18 / 04 / 2024

Libya'dan Türk müteahhitlere yatırım çağrısı!

Libya'dan Türk müteahhitlere yatırım çağrısı!

2011 senesinden itibaren iç karışıklık yaşayan Libya yarım kalan inşaat projeleri için Türkiye'den yardım istiyor. Ülke inşaatların tamamlanması için Türk müteahhitlere yatırım çağrısı yaptı. 



Libya'da 2011'de başlayan iç karışıklık sonrasında Türk firmaların ülkeden ayrılmasıyla yaklaşık 19 milyar dolarlık proje yarım kaldı. Sabah'tan Betül Usta'nın haberine göre; senelerdir ülkede iş yapan yüzden fazla Türk firmasının alacakları verilmedi. Libyalı yetkililerin, Türk firmaların bekleyen alacakları konusundaki sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik adım atma iradesi olduğu belirtiliyor. Türk iş dünyası bu alacaklara yönelik olarak 1.1 milyar dolarlık ödemenin yakın zamanda çıkmasını bekliyor.

Libya dan Türk müteahhitlere yatırım çağrısı!

Yatırım çağrısı 

Türkiye ile Libya arasındaki kardeşlik ilişkileri ve Türk iş insanlarının Libya'da iş yapma tecrübesi değerlendirildiğinde ülkenin yeniden inşası konusunda destek alınabilecek ülkelerin başında Türkiye geldiği belirtiliyor. Libya'da Şubat 2011'de başlayan iç karışıklık esnasında Türk müteahhitlik firmaları, şantiyelerinin yakılarak yağmalanması sonucu işlerini yarım bırakmak ve ülkede çalışan 25 bin Türk işçisiyle Türkiye'ye dönmek zorunda kaldı. Geçiş hükümetinin kurulması ve Aralık ayında yapılacak seçim sürecine girilmesinde Türkiye etkin rol oynadı. Meşru hükümetin çağrısını yok sayanların aksine Libyalıların huzur ve güvenliği için askeri ve teknik danışmanlık hizmeti veren Türkiye, halka destek vermeye devam etti. Uzmanlar, yeniden inşa sürecinde Avrupalı şirketlerin projelerde yer almak istediklerini ancak Libya halkının  Türkiye'nin son dönemde Libya'ya artan ihracatında da Türk ürünlerine duyulan güvenin etkili olduğu ifade ediliyor. 

Libya'dan Türk müteahhitlere yeşil ışık!


Geri Dön