05 / 05 / 2024

Türk yatırımcıları ABD emlak piyasasına yöneldi!  

Türk yatırımcıları ABD emlak piyasasına yöneldi!  

ABD'de emlak brokerlığı yapan bir firma olan International Realtors Group'un patronu Cengiz Bayırlı ve ortağı eşi Giovanna Guzman ABD’den yatırım için konut almanın çok kolay olduğunu, işlemlerin 2-3 haftada bittiğini söylüyor...



Türkiye popüler kültüründe bir zamanlar zenginliğin simgesini bir şarkı sözü çok güzel özetlerdi: “Şişli’de bir apartıman, yoksa eğer halin yaman...” O günler çok gerilerde kaldı ama Türk insanının zenginlik ölçüsü hala gayrimenkul olmaya devam ediyor. Şimdilerde gayrimenkul talebi yurtiçi ile sınırlı değil, biraz parası olanlar gözlerini yurtdışına çevirmiş durumdalar. Gayrimenkul meraklılarının en çok ilgi gösterdiği ülke ise ABD. Ülkenin Florida Eyaleti’nin gözde şehri Miami en çok ilgi gören destinasyon olarak öne çıkıyor.

Para Dergisi'nde yer alan habere göre; ABD’de emlak brokerlığı hizmeti veren International Realtors Group gayrimenkule yönelik ilgi ile hızlı adımlarla büyüyen bir şirket. Florida eyaletinin değişik bölgelerinde hem konut ve işyeri hem de arazilerle ilgili alım satım işlemleri yürüten firma, özellikle Miami’de yatırım yapmak isteyen yatırımcılara hizmet veriyor.

BALTIMORE'DA KİRA GARANTİLİ

Firmanın ortaklarından Cengiz Bayırlı’ nın Maryland Eyaleti’ndeki emlak fırsatlarını değerlendirmek için kendi adına kurduğu Property Invest USA isimli bir başka şirketi var. Bayırlı, 2019’da ayda ortalama 25-30 arası ev satışı yaptıklarını, 2020’de bu rakamı 80-100 eve çıkarmayı planladıklarını belirtiyor. ABD’nin değişik noktalarında ofisler açarak büyümeye devam ettiklerini belirten Bayırlı, “Yatırımcılarımıza özellikle Baltimore şehrinde kiracı, geri alım garantili konutlar satıyoruz. Tamamen yatırım amaçlı. Evler kiracısı hazır bir şekilde alınıyor. Tapu işlemleri e-mail üzerinden elektronik imza ile yapılıyor. Yatırımcı hiçbir evrak işiyle uğraşmıyor; her şeyi onlar adına ekibimiz çözüyor. Kiraları ABD’deki hesaplarına her ayin ilk haftası yatıyor. Kiracı ödemeyi yapmasa bile şirket olarak bunu imzaladığımız kontrat ile garanti ediyoruz. Ayrıca yapmış oldukları gayrimenkul yatırımlarını aynı fiyattan geri alma garantisi veriyoruz” diyor.

YATIRIM 100 MİLYON DOLARI GEÇTİ

Son 3-4 yıldır Türk yatırımcıların ABD emlak piyasasına yönelik ilgisinin arttığını belirten Bayırlı, son iki yıl içerisinde sadece Miami bölgesine yapılan yatırım tutarının 100 milyon doları geçtiğini söylüyor. “Bu miktara arazi veya proje yatırımı dahil değil. Bu yatırımların önümüzdeki iki yılda yüzde 20 civarında artacağını düşünüyorum. Türklerin ABD’de konut almalarını birçok avantajı var” diyen Bayırlı sözlerine şöyle devam ediyor:

“ABD’de kira getirileri Türkiye’ye nazaran en az 2-3 kat daha fazla. Ayrıca tapu işlemleri tamamen şeffaf ve tapu garantisi var. Miami’de 20 yıllık deneyimimizden dolayı yatırımcılarımıza çok iyi getiriler sağlıyoruz.”

Sistem nasıl işliyor?

Şirket, Baltimore'daki banka veya kurumların ellerindeki atıl konutları nakit para ile uygun fiyatlı alıp, içini tamir ettiriyor. Bu konutlar bireysel satın alınırsa, eyalet ve şehir vergileri ödeniyor; bu nedenle Cengiz Bayırlı'nın önerisi şirket kurup satın alınması yönünde. Baltimore'daki yerel yönetimin evlerini kiralayanlara yüzde 80 kira garantisi verdiğini söyleyen Bayırlı, kimse evi kiralamasa bile yüzde 80 kiranın yerel yönetim tarafından ödendiği bilgisini veriyor. Alıcılar adına şirket kurulumuna ilişkin bütün aşamaları yürüten firma, üç senelik kira ve süre sonunda geri alım garantisi de veriyor. Kira bedeli evi on yılda amorti ediyor. Bayırlı evin tüm sorunlarını çözüp iş takibini yaptıklarını da ifade ediyor. Buradan dört tane 70 bin dolarlık ev alana E2 belgesi ile beş yıl ABD'de oturum izni veriliyor. Aile fertleri de bundan yararlanıyor. Sonrasında ülkeye bir giriş çıkış yapıldığında süre iki yıl daha uzuyor.


Geri Dön