19 / 04 / 2024

Türk müteahhitlere Libya çağrısı!

Türk müteahhitlere Libya çağrısı!

Eski Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Libya'da sahada başarılara imza atan Türkiye'nin masada da etkin olması gerektiğine dikkat çekti ve ülkenin hem batısında hem de doğusunda istikrarın sağlanması amacıyla Ankara'nın daha aktif rol üstelenmesi gerektiğini belirtti. 



Eski Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Libya'da sahada başarılara imza atan Türkiye'nin masada da etkin olması gerektiğine dikkat çekti ve ülkenin hem batısında hem de doğusunda istikrarın sağlanması amacıyla Ankara'nın daha aktif rol üstelenmesi gerektiğini belirtti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Fethi Başağa, İstanbul'da bir otelde basın mensupları, düşünce kuruluşları temsilcileri ve akademisyenlerle görüştü. 

Libya'nın istikrarı konusunda Türkiye'nin büyük role sahip olduğuna dikkat çeken Başağa, Türkiye'nin bundan sonra da bu desteğini sürdürmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Türk müteahhitlere Libya çağrısı!

Ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in saldırılarının ardından pek çok ülkenin Libya'nın meşru hükûmetine destek olmadığını dile getiren Başağa, "Türkiye'nin sahadaki desteği ve başarısı ile Hafter'i yenilgiye uğrattık ve Trablus'u ölümden kurtardık" diye konuştu. 

Libya'nın geleceğinde Türkiye'nin daha fazla rol oynaması gerektiğine dikkat çeken Başağa, "Türkiye'nin Libya'da bulunması, istikrarın sağlanmasında önemli bir kilit role sahip. Eğer ülkede ciddi bir istikrar sağlanırsa, Libya'nın imar ve inşasında Türk şirketleri için büyük imkanlar doğacaktır. Türk şirketlerinin doğuya yeniden yatırım yapmaları hem Libya halkı için hem de Türk yatırımcılar için çok önemli bir getiri sağlayacaktır" diye konuştu. 

Başağa, Türkiye'nin yalnızca Libya'nın batısında güçlü olduğuna, aynı etkiyi doğuda iletişim kanallarını devreye alarak yapması gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Türkiye şu anda Libya'nın batısında bulunuyor. Trablus'u Türkiye'nin desteği ile koruyabildik. Fakat Libyalıların bu noktada Türkiye'ye yönelik bir sitemi var. Çünkü halk, Türkiye'nin sahada gösterdiği başarıyı masada da göstermesini ve ülkede güçlü bir hükûmetin kurulmasına destek vermesini istiyor. Türkiye'nin, Libya'da halihazırda güçlü bir rolü var. Elindeki gücü kullanarak daha oyun kurucu bir rol alabilir."

Türk müteahhitlere Libya çağrısı!

Türkiye'nin, Libya'nın doğusunda ve batısında bulunan güçleri tek bir çatıda bir araya getirerek düzenli bir ordu kurma projesini hayata geçirmesi gerektiğini ifade eden Başağa, şöyle konuştu:

"Havalimanının açılmasıyla beraber doğu ile batı arasında bir güven ortamı oluştu. Libya halkı bu güven ortamının bozulmaması için Türkiye'nin batıda olduğu gibi doğuda da etkin rol üstlenmesini istiyor. Çünkü oluşmaya başlayan güven ortamının silahlı milisler veya Hafter tarafından yeniden tehlikeye girme olasılığı var. Dolayısıyla Türkiye'nin belli bir bölgeyle değil tüm ülkeyle ilgilenmesini istiyoruz. Kurulacak düzenli bir ordu, Libya'da istikrarı sağlayacaktır. Ayrıca Libya'da istikrarın sağlanması için güçlü bir hükûmetin de kurulması gerekiyor. Bu noktada da Türkiye'nin inisiyatif alması gerekiyor."

Türk müteahhitlere Rusya fırsatı!

Türk müteahhitler dünyada 3. sırada!


Geri Dön