19 / 04 / 2024

Türk şirketler, 36 ülkede ulaştırma projeleri yürütüyor!

Türk şirketler, 36 ülkede ulaştırma projeleri yürütüyor!

Türk şirketler, 36 ülkede ulaştırma projeleri yürütüyor. Rusya'nın Pulkovo Havalimanı Libya'nın Trablus Limanı Türklere emanet. Türkiye, 2003'te 60 noktayla sınırlı olan dış hat uçuş noktalarını, 2014'te yüzde 294'lük artışla 236 noktaya ulaştırdı...



Türk şirketler, 36 ülkede ulaştırma projeleri yürütüyor. Rusya'nın Pulkovo Havalimanı Libya'nın Trablus Limanı Türklere emanet.


Başbakanlık, Türkiye'nin ulaşım alanında geldiği noktayı mercek altına aldı. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün (KDK) hazırladığı raporda şu bilgiler öne çıkıyor:


1.5 MİLYAR İNSANA ULAŞILIYOR 


1,5 milyar insana ve 26,3 trilyon dolarlık pazara ulaşım imkânlarına sahip olan Türkiye; karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu alanlarındaki kritik yatırımlarla küresel ulaşımdaki kavşak noktası olma rolünü güçlendiriyor.


236 NOKTAYA UÇUŞ 


Türkiye, 2003'te 60 noktayla sınırlı olan dış hat uçuş noktalarını, 2014'te yüzde 294'lük artışla 236 noktaya ulaştırdı. 2003'te, dış hat uçuşu gerçekleştiren Türk Hava Yolları (THY) ve SunExpress olmak üzere 2 havayolu şirketi bulunuyordu. Bugün; THY, Pegasus, SunExpress, Atlas Jet ve Onur Air olmak üzere 5'e çıktı. Türkiye iç hat uçuş noktaları konusunda ise Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi konumunda. 2003'te iç hatlarda, 1 havayolu şirketi (THY) ile 2 merkezden 26 noktaya uçuş yapılabiliyordu. 2013'te ise THY, Pegasus, SunExpress, Atlas Jet, Onur Air ile Bora Jet, yedi merkezden 52 noktaya uçuş yapabilir hale geldi.


ÇILGIN PROJELER ÖNE ÇIKARACAK


- İstanbul'a yapılması planlanan 3'üncü havalimanı projesi tamamlandığında İstanbul, Avrupa'nın en önemli geçiş noktası olacak. 

- Yılda 2 milyon yolcu kapasitesine hizmet vermesi planlanan Ordu-Giresun Havalimanı, Türkiye'nin deniz üzerine inşa edilen ilk havalimanı olacak. 

- Kuzey Ege Çandarlı Limanı Avrupa'nın en büyük 10 limanı arasında yer alacak. 


HAVALİMANINDA ÇOK TECRÜBELİYİZ


Türkiye, ulaşımda büyürken, birçok ülkenin projelerini de üstlendi. Verilere göre, Türk şirketler, üç kıtadaki 36 ülkede projeler yürütüyor. Rusya'nın St. Petersburg kentindeki 'Pulkovo', Türkmenistan'ın 'Aşkabat', Irak'ın 'Süleymaniye' ve 'Hawler', Afganistan'ın 'Kabil', Bulgaristan'ın 'Varna' Havalimanlarını Türkler yapıyor. 


Hakkı KURBAN/ Akşam Gazetesi 


Geri Dön