24 / 04 / 2024

Türk müteahhitler Polonya'da altyapı projelerine el atıyor!

Türk müteahhitler Polonya'da altyapı projelerine el atıyor!

Zafer çağlayan: 33 küresel müteahhitlik şirketiyle dünyada ikinci sırada yer alan ve 70 farklı ülkede tamamladığı proje bedeli 150 milyar doları aşan Türk müteahhitleri olarak Polonya"daki altyapı projelerine daha fazla hizmet vermeye talibiz.  



Devlet Bakanı Zafer çağlayan, Polonya"nın, 2011 yılında üstleneceği dönem başkanlığında, AB"ye üyelik sürecindeki Türkiye"ye desteğinin artacağından şüphe duymadığını söyledi.
               
çağlayan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Polonya İş Forumu"ndaki konuşmasında, Polonya ile Türkiye"yi ortak kılan değerler bulunduğunu söyledi.
               
Her iki ülkenin de geleceğin önemli aktörleri arasında gösterildiğini hatırlatan çağlayan, Türkiye ve Polonya"nın her zaman birbirlerinin yanında olduğunu anlattı.
               
Polonya ve Türkiye"nin dünyanın güçlü ekonomileri arasında yer aldığını, iki ülkenin de önemli dış ticaret hacmine sahip olduğunu hatırlatan çağlayan, 'İkili ticarete baktığımız zaman bu rakamın sadece 3,2 milyar dolarda kaldığını görüyoruz. Bu kesinlikle ülkelerimizin gerçek performansını yansıtmıyor' dedi.
               
Türk şirketlerinin Varşova"da daha fazla yatırım yapmak istediğini, aynı zamanda Polonyalı iş adamlarını Türkiye"de görmek istediklerini ifade eden çağlayan, Türkiye"nin 56 ülkenin bulunduğu bir coğrafyaya 4 saatlik uçuş mesafesinde olduğunu hatırlattı.
               
Türkiye"ye son yıllardaki doğrudan yabancı sermaye ilgisini hatırlatan çağlayan, Polonya ile Türkiye arasında mutlaka ortak menfaatler bulunacağını ifade ederek, Polonyalı iş adamlarını birlikte iş yapmaya davet etti.
               
Polonya"nın AB konusunda Türkiye"ye tam destek verdiğini hatırlatan çağlayan, bu destekten dolayı Polonya Başbakanı Donald Tusk"a teşekkür ederken, 'Türkiye"nin AB"ye üyelik sürecinde 2011 yılında Polonya"nın dönem başkanlığında Türkiye"ye desteğinin artacağından şüphem yok' dedi.
               
Konuşmasında George Friedman"ın 'Gelecek 100 Yıl' adlı kitabından örnek veren çağlayan, kitapta gelecekte dünyanın üç büyük aktörünün Türkiye, Polonya ve Japonya olacağının ifade edildiğini hatırlattı.
               
çağlayan, 'Biz dünyanın önemli aktörleri olmak için 100 yıl beklemeyelim' dedi.
               
-'ALTYAPI PROJELERİNDE DAHA FAZLA HİZMET VERMEYE TALİBİZ'-
               
DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise 2008 yılında başlayan küresel krizden en az etkilenen iki Avrupa ülkesi olan Polonya ve Türkiye"nin profilinin, Avrupa"nın iki yıldız ekonomisi olarak hızla yükseldiğini söyledi.
               
İki ülke arasındaki 3 milyar dolar seviyesindeki yıllık ticaret hacminin, düşük seviyedeki karşılıklı yatırımların, iki ülkenin potansiyelinin çok altında olduğuna işaret eden Yırcalı, 'Türkiye ve Polonya olarak işbirliğimizi daha da artırarak, güçlü tarihi ilişkilerimizi ortak çıkar ilişkisine dönüştürmeye çalışmalıyız. NATO ile stratejik boyut kazanan ikili ilişkilerimizi, güçlü ve çeşitlendirilmiş bir ekonomik ortaklık ile taçlandırmalıyız' dedi.
               
Yıllık yaklaşık 150 milyar doları aşkın ithalat hacmine sahip Polonya pazarında, kalitesini tüm Avrupa"da kanıtlamış ürünleriyle Türkiye"nin daha fazla yer almak istediğini dile getiren Yırcalı, şunları kaydetti:
               
'33 küresel müteahhitlik şirketiyle dünyada ikinci sırada yer alan ve 70 farklı ülkede tamamladığı proje bedeli 150 milyar doları aşan Türk müteahhitleri olarak Polonya"daki altyapı projelerine daha fazla hizmet vermeye talibiz. Gülermak isimli şirketimizin, İtalya ve Polonyalı ortakları ile inşa edecekleri yaklaşık 1 milyar avro tutarındaki Varşova metro inşaatı, Türk şirketlerinin bu ülkedeki en önemli kalite referansı olacaktır. Türk iş dünyası olarak öncelikle Türk firmalarına Polonya pazarında eşit rekabet şartlarının sağlanmasını talep ediyoruz. Yatırımcıların karşılaştıkları bürokratik işlemlerin azaltılması ve kolaylaştırılması, Türk yatırımcılarını ülkemizde yatırım yapmak için cesaretlendirecektir. Aynı şekilde vize, ikametgah ve çalışma izni konularında yardım ve kolaylık gösterilmesi, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere ivme katacaktır.'
               
Yırcalı, Polonya"nın AB üyelik sürecinin Türkiye"ye örnek olduğunu ifade ederek, 'Dolayısıyla Türkiye"nin tam üyelik sürecinde karşılaştığı ve ahde vefa ilkesine ters düşen haksız siyasi engellerin kaldırılması konusunda, 2011 dönem başkanlığınız sırasında sizin desteğinizi bekliyoruz' diye konuştu.
A.A

 


Geri Dön