25 / 04 / 2024

Türk ve Yunan turizmciler İzmir'de buluştu!

Türk ve Yunan turizmciler İzmir'de buluştu!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu: "Jeologlar 500 yıl sonra Ege Denizi'nin kara olacağını söylüyor, madem eninde sonunda birleşeceğiz niye bugün birleşmiyoruz, kaynaşmıyoruz" dedi.



 Yunanistan'ın  Ankara  Büyükelçisi  Kyriakos Loukakis, turizmin sadece ekonomik ilişki olmadığını belirterek, "Ege'nin iki tarafındaki halkları bir araya getirir. Tanışmalarını, birbirlerini anlamalarını ve dost olmalarını sağlar" dedi.


Türkiye ve Yunanistan iş toplulukları arasındaki turizm işbirliğini teşvik etmek ve iki ülke arasındaki turizm akışını artırmak amacıyla Yunanistan Büyükelçiliği ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir'de turizm toplantısı düzenledi.


Toplantının açılışında konuşan Loukakis, büyükelçilik olarak iki ülke arasındaki dostluğun geliştirilmesi amacıyla son yıllarda önemli iş toplantıları düzenlediklerini, bu toplantılarda çok sayıda Yunan ve Türk iş adamının anlaşma imzaladığını kaydetti.


Bu çalışmaların her iki ülkenin turizmine katkı koyduğunu aktaran Loukakis 2014 yılında 650 bin Yunan turistin Türkiye'yi, 950 bin Türk turistin de Yunanistan'ı ziyaret ettiğini söyledi.


Loukakis, hem Yunan hem Türk hükümetlerinin işbirliğini hızlı bir şekilde ilerletemeye karar verdiğini ifade ederek, "Ekonomik ilişkilerin en önemli adımlarından bir tanesi turizmdir. Ancak turizm sadece ekonomik ilişki değildir. Ege'nin iki tarafındaki halkları turizm bir araya getirir. Tanışmalarını, birbirlerini anlamalarını ve dost olmalarını sağlar" diye konuştu.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise "Aynı suyun kıyısındayız, aynı denizin çocuklarıyız, aynı tarihin mirasçıları, aynı coğrafyanın parçalarıyız" diyerek, "Jeologlar 500 yıl sonra Ege Denizi'nin kara olacağını söylüyor, madem eninde sonunda birleşeceğiz, niye bugün birleşmiyoruz, kaynaşmıyoruz" ifadelerini kullandı. 


İyi komşuluğun aynı zamanda barış, istikrar ve refah anlamına geldiğini bildiklerini dile getiren Kocaoğlu, şöyle devam etti:


"Türkiye ile Yunanistan arasındaki sinerji 1+1'in 2 etmesinden daha büyük anlam ifade ediyor. İki ülke halkları bu işbirliğine yürekten inanıyor. Burada en büyük görev politikacılara düşüyor. Tabuların değil gönüllerin konuşması gerekiyor. Sadece iyi bir dost değil, aynı zamanda iyi bir partner de olmalıyız. Birbirimizi rakip değil ortak olarak görmeliyiz."


- "Tarihi değiştirmemiz mümkün değil ama geleceğin mimarları olabiliriz"

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da Yunanistan'a daha fazla Türk turistin gitmesi için uçak seferlerinin artırılması ve vizede kolaylık sağlanması gerektiğini vurguladı.


Yunanistan'ın İstanbul'da turizm ofisi açtığına dikkati çeken Ulusoy, sözlerini şöyle tamamladı:


"Gelecek yıl 1 milyon kişiyi Yunanistan'a göndereceğiz. Üçüncü ülkelerde ortak çalışmalar yapabiliriz. Müşterek turlar yapalım. Ben ve arkadaşlarım hazırız. Gelin Travel Turkey'i müşterek yapalım, bir yıl burada, bir yıl orada, hatta bir burada, bir orada yapalım. Tarihi değiştirmemiz mümkün değil ama geleceğin mimarları olabiliriz."


Açılış konuşmalarının ardından ikili görüşmeler yapıldı. Etkinliğe Türkiye'den 98, Yunanistan'dan ise  47 şirketin katıldığı bildirildi.


AA


Geri Dön