29 / 03 / 2024

Türk ve Yunan iş adamları İzmir'de buluşacak!

Türk ve Yunan iş adamları İzmir'de buluşacak!

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, yeni işbirliği imkanlarının ortaya çıkarılması ve iki ülke özel sektörleri arasında yeni iş bağlantıları tesis edilmesi amacıyla 12 Kasım'da Türkiye-Yunanistan İş Forumu ger




Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, yeni işbirliği imkanlarının ortaya çıkarılması ve iki ülke özel sektörleri arasında yeni iş bağlantıları tesis edilmesi amacıyla, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'in organizasyonunda, 12 Kasım'da Türkiye-Yunanistan İş Forumu gerçekleştirilecek. 


Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre,  İzmir  Balçova Kaya Termal Otel'deki geniş katılımlı iş forumuna, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri başta olmak üzere, ihracatçı birliklerinin tamamı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) de destek veriyor. 


İş forumuna, Türkiye ve Yunanistan iş dünyasının  önde gelen firmalarından yaklaşık 400 üst düzey temsilci katılacak. 


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yunanistan'ın  Ankara  Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ve Enterprise Greece Başkanı Syngros M. Aristomenis iş forumunda katılımcılar hitap edecek. 


İş forumunda turizm, otelcilik, inşaat, inşaat malzemeleri, enerji, yenilenebilir enerji, alternatif enerji kaynakları, emlak, denizcilik sanayi, ulaştırma, lojistik, gıda ve meşrubat, tarım ürünleri, makine sanayi, makine ekipmanları, bilgi ve iletişim teknolojileri, elektronik sanayi, kimyasallar, tekstil ve hazır giyim, deri ürünleri, sağlık ekipmanı, ilaç, kozmetik, hediyelik eşya, araba aksesuarları, müşavirlik, hukuk büroları, mali hizmetler, bebek ürünleri, mobilya ve basım sektörlerinde iş yapan Yunan firmaları yer alacak. 


Türkiye-Yunanistan İş Forumu kapsamında, diğer ülkede iş ve yatırımı olan birer firma da başarı öykülerini anlatacak. 


İş forumuna katılan tüm firma temsilcilerinin katılacağı çalışma yemeğinin ardından ikili iş görüşmeleri (B2B görüşmeleri) yapılacak. Bu kapsamda, 550'yi aşkın ikili iş görüşmesinin gerçekleştirilmesi öngörülüyor. 


İki ülke ticari ilişkileri 


Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler son dönemde önemli bir ivme kazandı. 


Yunanistan ile 2002'de yaklaşık 902 milyon dolar olan ticaret seviyesi, 2013'te yaklaşık 6 kat artarak 5,6 milyar dolara ulaştı. 


Geçen yıl Türkiye'nin Yunanistan'a ihracatı 1,4 milyar doları, Yunanistan'dan ithalatı ise 4,2 milyar doları buldu. Öte yandan, bu yılın dokuz ayı itibarıyla Yunanistan ile ticaret hacmi yaklaşık 4,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. 


Yunanistan ile ikili ekonomik ilişkilerde karşılıklı yatırımların artırılması da önemli bir başlık oluşturuyor. Türkiye'den halen 591 Yunan sermayeli firma faaliyette bulunuyor. Yunanistan'ın Türkiye'deki doğrudan yabancı yatırım stoğu bugün itibarıyla 6,7 milyar doların üzerinde seyrediyor. 


Öte yandan, söz konusu iş forumu, DEİK'in son dönemde geçirdiği yapısal düzenlemenin ardından Türkiye'de gerçekleştireceği bu boyuttaki ilk uluslararası organizasyon olması açısından da ayrı bir özellik taşıyor. 



Dünya


Geri Dön