25 / 04 / 2024

Türk iş dünyası olumsuzlukların üstesinden gelir!

 Türk iş dünyası olumsuzlukların üstesinden gelir!

2016, kötü bir yıldı; sıra dışı pek çok olay ve gelişme yaşandı ama bunlara rağmen 2017’nin iyi geçeceğine inanılıyor. Peki 2017’de onları neler umutlandırıyor? İşte umut veren nedenler...




Aslında herkes hemfikir. 2016, kötü bir yıldı; sıra dışı pek çok olay ve gelişme yaşandı. Bundan daha kötüsü olabilir mi? İş dünyasının önde gelen liderlerinin önemli bir bölümü, daha kötüsünün yaşanmayacağını düşünüyor. Bu nedenle pek çoğu, 2017’nin iyi geçeceğine inanıyor. Peki 2017’de onları neler umutlandırıyor? İşte umut veren nedenler...


"KÖTÜSÜ OLMASI İÇİN GEREKÇE YOK"  


Kibar Holding CEO’su, 2016 yılında zaten en kötüsünü gördüğümüzü, yaşadıklarımızın hepsini düşünürsek bundan daha kötü bir senaryo olmayacağını düşünüyor ve şöyle devam ediyor:“2017’nin daha kötü olması için de zaten bir gerekçe yok. Sadece kendimizi daha iyi anlatmalı, kendi içimizde daha iyi koordine olmalıyız. İçerideki siyasi dengeleri daha iyi korursak önümüzde bir sıkıntı yok. 2017’nin potansiyeline baktığımda, 20l6’ya kıyasla yeni yılın açık ara çok daha yüksek potansiyele sahip olduğunu görüyorum. Tabii doğru adımlan doğru zamanda atarsak. Kibar Holding olarak içinde bulunduğumuz her sektörde yatırım atağındayız. Dolayısıyla 2017’nin daha çok fırsat yatıracağı kanaatindeyiz. O nedenle 2017’ye satın alma ve büyüme fırsatları açısından da bakıyoruz. Bir bütçemiz var ama bütçenin dışında bir de B planı oluşturduk. O B planımızı şartlara bakarak uygulayacağız ve bu bizi heyecanlandırıyor.”



KÖTÜMSERLER DE VAR


“UMUT VEREN BİR DURUM YOK”


Suzuki Türkiye Genel Müdürü Ümit Karaaslan ise farklı olarak 2017’de umut veren bir gösterge göremediğini söylüyor. Nedenlerini ise şöyle anlatıyor:“Açıkçası pek umut veren bir durum yok. Çünkü 2016’nın döviz hareketleri başından itibaren son derece olumluyken son 2 aydır tahminlerin çok ötesinde, fazla yükseldi. Dolayısıyla bu durum, tüm yılın genel görüntüsünü değiştirdi. Ayrıca faiz konusu var. Merkez Bankası, faiz konusunda daha rasyonel davrandığı sürece bu riskin önü alınabilir ama artma olmazsa tehlike söz konusu. Otomotiv sektörüne gelirsek, 2017’nin ilk 6 ayında en az yüzde 20-25 civarında bir düşüş olur. Ama dinamikler bunun böyle devam etmesini engeller. AB ile ilişkilerde daha az tedirginlik yaşarsak 2016 yılının yüzde 20-25 altında bir rakama ulaşılabilirse, bunu iyi bir sonuç olarak yorumluyorum. Özetle 600-650 bin seviyeleri iyi diye düşünüyorum."


“2017 ÇOK KOTU OLACAK”


Sarkuysan Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çaycı da kötümser olanlardan. Çaycı, “2017, çok kötü bir yıl olacak. 3 haftadır yurtdışındayım, 4 büyük Avrupa ülkesini dolaştım. Siparişlerde iptaller var, Türkiye’ye bakış çok kötü. Almanya’da alüminyum fuarı vardı. Çok iptaller duyduk. Gelecek yıl, Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatı çok gerileyecek. Umutlandıran bir gelişme şu anda yok.”



"DAHA İYİ BİR YIL OLACAK"


Emtia fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, 2017’ye nasıl baktığını şöyle aktarıyor:


“2017’ye bakış açımda olumlu taraf son dönemde emtia fiyatlarının artışı oldu. Son 4-6 aydaki emtia fiyatlarındaki yükselişlerin yarı mamul ve bitmiş mamullere bir etkisi olacak. Fiyatların artması, enflasyonda kısa dönemde olmasa bile uzun dönemde bir etki yaratacak.


Petrol fiyatlarındaki artış piyasaya olumlu etki edecek. Petrole bağlı birçok sektör var. Bugün kimya, taşımacılık sektörleri yerlerde sürünüyor. Önümüzdeki dönemde fiyatlar artacak. Ben burada olumlu taraftan bakıyorum.


İnsanlar her şeyin dip fiyattan satılmasına alıştı; bu nedenle alım yapmayı erteliyor. Ancak insanların “Fiyatlar artıyor benim şimdi alım yapmam lazım” demesi gerekiyor. Bu şekilde piyasada paranın biraz daha dönmesi, yatırımlara ve reel sektöre girmesi lazım. 2017 20l6’dan daha iyi olacak.”



İYİMSERLİĞİNİ KORUYANLAR


“Türkiye'nin iç dinamikleri ve büyüme potansiyeli önemli” diyen pladis Turkey&MENA&CA CEO’su Mehmet Tütüncü, “Bu potansiyel de her şeye rağmen devam ediyor.


Grup olarak global anlamda faaliyet gösterdiğimiz için dünyanın tüm bölgelerinde büyümenin devam edeceğine inanıyoruz. Karamsar değiliz. Tabii bununla birlikte grup olarak yatırımlarımız da sürecek.”


‘SORUNLARI TESPİT EDİLMESİ UMUT VERİCİ


Holding CEO’su Agah Uğur, “Türkiye’nin 2016’da bir sürü sorunu oldu. Bunların hepsi tespit edildi, hepsinin üzerine gidiliyor. Beni umutlandıran gelişme, sorunların üzerine gidilmesi ve bunların bilinçli bir şekilde çözülmeye başlanmış olması” diyor.


"ÇOK ÇALIŞMALIYIZ"


Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü’yü iş dünyasının dirayetli liderleri umutlandıyor. Dördüncü, şunları şöylüyor:


“2017’den umutlu olsak da olmasak da çok çalışıyor olmamız lazım. Çok çalışıyor olup işimize bakıyor olmamız gerekiyor. Sonuç itibarıyla dolar 3.40 TL olsa da 4 TL olsa da bununla bir şekilde mücadele ediyor olmamız lazım. Dirayetli olmamız lazım.


Türk iş dünyasının çok dirayetli, çok kabiliyetli olduğunu düşünüyorum. Umudum bu özelliğimiz. Tüm bu olanlara rağmen Türk iş dünyası olumsuzlukların üstesinden gelir, bu kötü durumdan kurtulmayı başarır diye düşünüyorum.


Kimya sektöründe 2017’de tüm olumsuzluklara rağmen hem iç pazar hem dış pazarda büyümeyi planlıyoruz. Pazarın büyüme potansiyelinin olması bizi umutlandıran bir gelişme.”


"BÜYÜK İŞLETMELERİMİZ ÇOK GÜÇLÜ"


2017’den çok umutlu iş adamları arasında yer alan NG Kütahya Seramik Onursal Başkanı Nafi Güral, Türkiye’nin çok güçlü ve büyük bir ülke olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:


“Türkiye’deki sıkıntı, mikro ve küçük işletmelerde. 2001 ve 2008 krizlerini yaşadık. Bu tarihlerde kapanan


fabrikalar, iflas eden şirketler vardı. Bugün böyle bir şey yok. Bugün ekonomide yaşanan gelişmelerden dolayı aşağıdan yukarıya bir etki olabilir; ancak bu da sınırlı kalır. Bildiğiniz gibi büyük işletmeler ürünlerini satmaları için küçük işletmelere veriyor. Mikro işletmeler borçlarını ödeyemezse bu durum yavaş yavaş yukarıya doğru intikal eder. Ancak bu durum firmaların batmasına neden olmaz.


Bugün Türkiye’deki büyük işletmeler güçlü, finan-sal bir sıkıntı görmüyorum. Büyük işletmelerin kurumsal bir yapısı var. Büyük firmalar kurumsal oldukları için finansmanını yönetmeyi çok iyi beceriyor. Küçük işletmelerde kurumsallaşma olgunlaşmış değil. Bu nedenle mikro ve küçük işletmelerde finansal sıkıntı görünüyor. Türkiye ölçek ekonomisine odaklanmak. Mikro işletmelerin küçük işletmelere, küçük işletmelerin orta boy işletmelere, orta boy işletmelerin de büyük işletmelere doğru gelişmesi gerekiyor.”


"GÜNEYDE SORUNLAR HAFİFLEYECEK"


Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül de 2017’ye umutlu bakan iş insanlarından biri. Bu iyimser bakışını Yüngül, şöyle paylaşıyor:


“2017'de beni umutlandıran tek olumlu gelişme, gelecek yıl güneydeki çatışmaların durulacak olması. Güneydeki sorunların hafifleyeceğini düşünüyorum. Ondan sonra da güneyde hareketle birlikte imar başlayacak. Bu da birçok sektörü olumlu etkileyecek.


2017 yılında sular durulacak. Zorlu Holding olarak mevcut işlerimize zaten devam edeceğiz. Ayrıca yeni bir şeyler çıkarsa onları da ayrıca değerlendireceğiz. Çalışmaya devam yani. Burun hep yukarı.” 


ÜÇ LİDER NEDEN UMUTLU?


“GLOBAL BÜYÜME BEKLİYORUM”


Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, 2017’den umutlu olmak için dünyanın gerçekten bir büyüme ivmesine girmesi, oradan da Türkiye’nin kendi payına beklediğini alabilmesi gerektiğini söylüyor. Yavrucu, “Beni 2017’de umutlandıran tek gelişme, dünyanın yeniden büyümesi olur. 2017’de dünyanın içinde bulunduğu durgunluktan çıkıp büyüme ivmesine girebileceğini düşünüyorum. 2017’de dünyada büyüme konusunda böyle pozitif bir gelişmenin olmasını bekliyorum.”


“GENÇ NÜFUS İYİMSER KILIYOR”


Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ENGİN AKSOY’un görüşleri şöyle: “Bizim için umut veren en önemli neden genç nüfusun teknolojiye ve dijitalleşmeye olan inancı. Bu bizi çok iyimser kılıyor. Dolayısıyla dijitalleşme trendinin 2017 yılında da devam edecek olması, sektörümüz ve tüm sektörler açısından umut verici. Çünkü dijitalleşme sadece teknoloji şirketlerini değil tüm sektörleri etkiliyor. O nedenle teknolojideki gelişmeler ve bunların sürmesi bence çok olumlu.”


“TEK HANELİ DE OLSA BÜYÜME FIRSATI VAR”


Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “Bütün dünyada kaos var” diyor ve şöyle devam ediyor: “Benim umudum Türk yöneticilerin kaosu yönetme konusundaki yetenekleri. Türk yöneticiler genlerinde olan kriz yönetimini ön plana çıkarabilir.


İkinci umutlandıran gelişme ise her şeye rağmen çok iyi mühendislere, çok iyi şirketlere ve çok genç nüfusa sahip olmamız. Bunu kullanırsak 2017’de çok iyi işler yaparız. Herkes içe kapanmak yerine tek haneli de olsa nasıl büyüyeceğini sorguluyor. Bu da beni 2017 için umutlandırıyor.”



Capital 



Geri Dön