16 / 04 / 2024

Türk yatırımcıların Londra'ya ilgisi arttı!

Türk yatırımcıların Londra'ya ilgisi arttı!

Türk yatırımcıların Londra' ya ilgisi arttı, Planet Int. İstanbul'da yatırımcılarla buluşmaya geldi. 1 milyon dolara istanbul' da 100, Londra'da 23 metrekare lüks daire satın alınabiliyor...



İngiltere piyasası Türk gayrimenkul yatırımcılarından giderek artan bir ilgi görüyor. Londra gayrimenkul piyasasmda danışmanlık hizmeti veren Planet International, talepteki bu artışı görerek Türk yatırımcılara Londra'yı anlatmak için İstanbul'a geldi. Planet International üst düzey yöneticileri, 12 Kasım'da Türk yatırımcılara yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. Seminere Planet International üst düzey yöneticilel rinin yanında, London School of Economics Konuk Öğretim Üyesi Dr. Barış Tekin de katılacak. 


Londra emlak piyasasında fi[ yatlar İstanbul'un çok üzerinde. Knight Frank isimli araştırma şirketinin 20 şehirde yaptığı emlak piyasa araştırmasına göre İstanbul'un en lüks yerinde 1 milyon dolara 100 metrekarelik emlak alınabilirken, aynı paraya Londra'nın en lüks yerinde 23 metrekarelik yer sahibi olunabiliyor. Geçtiğimiz yılın son çeyreğin kapsayan araşİstanbul fiyat artışında ll'inci Knight Frank raporuna göre emlak değerini en fazla artıran şehir Endonezya,Jakarta oldu. Jakarta bir önceki seneye göre emlak değerini yüzde 38.1 artırdı. Jakarta'yı ise yine Endonezya'nın Bali şehri takip etti. Bali emlak değerini yüzde 20 yükseltirken Dubai ile 2'nciliği paylaştı. Listede İstanbul, Londra Hong Kong, New York gibi şehirleri geride bırakarak ll'inci sırada yer aldı. 


 Londra'da metrekare fiyatı 41 bin 900- 46 bin 300 dolar arasında değişiyor. İstanbul'da ise metrekare fiyatları 9 bin 500- 10 bin 500 dolar arasında farklılık gösteriyor. Real Capital Analytics tarafından gerçekleştirilen araştırmanın 2012 sonuçlarına göre ise küresel çapta gayrimenkul piyasasında en yüksek işlem hacminin yaşandığı kent konumunda olan Londra, tüm dünyadaki gay1 milyon dolarla nerede kaç metrekare lüks konut alınabiliyor? 

gayrimenkul yatırımcıları için çekim merkezi olmaya devam ediyor. Son yıllarda Körfez Ülkeleri ve Rusya'dan yatırımcıların talepleriyle birbirinden ilginç ve değerli projelerin yükseldiği başkent, Türk yatırımcıların da yatırım radarında yer alıyor. 


Türkler şimdi merkezi istiyor Londra'da özellikle 'Prime Central London' olarak tanımlanan bölgedeki gayrimenkullerin, küresel krizin dip noktası olan 2009 yılından bu yana ortalama yüzde 60 değer kazandığını belirten Planet International CEO'su Evie Demosthenous, aynı bölgedeki gayrimenkullerin yıllık değer artışının ise yaklaşık yüzde 7,3 olduğunu dile getirdi. Demosthenous, önümüzdeki hafta düzenleyecekleri toplantıya geniş bir ağı olan firmaların katılacağını belirterek, daha önceleri Türk yatırımcıların genelde Londra'nın Kuzey bölgelerini tercih ettiğini ama şimdilerde daha merkez kesimlerin tercih ettiklerini aktardı. 


Küresel halkaya ekleniyoruz Türkiye ve özellikle İstanbul gayrimenkul piyasasını da yakından takip ettiklerini ve İstanbul'da gayrimenkul sektörünün çok hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinde olduğunu söyleyen Planet International kuruluşu Planet Mayfair Yönetici Ortağı Ramsay Nicol ise bu gelişimin çift taraflı fırsatları ortaya koyduğunu ifade etti. İstanbullu gayrimenkul yatırımcısının giderek bilinçlendiğini; hızla küresel halkaya entegre olduğunu söyleyen Nicol, çoğu bireysel girişimlerle bilgi ve aksiyon alan bu yatırımcılara, finansman çözümü de dâhil olmak üzere tam donanımlı bir kurumsal hizmet vermek üzere İstanbul'da bulunduklarını ifade etti. 


Leyla İlhan/ Dünya Gazetesi 


Geri Dön