ve tarım alanının olacağını belirten Kurum, yeşil alan miktarını artırmak üzere çalıştıklarını belirtti.


Geri Dön