19 / 03 / 2024

Türk müteahhitlerine Libya çağrısı!

Türk müteahhitlerine Libya çağrısı!

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Türk müteahhitlerine Libya çağrısında bulundu. Buna göre; Libya'nın yeniden yapılanmasında Türk müteahhitlik firmaları önemli rol üstlenecek...



Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener moderatörlüğünde, online "Libya Pazarı ve Ticaret İmkanları" semineri düzenlendi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, burada yaptığı açıklamada, 11 Ocak 2020 tarihinden beri Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi başkanlığını üstlendiğini, konseyde yüzden fazla üyeye ulaştıklarına ve DEİK bünyesindeki en kalabalık iç konsey olduklarına dikkat çekti. 

Türk müteahhitlerine Libya çağrısı!

Türkiye'nin Mısır'dan sonra Afrika'daki ikinci en büyük ticaret ortağının Libya olduğunu vurgulayan Karanfil, "2020 yılında ticaret hacmimiz 3 milyar dolar düzeyine ulaştı. Bu yıl da artış devam ediyor. Libya birçok ürün çeşidinde ihracat gerçekleştiriyor; tekstil, mobilya, kimya, lastik ürünleri, makine ekipman gibi ürünler ihraç ediyor" şeklinde konuştu. Karanfil, şöyle konuştu:

"Libya, üretimin olmadığı, birçok ihtiyacın dışarıdan temin edilmek zorunda kalındığı bir ülke. İkili ilişkilerimizde müteahhitlik sektörü önemli bir yer tutuyor. Libya'nın yeniden yapılanmasında Türk müteahhitlik firmaları önemli bir rol alacak. Özellikle yapı malzemeleri firmalarımız bu hususu dikkate almalı. Müteahhitlik başladığı anda yapı malzemeleri yan ürünlerinin ihracattaki kalemi artacak. Libya'da özel sektörün yatırım hacmi 100 milyar dolar seviyesinde. Özel sektörün tecrübeye ihtiyacı var. O tecrübeye de en yakın Türkiye'dir. Libya, Afrika kıtasının anahtarı konumunda. Kuzey Afrika'daki ülkelere baktığınızda Libya hariç tamamının gümrük vergileri yüksek ama Libya'da gümrük vergileri yok denilecek kadar az. Afrika kıtası masa başında iş yapılabilecek bir bölge değil. Gitmek, ziyaret etmek ve ilişkileri geliştirmek lazım."

Türk müteahhitlerine Libya çağrısı!

Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz da Libya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi amacıyla çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüklerini dile getirdi.

Bu açıdanTürk Hava Yolları seferlerinin başlatılmasına önemli gördüklerine dikkat çeken Yılmaz, "Libya'da işleyen bir bankacılık sisteminin bulunmaması, elektrik ihtiyacı, ticaretin önünde büyük bir engel. Ülkede nispi güvenlik ortamının sağlanmasıyla uluslararası firmalar yoğun olarak Libya'ya gelip yeni iş bağlantıları tesis etme arayışına girdi. Rekabetin artacağı yeni dönemde Türk firmalarının gerek kalite gerek uygun fiyat sunmaları önemli ve belirleyici olacaktır" diye konuştu.

Türk müteahhitlerine Libya çağrısı!

Cüneyt Şener de Libya'yı Afrika'ya açılan bir kapı olarak gördüklerine, Bursa'dan 250'yi aşkın firmanın Libya ile ticaret gerçekleştirdiğine vurgu yaptı.

Türk müteahhitlerden Libya çıkarması!

Mısır'da Türk müteahhitler için büyük fırsat!


Geri Dön