16 / 04 / 2024

Türk gayrimenkul yatırımcısının yeni rotası neresi?

Türk gayrimenkul yatırımcısının yeni rotası neresi?

Knight Frank’in raporuna göre, 2017’de lüks evlerde fiyat artışı enflasyonun gerisinde kalınca Türk yatırımcılar da Avrupa gayrimenkul pazarına yöneldi.




İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, lüks konut piyasasındaki fiyat gelişmelerini yansıtan PIRI 100 Endeksi 2017 verilerini yayınladı. Sözcü gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre, konuyla ilgili hazırlanan raporda İstanbul için yüzde 5 ile Ortadoğu'da fiyatların en çok arttığı kent oldu ancak enflasyon geçen yıl yüzde 11.92 yükseldiği için konut fiyatları reel olarak geriledi” değerlendirmesi bulundu. 100 şehri kapsayan endekste bir önceki yıl yüzde 8.40'lık fiyat gerilemesiyle 96'ncı sırada yer alan İstanbul, 31'inci sıraya yükseldi. Yurtiçi piyasalardaki türbülans sebebiyle Türk zenginlerinin yurtdışı gayrimenkul yatırımlarını artırdığına dikkat çekilen raporda, “Türklerin lüks konut piyasasında en aktif olduğu kentler Paris ve Berlin” açıklaması da yer aldı.

ÇİN ZİRVEDE

Geçtiğimiz yıllarda PIRI 100 Endeksi'nin ilk 10'una damga vuran Çin'den bu yıl zirvede sadece Guangzhou yer buldu. Yüzde 27'lik artış ile Guangzhou dünyada lüks konut fiyatlarının en çok yükseldiği kent oldu. Hükümetin konut fiyat artışını frenlemek için uygulamaya koyduğu düzenlemeler sebebiyle Şangay'da fiyat artışı yüzde 9, Pekin'de ise yüzde 7'de kaldı. Lüks emlak fiyatlarındaki en yüksek artışa sahip şehirlerin ilk 10'unda Cape Town (yüzde 19.9), Aspen (yüzde 19), Amsterdam (yüzde 15), Seul yüzde (13,2), Frankfurt (yüzde 12.9), Seattle (yüzde 12.2), Paris (yüzde 12), Sydney (yüzde 10.7) ve Madrid (yüzde 10.6) yer aldı.

Nijerya'nın en büyük kenti Lagos yüzde 25'lik düşüşle lüks konut fiyatlarının en çok azaldığı şehir olurken, Doha'da yüzde 15, Moskova'da yüzde 11.3'lük gerileme görüldü. Her yıl milyonlarca turist çeken dünyaca ünlü tatil merkezlerinde de fiyatlardaki düşüş dikkat çekti. Lüks konutlar, geçtiğimiz yıl Venedik'te yüzde 7.5, Bodrum'da yüzde 6, Barbados ve St. Tropez'de yüzde 5, Ibiza'da yüzde 1 düştü.

 

Türk gayrimenkul yatırımcısının yeni rotası neresi?

 

LATİN AMERİKALI MİLYARDERLER MADRİD'E AKIN ETTİLER


Avrupa pazarında en iyi performansı Amsterdam, Frankfurt, Paris ve Madrid'in gösterdiğini belirten Knight Frank, İspanya'nın başkenti Madrid'de lüks evleri satın alanların yüzde 18'inin Latin Amerikalı zenginler olduğunu açıkladı. Brexit sebebiyle bir önceki yıl fiyatların yüzde 6.3 düştüğü Londra'da 2017'de yüzde 0.7'lik gerileme görüldü. Böylece küresel finans ve ticaret merkezi Londra da 92'nci sıradan 72'nci sıraya yükseldi. ABD'nin küresel şehirlerinde ise lüks konut pazarı da orta seviye bir büyüme gerçekleştirdi. Los Angeles'ta yüzde 5.1, New York'ta yüzde 4.6 ve Miami'de yüzde 2.2'lik bir fiyat artışı gözlendi.


Geri Dön