26 / 04 / 2024

Türk mobilyacılar Londra'daki mağaza sayılarını artırıyor!

Türk mobilyacılar Londra'daki mağaza sayılarını artırıyor!

İngiltere pazarına hızlı bir giriş yapan Türkiye’nin iki mobilya markası, önümüzdeki aylarda Londra’da toplam 4 mağaza açacak. Mobilyacıların 10 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefine ulaşmasının yolu, pazarların çeşitlendirilmesinden geçiyor.




İthal ettiği mobilyada yanmaz kumaş şartı koyan İngiltere pazarına hızlı bir giriş yapan Türk mobilyacılar, mağaza sayılarını artırıyor


Türkiye’nin iki mobilya markası, önümüzdeki aylarda Londra’da toplam 4 mağaza açacak. Mobilyacıların 10 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefine ulaşmasının yolu, pazarların çeşitlendirilmesinden geçiyor. Bu amaçla hedeflenen 'zor' pazarlardan biri de İngiltere... Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, İngiltere için en önemli şartın yanmaz kumaş olduğunu söyledi. Çoğu firmanın bu özellikte üretim yapmasıysa neredeyse olanaksız çünkü bu çalışmalar, uzun bir Ar-Ge süreci istiyor.


Londra’yı hedef pazar ilan eden Doğan, “Londra'da bugün 2 mağazamız var. Şubat 'ta bir mağaza daha açıyoruz. Yıl içinde 5 mağazaya ulaşacağız” bilgisini verdi. İngiltere mobilya ithalatında ince eleyip sık dokuyor, küçük markalar da ülkeyi cazip görmüyor. Doğan, yurtdışı pazarlardaki etkinliğin artması ve dövizdeki son artışlar nedeniyle, “Küçük markalar yeni pazarlara girmek için ortaklık fikrine sıcak bakmak zorunda” görüşünü savunuyor.


Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop da İngiltere pazarına duyulan ilgiye dikkat çekerek, “Londra’nın merkezinde daha önce Enza Home açmıştık. İkinci mağazamızın da işlemleri tamamlandı. Mart ayında açılışa gideceğiz” diyor. Altop’a göre, Türk mallarının tercih edilmesinin bazı sebepleri var: Türk ürünlerinin nispeten ucuz olması, ülkede azımsanmayacak bir Türk nüfusunun varlığı, kalite ve garanti. Altop, pazarın zorluğunu yadsımadan, “Rekabete devam edeceğiz. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın” mesajı veriyor.


Sadece İngiltere değil, Çin de Yataş’ın hedef pazarlarından biri… Altop, 5 yılda 275 mağazaya ulaşmayı hedefledikleri Çin pazarı için, “Bu dev pazarda artan refahtan istifade eden, ithal mal kullanmak isteyen bir kitle var" dedi.


Ar-Ge ile büyüyor


Doğtaş, mobilya Ar-Ge merkezi kurmaya hazırlanıyor. Bu yıl içinde Bursa ya da Gebze’de ‘daha kurumsal’ bir Ar-Ge merkezi kuracaklarını belirten Doğan, bu sayede hem kaliteyi hem de pazar çeşitliliğini artıracaklarını söyledi. 



Dünya


Geri Dön