26 / 04 / 2024

Türk şirketler dünyayı yatırımlarıyla fethetti!

Türk şirketler dünyayı yatırımlarıyla fethetti!

Türkler dünyanın dört bir yanında yaptıkları yatırımlarla adlarından sıkça söz ettiriyorlar. Şirketler, 191 ülkede yaptıkları toplam yatırım 58 milyar doları bulurken, 172 bin kişiye de istihdam sağladı.



 

Star gazetesinde yer alan habere göre, Türk şirketlerinin yurtdışındaki yatırım atağı hız kesmeden sürüyor. Bugün itibariyle Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında yatırım gerçekleştiren Türk şirketleri toplam 172 bin kişiye istihdam sağladı.

Toplam yatırımları 58 milyar dolara dayanan Türkler’in 119 ülkede yatırımları mevcut. Şirketlerin toplam cirosu ise 55.6 milyar dolar olarak kayda geçti. Ekonomi Bakanlığı’nın ‘Yurtdışı Yatırım Anketi’ne göre yurtdışında yatırım yapan Türk şirketleri, Türkiye’den yılda 6.3 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Son 10 senede bu yatırımlar yüzde 100 oranında artış gösterdi. Bunda hükümetin şirketlere verdiği destekler, Türkiye ekonomisinin hızlı gelişimi ve şirket patronlarının müteşebbis ruhu etken oldu. 

HER SEKTÖRDEN VAR

Şirketlerinin yaptığı yatırımlar ağırlıklı olarak inşaat, turizm, gıda, tekstil, lojistik, enerji, telekom, havalimanı-havacılık ve sağlık sektörlerinde görülüyor. Yatırımların bölgesel dağılımda ise Avrupa ülkelerinin ağırlığı ortaya çıkıyor. Ancak dünyanın dört bir yanına uzanan Türkler’in Uzakdoğu’dan Amerika’ya, Rusya’dan Ortadoğu’ya kadar birçok ülke ve bölgede yatırımları mevcut. Türkiye’nin uç beyleri diye tabir edilen bu şirketlerin arasında, Polimeks, TAV, Rönesans, ENKA, Yıldız Holding’in sahibi olduğu Pladis, Hayat Kimya, Kastamonu Entegre, Mapa İnşaat, Kordsa, AKSA, Ekol Lojistik, Defacto, Damat-Tween, Colins  gibi isimler bulunuyor.

DEV PROJELERE İMZA ATTILAR

Yurtdışında başarıdan başarıya koşan Türk şirketleri, müteahhitlik alanında da kendilerini dünya sahnesinde fazlasıyla kanıtladı. Bu şirketlerden birisi de Erol Tabanca’nın sahibi olduğu Polimeks Holding. Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ın uluslar arası havalimanını inşa eden ve hizmete açan şirket, Bugüne kadar ülkeden 135’ten fazla proje üstlendi. Polimeks sadece Türkmenistan da değil, dünyanın birçok ülkesinde yüzlerce proje hayata geçirdi. Şirket ‘Dünyanın En Büyük Uluslararası 250 Müteahhitlik Firması’ listesinde de üst sıralarda bulunuyor. Türkiye’nin bir başka uç beyi TAV Havalimanları ise dünyada havalimanı inşaatı ve işletmesi konusunda adeta bir marka oldu. TAV, başta Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar olmak üzere birçok ülkede yeni havalimanları yaptı. Dünyanın sayılı, Rusya’nın ise en büyük müteahhitlik şirketi ise yine bir Türk olan Rönsans Holding… Şirket ülkede yaptığı projelerde ile Rusya’yı adeta yeniden inşa etti. Rönesans son olarak, Rusya’nın St. Petersburg şehrine 2.5 milyar dolara mal olacak dev binanın inşaatına başladı. 


Geri Dön